Sokownik jest sprzętem do przygotowywania soków ze świeżych owoców i warzyw. Wyglądem przypomina duży garnek, który dodatkowo podzielony jest na trzy części. Do dolnej części wlewana jest woda, środkowa część pozostaje pusta, a w górnej części umieszczane są produkty, z których ma być przygotowany sok. Woda, unosząca się pod ciśnieniem w postaci pary, przenika przez produkty, umieszczone w sitku i w ten sposób sok spływa do środkowej, (początkowo wolnej) części urządzenia. Ten element sokownika wyposażony jest w specjalny otwór, do którego zazwyczaj przymocowany jest silikonowy wężyk. Przez wężyk sok spływa do podstawionego naczynia. Warto dodać, że sokownik przygotowuje sok pod wpływem obróbki termicznej, nie jest możliwe zatem przygotowanie w tym sprzęcie soku na zimno. Dodatkowo ważną funkcją tego urządzenia jest możliwość przygotowywania zdrowych posiłków na parze. Dotyczy to nie tylko owoców i warzyw, ale również mięsa czy ryb.
Pojemność [l]: | sokownik 6 l |
---|---|
Ilość elementów: | 4 |
Średnica naczynia [cm]: | 22 |
Wskaźnik nagrzania: | Nie |
Przeznaczenie: | Kuchnie ceramiczne, Kuchnie elektryczne, Kuchnie gazowe, Kuchnie indukcyjne |
Zawartość zestawu: | 1 x Garnek 22 cm, Silikonowy wężyk |
Najczęściej zadawane pytania
Co to jest sokownik?
Czy sok z sokownika jest zdrowy?
Sok przygotowywany samodzielnie w sokowniku jest bardzo zdrowy. Konstrukcja urządzenia sprawia, że produkty nie są gotowane, a sok pozyskiwany z owoców wydobywany jest pod wpływem pary i ciśnienia. Taka obróbka termiczna to więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów w soku przygotowanym ze świeżych owoców i warzyw. Co więcej, do przygotowania soku z sokownika nie potrzebujemy żadnych dodatkowych składników w postaci cukru czy innych produktów konserwujących i zagęszczających. Gorący, świeży sok przelany do słoików i szczelnie zamknięty możemy przechowywać w spiżarni przez całą zimę.
Czy w sokowniku można zrobić sok z marchwi?
W sokowniku można zrobić sok z dowolnego owocu czy warzywa. Możemy je również ze sobą łączyć i przygotowywać soki mieszane. Taka kombinacja może być szczególne przydatka dla osób z niedoborami rozmaitych witamin czy minerałów. Soki mieszane z owoców i warzyw są dodatkowo wzbogacane o miąższ tych produktów. W tym wypadku warto połączyć sok z miąższem i dokładnie zblendować lub przetrzeć przez sito. Następne do masy dolewa się filtrowanej wody, aby uzyskać konsystencję do picia. Przeciery tego typu można pasteryzować i długotrwale przechowywać.