JESTEŚ TUTAJ: Sklep Mediaexpert.pl   Poradnik Eksperta   Małe AGD   Jaką wyciskarkę wolnoobrotową kupić?

Jaką wyciskarkę wolnoobrotową kupić?

Świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale też źródło mnóstwa witamin i minerałów. Przygotowywanie soków we własnym domowym zaciszu znacznie ułatwia wyciskarka wieloobrotowa, która w wielu sytuacjach okazuje się znacznie bardziej przydatna niż tradycyjna sokowirówka. Czym się od niej różni, jak działa i jak wybrać odpowiedni model dla siebie? Oto nasz krótki przewodnik.

Świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale też źródło mnóstwa witamin i minerałów. Przygotowywanie soków we własnym domowym zaciszu znacznie ułatwia wyciskarka wieloobrotowa, która w wielu sytuacjach okazuje się znacznie bardziej przydatna niż tradycyjna sokowirówka. Czym się od niej różni, jak działa i jak wybrać odpowiedni model dla siebie? Oto nasz krótki przewodnik.

 

1. Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka

 

Do niedawna właściwie jedynym sprzętem, którego używaliśmy do wyciskania soków z owoców i warzyw, była sokowirówka. Jak wygląda proces przygotowywania soku przy jej pomocy? Sokowirówka po prostu ściera produkty, pracując na bardzo wysokich obrotach sięgających nawet 12 tys. obrotów na minutę. Nietrudno się domyślić, że przy tak energicznym działaniu ostrza i sito sokowirówki mocno się nagrzewają. W konsekwencji wysoka temperatura niszczy cenne enzymy i fitochemikalia, których źródłem są owoce i warzywa. Efekt? W procesie obróbki wiele cennych składników odżywczych ulega rozpadowi, a sok jest rozwarstwiony.

 

Wyciskarka wolnoobrotowa działa zgoła inaczej. Dzięki technologii wolnoobrotowego wyciskania soków na zimno pozwala przygotować pełnowartościowy, zdrowy sok z każdego rodzaju owoców i warzyw, także z zieleniny. Nie ma tu mowy o ścieraniu – wyciskarka wolnoobrotowa zgniata i miażdży owoce i warzywa przy bardzo niskich obrotach (w najlepszych modelach – nawet 40 obrotów na minutę). Dzięki temu urządzenie nie nagrzewa się i nie ma szkodliwego, niszczącego wpływu na składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach. Sok jest przy tym nie tylko zdrowszy, ale też lepiej wygląda i lepiej smakuje.

 

2. Wyciskarka wolnoobrotowa – pionowa czy pozioma?

 

Pod względem konstrukcji wyciskarki wolnoobrotowe można podzielić na pionowe i poziome. W wyciskarce poziomej wałek ślimakowy znajduje się w pozycji poziomej względem otworu wsadowego. Oznacza to konieczność stałego dopychania produktów, które ślizgają się na kręcącym się wałku. Wolnoobrotowa wyciskarka pozioma sprawdza się dobrze w przygotowywaniu soków i smoothies z warzyw liściastych – kierunek wyciskania przebiega bowiem od miejsca mocowania wałka do jego końca, więc włókna nie zsuwają się z niego, a wyciskarka nie blokuje się.

 

Bardziej funkcjonalna okazuje się jednak pionowa wyciskarka wolnoobrotowa. Dzięki temu, że wałek ślimakowy jest ułożony pionowo, a komora wsadowa znajduje się tuż nad nim, produkty same wpadają do komory i są dodatkowo zaciągane przez wałek. Wyciskarka pionowa okazuje się więc prostsza w obsłudze i dużo poręczniejsza – nie wymaga dużo siły, a jej wydajność przewyższa modele poziome. Radzi sobie też z warzywami liściastymi – trzeba je po prostu pociąć na mniejsze włókna, by nie owijały się wokół wałka ślimakowego.


 

3. Na co zwrócić uwagę przy wyborze wyciskarki wolnoobrotowej?

 

Najważniejszymi parametrami, jeśli chodzi o wyciskarki wolnoobrotowe, są moc, rodzaj silnika oraz ilość obrotów na minutę. Wyciskarka wolnoobrotowa jest w założeniu urządzeniem energooszczędnym – jej moc jest kilkukrotnie mniejsza niż moc standardowej sokowirówki. Dzieje się tak dlatego, że w ich produkcji stosuje się bezszczotkowe silniki indukcyjne (BLDC), dużo sprawniejsze od standardowych silników szczotkowych. Wybierając wyciskarkę, pamiętaj, że moc jej silnika musi być na tyle silna, by poradzić sobie nawet z najtwardszymi owocami, ale jednocześnie nie zbyt mocna – tak, by mogła się ona zatrzymać w przypadku zblokowania. Jeśli chodzi o ilość obrotów na minutę – w urządzeniach wiodących producentów waha się ona od 40 do 120 obrotów na minutę. Im mniej, tym lepiej.


Sprawdź naszą ofertę wyciskarek wolnoobrotowych!

 

Wiele osób deklaruje, że rozmiar i design sprzętów kuchennych nie jest dla nich istotną kwestią. W przypadku wyciskarki do soków przekładają się one jednak bezpośrednio na jej funkcjonalność. Jeśli wyciskarka okaże się za duża i trzeba będzie ciągle przestawiać ją z miejsca na miejsce, zapewne po jakimś czasie postanowisz schować ją do szafki i zapomnisz, że ją masz. Ważne więc, by była zgrabna i poręczna.

 

4. Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe

 

Które dostępne na polskim rynku wyciskarki wolnoobrotowe są szczególnie warte polecenia? Dużą popularnością cieszy się wyciskarka wolnoobrotowa Philips HR1889/70 o mocy 150 W – prosta w użyciu i szybka w czyszczeniu, a przy tym niezwykle wydajna. Dobry wybór stanowi też wyciskarka do soków Electrolux ESJ 4000 (150 W), która wykonuje mniej niż 50 obrotów na minutę, zapobiegając utracie składników odżywczych z warzyw i owoców. Jeśli zależy ci na niewielkim rozmiarze przy zachowaniu doskonałej wydajności, warto też wziąć pod uwagę wyciskarkę Amica JSD 4011.

 

 

Sprawdź naszą ofertę wyciskarek wolnoobrotowych!