Znaleziono w kategoriach:

Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT LI7 SN2E W 176cm Biała

Powrót
Podręcznik użytkownika
USER MANUAL
1
SPIS TREŚCI
Instrukcjaużytkowaniaikonserwacji.......................................... 2
Informacjeogólne .......................................................... 2
OświetlenieLED .................................................................. 2
Systemyoświetlenia(wzależnościodmodelu) ............................................ 2
Półkiibalkoniki ................................................................... 2
Drzwiczki ....................................................................... 2
ObsługaUrządzenia ......................................................... 3
Pierwszeużycie ................................................................... 3
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Jakprzechowywaćświeżążywnośćinapoje .............................................. 3
Komorazamrażarkiiprzechowywanieżywności ........................................... 3
Wyjmowaniepojemnikaszufladyzamrażarki .............................................. 3
Porady dotyczące zamrażania i przechowywania świeżej żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Żywność mrożona: wskazówki dotyczące kupowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Okres przechowywania żywności w różnych temperaturach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Odgłosypracyurządzenia ........................................................... 5
Zalecenia w przypadku nieużywania urządzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Czyszczenieikonserwacja..................................................... 6
Wymianauszczelki .......................................................... 7
Serwistechniczny........................................................... 8
Instrukcja użytkowania i konserwacji PL
2
Informacje ogólne
Oświetlenie LED
Jeśli oświetlenie LED nie działa, należy skontaktować się z serwisem w celu jego wymiany.
Ważne: Oświetlenie wewnątrz komory chłodziarki jest włączane po otwarciu drzwiczek chłodziarki. Jeśli drzwi pozostają
otwarte przez ponad 8 minut, oświetlenie jest automatycznie wyłączane.
Systemy oświetlenia (w zależności od modelu)
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
G
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
B
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
A
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
G
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
G
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
G
Produkt ten wyposażony
jest w oświetlenie klasy
efektywności energetycznej
F
Półki i balkoniki
Wszystkie półki, klapki oraz wysuwane kosze można wyjmować. Liczba tych elementów może się różnić w zależności od modelu.
Drzwiczki
Przekładanie drzwi
Uwaga: Kierunek otwierania drzwiczek można zmienić. Jeżeli operację wykona Serwis Posprzedażowy, jest to usługa nieobjęta gwarancją.
Zaleca się, aby zamocowanie drzwiczek w celu zmiany kierunku ich otwierania było wykonywane przez dwie osoby. Potrzebne informacje
można znaleźć w Instrukcji instalacji urządzenia.
Instrukcja użytkowania i konserwacji
3
Obsługa Urządzenia
Pierwsze użycie
Po instalacji urządzenia odczekać przynajmniej dwie godziny przed podłączeniem go do sieci. Po podłączeniu urządzenie
zacznie pracować automatycznie. Idealne ustawienia temperatury zostały wstępnie ustawione fabrycznie. Po włączeniu
urządzenia należy odczekać 4-6 godzin, aż zostanie osiągnięta właściwa temperatura dla przechowywania żywności.
Komora chłodziarki i przechowywanie żywności
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżej żywności i napojów. Komora chłodziarki rozmraża się całkowicie
w sposób automatyczny. Okazjonalna obecność kropel wody na wewnętrznej ścianie tylnej komory jest objawem automatycznej
fazy rozmrażania. Skropliny spływają do otworu spustowego i zbierają się w pojemniku, z którego następnie wyparowują.
Uwaga: temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi i miejsce ustawienia urządzenia mogą mieć wpływ na temperaturę we
wnętrzu obu komór. Wartości temperatury należy ustawić w zależności od tych czynników. W warunkach dużej wilgotności, wewnątrz
komory chłodziarki może występować kondensacja, zwłaszcza na szklanych półkach. W tym przypadku zaleca się zamykanie pojemników
z płynami (np. kubek z bulionem), zawijanie żywności o dużej zawartości wody (np. warzywa) i włączenie wentylatora (jeśli jest dostępny).
Wszystkie szuflady, półki drzwiowe i półki w komorze można wyciągnąć.
Wentylacja powietrza
Naturalna cyrkulacja powietrza w komorze chłodziarki sprawia, że tworzą się strefy o różnych temperaturach. Niedostateczna
wentylacja powoduje zwiększenie zużycia energii i obniżenie wydajności chłodzenia.
Jak przechowywać świeżą żywność i napoje
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości gazu etylenowego (jabłka, morele, brzoskwinie, awokado, figi, suszone śliwki,
borówki, melony, fasolka) i produkty wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce, warzywa i sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skracaniu ich terminu przydatności do spożycia; na przykład nie przechowywać pomidorów
razem z owocami kiwi lub kapustą. Aby zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza, nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie. Używać pojemników wielokrotnego użytku plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylepnej. Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie z
półek nad pojemnikiem na owoce i warzywa, ponieważ jest to najzimniejszy obszar w komorze. Żywność i napoje, które mogą
wydzielać lub przyjmować zapachy, należy zawsze przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem. Aby
zapobiec przewracaniu się butelek, można umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje w wybranych modelach).
Komora zamrażarki i przechowywanie żywności
Komora zamrażarki pozwala na przechowywanie zamrożonej żywności i mrożenie świeżej żywności. Ilość świeżej żywności,
którą można zamrozić w wyznaczonym czasie podana jest na tabliczce znamionowej. Rozmieścić świeżą żywność w obszarze
mrożenia wewnątrz komory zamrażarki, pozostawiając wokół niej wystarczającą ilość miejsca, umożliwiającą swobodny
przepływ powietrza. Unikać bezpośredniego kontaktu świeżej żywności z mrożonkami. Limity załadunku żywności
zdeterminowane przez kosze, klapki, szuflady, półki itd. Należy upewn się, czy po załadowaniu można nadal korzystać z
nich bez utrudnień. Aby zoptymalizować prędkość mrożenia i uzyskać dodatkową przestrzeń do przechowywania, z komory
zamrażarki można wyjąć szuflady.
Wyjmowanie pojemnika szuflady zamrażarki
1 2
Otworzyć drzwiczki zamrażarki.
Pociągnąć górny pojemnik do góry, trzymając za prawy i lewy róg (1).
Wyjąć szufladę (2).
Włożyć górny pojemnik, wykonując czynności w odwrotnej
kolejności.
Instrukcja użytkowania i konserwacji PL
4
Porady dotyczące zamrażania i przechowywania świeżej żywności
Zalecamy oznaczanie i datowanie żywności mrożonej. Etykieta pomoże w zidentyfikowaniu artykułu i określeniu, kiedy
powinien zostać zużyty, by nie stracił wartości odżywczych. Nie należy ponownie mrozić rozmrożonej żywności.
Przed zamrożeniem owinąć i zabezpieczyć świeżą żywność, używając: folii aluminiowej, folii kuchennej, szczelnych
worków plastikowych, pojemników plastikowych z pokrywkami lub specjalnych pojemników, o ile odpowiednie do
zamrażania żywności.
Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, produkty spożywcze muszą być świeże, dojrzałe i najwyższej jakości.
Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane jak najszybciej po zebraniu, aby zachowały pełne wartości odżywcze,
konsystencję, kolor i smak. Niektóre gatunki mięs, szczególnie dziczyznę, należy przed zamrożeniem pozostawić do
skruszenia.
Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed umieszczeniem w zamrażarce.
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność należy jak najszybciej spożyć. Rozmrożonej żywności nie należy ponownie
zamrażać, chyba że zostanie ugotowana. Rozmrożoną żywność po ugotowaniu można zamrozić ponownie.
Nie należy zamrażać butelek z płynami.
Żywność mrożona: wskazówki dotyczące kupowania
Kupowanie produktów mrożonych:
Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone (żywność mrożona w uszkodzonym opakowaniu może
tracić wartość odżywczą). Jeśli opakowanie jest napuchnięte lub ma ślady wilgoci, prawdopodobnie produkt nie był
przechowywany w optymalnych warunkach i doszło do jego rozmrożenia.
Robiąc zakupy, należy kupować produkty mrożone pod koniec wizyty w sklepie i przechowywać je w izolacyjnej torbie
chłodniczej.
Po powrocie do domu należy natychmiast umieścić mrożoną żywność w zamrażarce.
Jeśli żywność została rozmrożona, nawet częściowo, nie należy jej ponownie zamrażać. Spożyć przed upływem 24 godzin.
Należy unikać lub ograniczyć do minimum zmiany temperatury. Należy przestrzegać daty przydatności do spożycia
podanej na opakowaniu.
Należy zawsze przestrzegać zaleceń dotyczących przechowywania podanych na opakowaniu.
Okres przechowywania żywności w różnych temperaturach
KOMORA MROŹNA
Urządzenie Okres przechowywania (-
12°C) Zalecany okres
przechowywania (-18°C) Okres przechowywania (-
24°C)
Masło lub margaryna 1 miesiąc 6 miesięcy 9 miesiące
Ryby 1 miesiąc 1-3 miesiące 6 miesięcy
Owoce (z wyjątkiem owoców
cytrusowych) & Warzywa 1 miesiąc 8-12 miesięcy 12 miesiące
Mięso - Szynka - wędliny
Mięsa pieczone (wołowina-
wieprzowina-baranina)
Steki lub kotlety (wołowina-
baranina-wieprzowina)
1 miesiąc 2 miesiące
8-12 miesięcy
4 miesiące
12 miesiące
Mleko, Świeże płyny, Ser,
Lody lub sorbet 1 miesiąc 1-3 miesiące 5 miesięcy (niezalecane dla
lodów)
Drób (kurczak-indyk) 1 miesiąc 5-7 miesięcy 9 miesiące
KOMORA NIEMROŹNA
Urządzenie Okres przechowywania 0-
3°COkres przechowywania (3-
6°C) Okres przechowywania 6-
8°C
Puszki, napoje, jajka, sosy,
pikle, masło, dżem 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Owoce tropikalne Niezalecane 2-4 tygodnie 3-4 tygodnie
Sery, mleko, nabiał, artykuły
delikatesowe, jogurty 2-5 dni 2-5 dni 2-5 dni
Wędliny, desery, mięso i ryby
oraz domowe potrawy 3-5 dni 1-2 dni Niezalecane

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756