Poradnik Eksperta > Małe AGD > Jaki grill kupić? Elektryczny czy gazowy?

Jaki grill kupić? Elektryczny czy gazowy?

Zastanawiając się nad zakupem grilla, bierze się dziś pod uwagę coraz częściej wybór pomiędzy grillem elektrycznym a gazowym. Choć wśród Polaków ciągle jeszcze największym powodzeniem cieszą się „tradycyjne” grille węglowe, poza sezonem nie mają one tak szerokiego zastosowania, jak zdecydowanie bardziej uniwersalne urządzenia elektryczne czy te na gaz. Grill na prąd doskonale sprawdza się na przykład o każdej porze roku w domu, a gazowy może z powodzeniem funkcjonować na tarasie nawet jesienią czy zimą. Ale po kolei…

 

Na wstępie warto zaznaczyć, że nie ma odpowiedzi na pytanie – która z tych propozycji jest lepsza. Każda z nich ma swoje plusy i minusy i każda z nich jest optymalna w innych sytuacjach – zależnie od tego, kto, gdzie, co, jak często i dla ilu osób grilluje, a także ile może wydać na zakup grilla.

 

Koszt

 

Grille elektryczne są zazwyczaj tańsze niż gazowe. Najprostsze modele można nabyć już nawet za kilkadziesiąt złotych, te bardziej zaawansowane natomiast za kilkaset. Grille gazowe z kolei to wydatek rzędu kilkuset złotych do kilku tysięcy. To dość istotna różnica, podobnie zresztą, jak koszty eksploatacji – tutaj jednak sytuacja jest odwrotna. Używanie urządzeń elektrycznych tego typu zawsze bowiem kosztuje więcej niż zużycie gazu. Grill gazowy można podłączyć zarówno do sieci miejskiej (gaz ziemny), jak i do butli z gazem. Jeśli więc wiadomo na przykład, że grill ma być codziennie lub po prostu często używany, z pewnością warto rozważyć – mimo wyższej ceny – zakup opcji gazowej. Jeżeli natomiast ktoś grilluje okazjonalnie i niewiele, na przykład tylko dla siebie – idealnym wyborem jest mały grill elektryczny.




Sprawdź naszą ofertę grilli gazowych

 

Rozmiar

 

Grill na gaz zawsze zajmuje więcej miejsca niż grill elektryczny. Modele na prąd mają różne rozmiary, ale nigdy nie osiągają gabarytów grilla gazowego. Dla tych, którzy mają do dyspozycji ogród i / lub na przykład duży, zadaszony taras, na którym grill może stać na stałe, lub po prostu posiadają tak zwaną letnią kuchnię, zdecydowanie lepszą opcją jest grill gazowy. Ci, którzy dysponują niewielką przestrzenią, mogą grillować jedynie w mieszkaniu czy ewentualnie na małym balkonie, powinni skupić się raczej na grillach elektrycznych. W ofercie takich urządzeń znajdują się zarówno takie, które ustawia się na stole i przy nich biesiaduje albo zwyczajnie - na blacie kuchennym (na czas przygotowywania posiłku), jak i grille stojące (na wysokich nogach), przypominające trochę swoim designem grill węglowy, przy których można usiąść na przykład właśnie na balkonie (grille elektryczne nie dymią, więc nie przeszkadzają sąsiadom).

 

Obsługa

 

Jeden i drugi rodzaj urządzeń jest tak naprawdę łatwy w obsłudze, jednak grill gazowy wydaje się opcją lepszą dla zaawansowanych w grillowaniu kucharzy, a grill elektryczny ułatwia przygotowywanie potraw z grilla laikom w tej dziedzinie. Droższe modele na prąd, dzięki zaawansowanym czujnikom, technologiom i programom, „potrafią” optymalnie dobrać temperaturę i czas grillowania zależnie od rodzaju potrawy, grubości sztuki mięsa etc. oraz samodzielnie sterować całym procesem grillowania. Grill gazowy daje bardzo wiele możliwości serwowania przeróżnych potraw na różne sposoby, ale wymaga od grillującego pewnej wiedzy na temat przygotowywania tych dań. Mnogość funkcji i możliwości w grillu gazowym pozwala zdolnemu i kreatywnemu kucharzowi „wyczarowywać” potrawy o niezapomnianym smaku i aromacie. Grill elektryczny, nawet ten najbardziej uniwersalny, z funkcją opiekacza i gofrownicy lub grill typu raclette, nie daje aż takiej swobody, jest jednak „wybawieniem” dla początkujących „kucharzy”.

 

Czyszczenie

 

Po dobrym jedzeniu, czy to z grilla elektrycznego czy z gazowego, trzeba pozmywać naczynia i oczyścić grill. W tym punkcie zdecydowanie wygrywają grille elektryczne, które się po prostu łatwiej i szybciej czyści, a w wielu przypadkach brudne elementy takiego urządzenia można po prostu włożyć do zmywarki… i tyle. Wyjątkiem są tylko te modele (zazwyczaj stojące), w których jest tradycyjny ruszt umieszczony nad grzałką, którą w trakcie grillowania brudzi skapujący na nią tłuszcz. W innych przypadkach tłuszcz odprowadzany jest „na zewnątrz” systemem rynienek lub dzięki odpowiedniemu ukształtowaniu i nachyleniu płyty grzewczej.

 

Lokalizacja

 

Grille elektryczne to zazwyczaj sprzęt do używania w domu lub ma przykład na balkonie, choć niektóre modele można również wystawić do ogrodu. Trzeba jednak wtedy zapewnić urządzeniu dostęp do prądu, co bywa w takich warunkach kłopotliwe. Grill gzowy nadaje się zarówno do użytku we wnętrzach (w dużej kuchni), jak i na tarasie czy w ogrodzie, najczęściej jednak – głównie ze względu na gabaryty takiego grilla - jest to opcja raczej tarasowo-ogrodowa.

 

Grill gazowy

 

Na co zwrócić uwagę, kupując grill gazowy? Jest kilka istotnych dla użyteczności urządzenia kwestii, między innymi: ruszt, palniki, pokrywa, szafka…

Przy założeniu, że grilluje się dużo i dla wielu osób, warto wybrać model z dużym, gęstym i masywnym rusztem (a jeszcze lepiej z rusztem dwupoziomowym). Dzięki temu grillowanie jest wygodne i przebiega sprawniej. Na dużej powierzchni rusztu przygotowuje się wiele dań jednocześnie, a dwa ruszty pozwalają w tym samym czasie grillować i utrzymywać temperaturę już gotowego jedzenia (na ruszcie dodatkowym). Odpowiednia gęstość rusztu z kolei sprawia, że nawet niewielkie kawałki mięsa czy warzyw nie spadają z niego. Istotne jest również to, z czego wykonany jest ruszt – im jest on cięższy, tym lepiej trzyma temperaturę, a to z kolei nie tylko ułatwia grillowanie, ale zmniejsza także nieco zużycie gazu. Dlatego poleca się zazwyczaj grille z rusztem żeliwnym.

Ogromne znaczenie dla jakości całego urządzenia i jego użyteczności mają oczywiście palniki. Dobrze, by były one duże, aby było ich kilka (minimum trzy) i aby każdy miał osobną regulację oraz elektroniczny zapłon dla wygody użytkownika.

 

 

Kolejnym - istotnym dla grilla gazowego – elementem jest pokrywa. Po pierwsze - musi być, a po drugie powinna być dość duża oraz mocna, odporna na korozję i odkształcenia, wykonana z materiału, który dobrze utrzymuje temperaturę.

Lepsze grille oferują ponadto tak zwane aromatyzery (blaszki o pofalowanej powierzchni znajdujące się pomiędzy rusztem i palnikami), które wspomagają równomierne rozprowadzanie ciepła i sprawiają, że grillowane potrawy zyskują mocniejszy aromat i głębszy smak (dzięki tłuszczowi, sokom czy marynacie skapującym z grillowanych produktów i odparowującym z tych blaszek z powrotem do przygotowywanych dań).

 

No i jeszcze warto pamiętać o praktycznych kwestiach, jak wygodna regulacja temperatury, termometr w pokrywie, pojemna szafka, w której mieści się butla z gazem i / lub akcesoria do grillowania, nienagrzewające się uchwyty i koła pozwalające na ewentualne łatwe przemieszczenie dużego grilla gazowego czy wyposażenie dodatkowe, które czasami dokupuje się osobno, a niekiedy jest ono dostępne w zestawie z grillem (palniki boczne, rożna i inne).

 

Sprawdź naszą ofertę grilli gazowych

 

Grill elektryczny

 

Decydując się na grill elektryczny, trzeba - odpowiednio do indywidualnych potrzeb – wybrać jego rodzaj i zwrócić szczególną uwagę na moc. Ogólna zasada jest taka, że im większą moc ma dane urządzenie, tym szybciej się nagrzewa, a więc i szybciej grilluje. W zależności od modelu, wartość ta waha się od 500 / 600 W do 2000 / 2500 W. Najsłabsze są małe grille stołowe, najmocniejsze natomiast duże, stojące grille elektryczne, które muszą rozgrzać większą powierzchnię. Jeśli chodzi o rodzaj grilla, spośród elektrycznych modeli do wyboru są miedzy innymi grille z tradycyjnym rusztem, grille z teflonową płytą grzewczą (zamknięte lub otwarte), grille typu raclette... Te pierwsze dają namiastkę „klasycznego” grillowania przy grillu węglowym, zwłaszcza, że często mają one formę grilla stojącego, który dobrze się sprawdza na balkonie czy tarasie. Grill z płytą z teflonu zamiast rusztu to z kolei raczej mniejsza, domowa wersja – wygodna i czysta, prosta w obsłudze. Grillowanie przypomina tu trochę przygotowywanie potraw na patelni, ale jest znacznie łatwiejsze i zdrowsze. Raclette z kolei to jedna z wersji grilla stołowego, który posiada jednocześnie płytę grzewczą i opiekacz.

 



Sprawdź naszą ofertę grilli elektrycznych!

 

Kupując grill elektryczny, warto postawić na takie modele, które zapewniają maksimum bezpieczeństwa podczas grillowania. Niektóre urządzenia oferują na przykład zabezpieczenie przed przegrzaniem. Ważny jest także komfort użytkowania. Dobrze miedzy innymi, aby sprzęt miał system odprowadzania tłuszczu, wygodny, łatwo dostępny wyłącznik, regulację temperatury, wskaźnik poziomu wypieczenia mięsa czy wbudowane programy grillowania.