JESTEŚ TUTAJ: Sklep Mediaexpert.pl   Poradnik Eksperta   Małe AGD   Jaką gofrownicę kupić?

Jaką gofrownicę kupić?

Gofry to dla większości ludzi niesamowite wspomnienie z dzieciństwa i smak, do którego wracamy z wielką czułością. Z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub bez żadnych dodatków, posypane delikatnie cukrem pudrem – zawsze smakują doskonale. I wbrew temu, co mogłoby się wydawać, gofry nie muszą być rarytasem związanym jedynie z niedzielnym wyjściem na spacer po mieście – o nie! Domowa gofrownica sprawi, że chrupiące smakołyki w mig wyczarujesz we własnym zaciszu i będziesz mógł cieszyć się ich smakiem w dowolnym momencie. Jaka powinna być dobra gofrownica?


Gofrownica – jaka moc jest potrzebna do codziennego użytkowania?


Moc gofrownicy jest o tyle istotnym czynnikiem, że to ona decyduje o szybkości pracy tego urządzenia. Im większa moc, tym szybciej sprzęt się rozgrzewa, a to oznacza, że mniej czasu potrzeba do upieczenia gofrów. Zdecydowana większość gofrownic dostępnych na rynku ma moc ok. 1000 W i jest ona wystarczająca do efektywnej pracy. Wraz ze wzrostem tego parametru rośnie także cena gofrownicy – nie warto jednak na tym oszczędzać, ponieważ urządzenia o bardzo niskiej mocy mogą nie dopiekać ciasta pomimo długiego czasu nagrzewania.

 

 

 

Z jakiego materiału płytki powinna mieć dobra gofrownica?

 

Płytki gofrownicy to jej najważniejszy element – to właśnie z nimi ma bezpośredni kontakt ciasto i od nich zależy, jak szybko się upieką oraz w jakim stanie będą otrzymane gofry. Gofrownice najczęściej mają płytki wykonane z trzech popularnych tworzyw: z teflonu, żeliwa bądź z powłoki ceramicznej. Wybierając idealną gofrownicę, warto zastanowić się nad priorytetami. Czy gofrownica na pierwszym miejscu ma być: trwała, łatwa w utrzymaniu czy może lekka? Teflon to materiał, który nie wymaga użycia tłuszczu do pieczenia. Jego powierzchnia jest idealnie gładka, a więc piekące się ciasto nie przywiera do niej, dzięki czemu otrzymujemy estetyczne smakołyki. Z drugiej strony, decydując się na teflon, warto zaopatrzyć się też w silikonową łopatkę do zdejmowania gofrów, ponieważ jest on delikatny i łatwo zarysować go zwykłym nożem czy widelcem. Gofrownica żeliwna to sprzęt na całe lata, jednak jej mycie i użytkowanie może być dość kłopotliwe – ciasto mocno przywiera, a samo urządzenie jest ciężkie. Gofrownica ceramiczna będzie nagrzewać się szybko, ale jej mycie może sprawiać problemy – to wymagający materiał.

 

Kształt i wielkość – ile gofrów na jeden raz?

 

W przeciwieństwie do tradycyjnych gofrów kupowanych w ulicznych budkach – domowe wcale nie muszą być prostokątne. Gofrownice często mają płytki wyprofilowane na różne sposoby, dzięki czemu gofry zyskują kształty serduszek, kółek itp. Takie rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza w rodzinach z dziećmi, które mają problemy z jedzeniem. Ciekawe kształty mogą je do tego zachęcić. Wielkość warto dostosować do liczby członków rodziny – im więcej gofrów można przygotować na jeden raz, tym szybciej uporamy się z przygotowaniem deseru. 

 

Sprawdź naszą ofertę gofrownic!