Poradnik Eksperta > AGD do zabudowy > Jaki piekarnik do zabudowy kupić?

Jaki piekarnik do zabudowy kupić?

Piekarnik to bardzo ważne urządzenie w każdej kuchni. Pozwala na przyrządzenie wielu smacznych potraw i jest proste w obsłudze, dlatego cieszy się dużą popularnością w gospodarstwach domowych. Niemałe trudności może natomiast sprawić wybór optymalnego piekarnika do zabudowy. Na jakie elementy zwrócić uwagę, by podjąć najlepszą decyzję?

Praktyczny piekarnik do zabudowy

Dostępnych jest wiele rodzajów piekarników do zabudowy, zdecydowanie najczęściej spotykane są piekarniki elektryczne. Są one bardzo praktyczne w użytkowaniu, tym bardziej, że coraz rzadziej stosuje się urządzenia gazowe w wyniku odchodzenia od tej technologii. Dużą popularnością cieszą się także piekarniki z mikrofalą, które pozwalają na zaoszczędzenie miejsca, co jest szczególnie ważne w mało przestronnych pomieszczeniach. Jeżeli lubisz natomiast potrawy gotowane na parze, warto rozważyć jeden z modeli piekarnika parowego.

Oprócz rodzaju piekarnika, istotne są jego wymiary. Zaletą wszystkich piekarników do zabudowy jest fakt, że można je zainstalować w zabudowie meblowej. To rozwiązanie nie tylko funkcjonalne, ale też bardzo estetyczne i dodające elegancji każdej kuchni. Dlatego też należy mieć na uwadze dostępną przestrzeń. Zdecydowanie przeważają piekarniki o szerokości 59 cm–60 cm oraz wysokości od 58 cm do 61 cm. Występują także mniejsze i większe modele, choć jest ich sporo mniej.

Piekarnik do zabudowy

 

Nie można zapomnieć o sposobie wmontowania piekarnika do zabudowy. Wyróżnia się przede wszystkim 3 możliwości:

  • piekarnik do zabudowy pod blatem, co jest spotykane najczęściej. W takim wypadku piekarnik do zabudowy mieści się w ciągu mebli kuchennych na podłodze, korzystanie z niego wymaga jednak ciągłego schylania,
  • piekarnik do zabudowy na ścianie jest wygodniejszy w użyciu z uwagi na wyższe umiejscowienie,
  • piekarnik do zabudowy w kolumnie pozwala na wmontowanie innych urządzeń bądź szafek zarówno pod nim, jak i w przestrzeni powyżej piekarnika.

 

Jaki piekarnik do zabudowy kupić?

Najlepszymi opiniami wśród piekarników do zabudowy cieszą się modele takich producentów, jak Amica, Bosch, Electrolux czy Candy. Przy wyborze poszczególnego urządzenia dobrze jest pamiętać o zwróceniu uwagi na niektóre jego parametry, które bezpośrednio determinują jego faktyczne funkcjonowanie.

Jednym z podstawowych parametrów jest liczba i rodzaje obsługiwanych programów. Oczywiście piekarniki elektryczne posiadają ich o wiele więcej niż piekarniki gazowe. Dzięki temu o wiele łatwiej przygotować różnorodne, nawet bardzo skomplikowane potrawy. Dobrze wyprofilowane prowadnice pozwalają natomiast o wiele łatwiej wyjmować posiłki z piekarnika, co mogło sprawiać kłopoty w wielu starszych modelach. Wśród najczęstszych rozwiązań stosuje się prowadnice teleskopowe, prowadnice wytłaczane lub odpowiednio skonstruowane wózki.

Praktyczną funkcją w przypadku piekarników jest możliwość samoczyszczenia wnętrza. W ten sposób można zachować w odpowiedniej czystości komorę piekarnika, a także zaoszczędzić czas związany z samodzielnym wykonywaniem tej czynności. Samooczyszczanie wnętrza odbywa się najczęściej za pomocą spalania zanieczyszczeń w wyznaczonej temperaturze, której wysokość zależy od wykorzystanej w tym celu metody.

 

Przeglądając dostępne modele piekarników do zabudowy, warto przyjrzeć się różnego rodzaju funkcjom i urządzeniom dodatkowym. Przykładem może być choćby termosonda, która automatycznie sprawdza temperaturę we wnętrzu potrawy. Wysokiej jakości piekarnik może pozwalać także na rozmrażanie. Funkcja szybkiego nagrzewania pozwala natomiast na o wiele szybsze przygotowanie urządzenia do pracy. Piekarnik do zabudowy to świetne urządzenie do każdej kuchni. Jest on zarówno praktyczny w użyciu, jak i świetnie prezentuje się we wnętrzu, dlatego warto zapoznać się z bieżącą ofertą piekarników do zabudowy.