JESTEŚ TUTAJ: Sklep Mediaexpert.pl   Poradnik Eksperta   AGD wolnostojące   Jaki kupić piekarnik - na co zwrócić uwagę?

Jaki kupić piekarnik - na co zwrócić uwagę?

Piekarnik to jedno z podstawowych urządzeń w kuchni. Oferta piekarników dostępnych obecnie na rynku pozwala na dobranie modelu pasującego do każdego rodzaju przestrzeni i wystroju. Paradoksalnie, ten duży wybór często sprawia, że trudniej jest podjąć decyzję. Oto najważniejsze parametry techniczne, możliwości i funkcjonalności współczesnych piekarników, które mogą nieco ułatwić wybranie optymalnego modelu.

 

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

 

Ten wybór jest w zasadzie narzucony przez rodzaj instalacji, jaką dysponujemy w mieszkaniu. Coraz częściej, w nowopowstających lokalach, dostępna jest jedynie instalacja elektryczna, stąd też znacznie obszerniejsza oferta właśnie tego typu piekarników na rynku.

 

Piekarnik gazowy – zalety i wady

 

Piekarniki gazowe są zasilane gazem ziemnym lub z butli. W ostatnich latach straciły nieco na popularności, choć w mieszkaniach posiadających instalację gazową, nadal są chętnie wykorzystywane ze względu na niższe koszty eksploatacji. Zwolennicy kuchni gazowych, nawet w przypadku braku gotowej instalacji, mają jeszcze możliwość podłączenia kuchenki do gazu z butli, choć to rozwiązanie wymaga wygospodarowania dodatkowego miejsca na przechowywanie gazu i konieczność okresowych wymian tych butli.


-  Niewątpliwą zaletą piekarników gazowych jest głównie cena zakupu - tego typu urządzenia są znacznie tańsze, również w przypadku konieczności naprawy oraz w eksploatacji

-  Wadą tego typu urządzeń jest przede wszystkim niestabilność temperatury w piekarniku oraz nierównomierne nagrzewanie się potraw, ze względu na inne ustawienie grzałek niż w piekarnikach elektrycznych. Dodatkową niedogodnością bywa brak funkcji samoczyszczenia piekarnika oraz to, że urządzenia gazowe występują tylko w wersji wolnostojącej.

 
piekarnik sklep

 

Piekarnik elektryczny – zalety i wady

 

Te piekarniki z kolei w ostatnich latach cały czas zyskują na popularności – głównie ze względu na prostszą obsługę i większy komfort ich użytkowania. Często również są jedynym rodzajem urządzenia możliwym do zamontowania w danym mieszkaniu, ze względu na brak instalacji gazowej. W przypadku piekarników elektrycznych sytuacja ma się odwrotnie niż w piekarnikach gazowych.

 

-  Zaletą urządzeń elektrycznych jest łatwość obsługi, większa stabilność temperatury, zazwyczaj więcej dodatkowych funkcji, w tym także opcja samoczyszczenia piekarnika.

-  Wadą jest wyższa cena (zarówno zakupu, jak i eksploatacji) – piekarniki elektryczne posiadają zazwyczaj kilka grzałek pobierających znaczne ilości prądu – częściowym rozwiązaniem tego problemu może być wybór energooszczędnego modelu, ale nawet w tym przypadku koszt prądu znacznie przekracza koszt zużycia gazu.

 

Urządzenia wolnostojące czy do zabudowy?

 

Wybór rodzaju zabudowy jest podyktowany aranżacją wnętrza, osobistym gustem i oczywiście ceną. Należy pamiętać, że trwała zabudowa, na przykład murowana, która uwzględnia piekarnik w zabudowie, to zazwyczaj inwestycja na wiele lat.

 

Piekarnik do zabudowy

 

Piekarnik wolnostojący – zalety i wady

 

Piekarnik wolnostojący może być samodzielnym, niewielkim urządzeniem, bądź - włącznie z umieszczoną nad nim płytą grzewczą - tworzyć kuchenkę.

 

-  Zaletą wolnostojących piekarników jest łatwość zmiany aranżacji. Współcześnie dostępne urządzenia wykonane są z dużą dbałością o detale, więc można je dopasować stylistycznie do każdego wnętrza. Dodatkowo, zaletą niewielkiego, wolnostojącego piekarnika jest możliwość umieszczenia go w niewielkich kuchniach, gdzie nie ma miejsca na piec o standardowych wymiarach

-  Rozmiar przenośnych piekarników może być również w pewnych okolicznościach ich wadą. Komora do pieczenia zazwyczaj jest w nich znacznie mniejsza niż w piecach o standardowych wymiarach, co niektórym użytkownikom może przeszkadzać. Natomiast wadą piekarników wolnostojących połączonych z kuchenką jest umiejscowienie ich zawsze na tej samej wysokości – pod kuchenką, co wymaga nieustannego schylania się w trakcie korzystania z piekarnika.

 

 

Piekarnik do zabudowy – zalety i wady

 

Ten typ piekarnika jest coraz popularniejszy ze względu na duże możliwości aranżacyjne, jakie daje. Biorą one górę nawet nad ceną, która znacznie przekracza koszt urządzeń wolnostojących.

 

-  Największą zaletą piekarników do zabudowy są możliwości aranżacyjne, jakie daje to rozwiązanie. Bardzo dobrze sprawdzają się one w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach. Można je umieścić ponad blatem lub pod nim, jak również praktycznie - w słupku wraz z drugim piekarnikiem lub innymi urządzeniami AGD.

-  Wadą jest wyższa cena, a dla części użytkowników także trwałość (niezmienność) zabudowy. Konieczność przeniesienia piekarnika w inne miejsce łączy się bowiem w tym przypadku z wymianą większości mebli w kuchni.

Piekarnik gazowy

 

Najważniejsze funkcje piekarników

 

Oprócz dwóch najważniejszych kryteriów, które decydują o wyborze rodzaju urządzenia, każdy z konkretnych modeli piekarnika może posiadać szereg przydatnych funkcji. Do tych najczęściej spotykanych należą…

 

- Klasa energetyczna – im wyższa, tym urządzenie jest bardziej oszczędne. Ma znaczenie głównie przy wyborze piekarników elektrycznych. Najwięcej zaoszczędzimy, wybierając urządzenia z oznaczeniem A+++, najmniej oszczędne natomiast dla domowego budżetu są piekarniki w klasie D. W praktyce jednak spotyka się urządzenia głownie w klasie energetycznej A.

- Grzałki – ich liczba, rodzaj i rozmieszczenie pozwalają podgrzać lub przypiec potrawę od dołu albo z góry, dodatkowo tak zwana grzałka gilowa o dużej mocy pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki lub grillowanie potraw (funkcja Grill).

- Termoobieg – to rodzaj wiatraka umieszczonego wewnątrz piekarnika, który umożliwia uzyskanie takiej samej temperatury w każdym miejscu komory. Dzięki tej funkcji potrawy pieką się równomiernie i znacznie szybciej.

- Funkcja pary – stosunkowo nowe rozwiązanie, umożliwiające tradycyjne pieczenie, gotowanie lub pieczenie z funkcją pary. Napełniając wodą odpowiedni pojemnik, mamy piekarnik działający jak parowar.

- Prowadnice teleskopowe – praktyczne rozwiązanie umożliwiające wysunięcie całej blachy bez ryzyka poparzenia. Niektóre modele piekarników mają tak zwany wózek wysuwający blachy automatycznie przy otwarciu drzwiczek.

- Termosonda – termometr elektroniczny umożliwiający precyzyjne określenie temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy. Zazwyczaj funkcja ta wykorzystywana jest przy pieczeniu mięs.

- Mikrofala – piekarnik z taką funkcją pozwala zaoszczędzić miejsce w niewielkiej kuchni, bo to po prostu są dwa urządzenia w jednym (obydwa mogą działać niezależnie od siebie).

- DualCook – możliwość upieczenia dwóch potraw jednocześnie w różnych temperaturach. Dzięki takiej opcji można wykorzystać również jedynie część piekarnika, oszczędzając tym samym energię.

- Pieczenie na wielu poziomach – możliwość pieczenia kilku różnych potraw w tym samym czasie.

- Chłodne drzwi – funkcja bardzo przydatna w przypadku najmłodszych użytkowników. Drzwi złożone z wielowarstwowego szkła nagrzewają się maksymalnie do ok 50°C nawet w przypadku wysokich temperatur wewnątrz piekarnika.

- Automatyczne programy – piekarnik sam ustawia temperaturę i rodzaj nagrzewania do wybranego dania. Zazwyczaj do wyboru jest od kilku do kilkunastu dań, w tym funkcja pizza - umożliwiająca szybkie jej przygotowanie.

- Szybkie nagrzewanie – które oszczędza przede wszystkim nasz czas.

- Rozmrażanie – opcja pozwalająca szybko rozmrozić zamrożone porcje jedzenia i natychmiast przejść do ich przygotowania.

Czyszczenie piekarnika

 

Nowoczesne urządzenia zazwyczaj mają funkcję samoczyszczenia. W zależności od modelu, piekarniki mogą być czyszczone w różny sposób, z różną skutecznością.

 

- Emalia łatwoczyszcząca – niestety, nie zwalnia z obowiązku własnoręcznego umycia piekarnika, choć ułatwia pracę.

- Czyszczenie parą – specjalny pojemnik należy napełnić wodą i włączyć dostępną funkcję czyszczenia. Wysoka temperatura i wilgoć ułatwiają usunięcie przypaleń i brudu. Po zakończeniu samoczyszczenia, piekarnik należy przetrzeć ściereczką.

- Pyroliza – usuwanie zanieczyszczeń w bardzo wysokiej temperaturze (500°C). Po zakończeniu programu na dnie piekarnika pozostaje popiół, który należy usunąć ściereczką. Obecnie to najskuteczniejszy rodzaj czyszczenia, jednak ze względu na wysoką temperaturę, piekarniki z tym rodzajem oczyszczania nie powinny być umieszczane w sąsiedztwie lodówki.

- Kataliza – specjalne wkłady w piekarniku absorbują tłuszcz i brud usuwając je już w trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury. Wkłady są pokryte specjalną emalią wielorazowego użytku, nadają się również do mycia w zmywarkach.

 

Dodatkową funkcją ułatwiającą utrzymanie piekarnika w czystości jest powłoka AntiFingerPrint, która uniemożliwia powstawanie odcisków palców na stalowej powierzchni piekarnika.