Jaki blender kupić?

Aby urządzenie, które wybierzesz do Twojej kuchni spisywało się przez długi czas, podczas zakupu zwróć uwagę nie tylko na zachęcający wygląd. Wybierz blender o odpowiedniej mocy, wygodnym uchwycie oraz dodatkowych elementach wyposażenia.  Przeczytaj, na co zwrócić uwagę, że dokonać właściwego wyboru.

 

 


Blendery ręczne to nie tylko urządzenia o końcówce tnącej w formie nożyka. Nowoczesne urządzenia z tej kategorii zachwycają wielofunkcyjnością. W wyposażeniu blenderów dostępnych na rynku – poza klasycznymi nożykami – znajdują się także końcówki ubijające, rozdrabniające czy siekające. Blender ręczny staje się więc multinarzędziem, które wyręczy Cię w wielu pracach kuchennych. Pozwoli ubić śmietankę lub pianę z białek, poszatkuje ogórki na mizerię i rozdrobni warzywa do zup, sosów, marynat.


Czy warto kupić blender?

Używanie blendera w kuchni znacznie ułatwia i przyspiesza gotowanie. Dzięki niemu w krótkim czasie rozdrobnisz nawet duże ilości składników. Blender pozwoli Ci szybko i bez wielkiego nakładu pracy, m.in. na:

- przygotowanie musu jabłkowego czy konfitur,
- dodatkowe końcówki szatkujące pozwolą nam perfekcyjne pokroić plasterki świeżych, zielonych ogórków na przykład do sałatek lub plastrów warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera), które wykorzystamy w potrawach     orientalnych czy tradycyjnym wywarze,
- dzięki blenderom ze specjalnymi pojemnikami do kruszenia lodu bez kłopotu rozbudujemy listę domowych drinków (nie tylko alkoholowych); pokruszone kostki lodu z zamrażarki schłodzą słodkie napoje i świetnie sprawdzą się

  przy okładaniu mięsa czy ryb, których nie chcemy jeszcze mrozić, a wymagają niskiej temperatury przechowywania,
- używanie blendera w kuchni urozmaici codzienne obiady: lista przepisów na blendowane zupy-kremy jest nieograniczona; można przygotowywać je niezależnie od sezonu – z warzyw świeżych lub

  mrożonych (wystarczy wywar, ulubione warzywa i przyprawy, aby po zblendowaniu zaskoczyć domowników nowymi zupami o gładkiej konsystencji).

 


 

Standardowe blendery posiadają dwa tryby pracy – podstawowy i turbo.

Funkcja turbo:
- wykorzystuje w pełni moc urządzenia,
- jest wydajniejsza, dzięki czemu pozwala na szybsze oraz, co ważne, efektywniejsze rozdrabnianie,
- poradzi sobie z twardszymi składnikami, takimi jak na przykład orzechy włoskie czy bakalie.

Dodatkowe wyposażenie:
- w wyposażeniu nowoczesnych blenderów znajdują się wydajne końcówki do ubijania oraz szatkowania na różnego typu kawałki,
- warto jest mieć specjalne wysokie pojemniki, które ułatwiają blendowanie i pozwalają zachować porządek na blacie kuchennym,
- zwróćmy także uwagę na długość końcówki zakończonej standardowymi nożykami; jeżeli planujemy blendować na przykład zupy, warto jest mieć na wyposażeniu długi trzonek siekający, żeby dokładnie docierać do dna garnka lub innego głębokiego naczynia, w którym umieściliśmy wszystkie składniki.

 

Moc i ergonomiczny uchwyt.
Podczas wybierania odpowiedniego blendera nie możemy pominąć dopasowania jego parametrów technicznych do naszych potrzeb i oczekiwań.

 

Moc:
- im większą moc będzie posiadał zakupiony przez nas blender, tym szybciej i łatwiej rozdrobnimy potrawy,
- standardowa moc blenderów kształtuje się wokół 500-800 W (pamiętajmy, że jeżeli zależy nam na urządzeniach kruszących lód czy posiadających wydajną funkcję turbo, powinniśmy zwrócić uwagę na blendery o większej mocy.

Uchwyt:
- zadbajmy o właściwe dopasowanie uchwytu urządzenia do naszej dłoni, żeby uniknąć bółu nadgarstka,
- jeżeli zamierzamy często korzystać z blendera, warto zwrócić uwagę na urządzenia o ergonomicznie wyprofilowanej rączce oraz specjalnym antypoślizgowym wykończeniu, które stabilizuje chwyt i jednocześnie podnosi bezpieczeństwo pracy.