Poradnik Eksperta > AGD wolnostojące > Płyty gazowe – dlaczego warto na nie zwrócić uwagę?

Płyty gazowe – dlaczego warto na nie zwrócić uwagę?

Tania w eksploatacji, funkcjonalna i bezpieczna płyta gazowa? Zobacz, jak wybrać odpowiednią płytę gazową, na jakie parametry zwrócić uwagę i jakie przyłącza są konieczne, aby móc ją zamontować w kuchni.

 


Czym charakteryzuje się płyta gazowa?

Płyta na gaz – jest obecnie najpopularniejsza we współczesnej kuchni i najtańsza w eksploatacji ze względu na niskie ceny gazu (w porównaniu z cenami prądu stosowanego w płytach indukcyjnych). Płyta gazowa posiada najczęściej cztery tradycyjne palniki gazowe – jeden duży, grzejący najsilniej, o mocy około 2,5-3 kW, dwa średniej wielkości palniki standardowe o mocy około 2kW i jeden mały palnik o mocy 0,9-1,5 kW. Ponadto na rynku znajdują się także płyty gazowe, które charakteryzują się inną liczbą palników. Mowa o płytach gazowych dwu-, trzy- lub pięciopalnikowych. Płyty dwupalnikowe najczęściej zastosowanie mają na tak zwanych campingach, gdzie w pełni wyposażona kuchnia nie jest niezbędna. Pięciopalnikowe płyty na gaz znajdą swoje zastosowanie przede wszystkim w restauracjach. Warto dodać, że w najnowocześniejszych płytach gazowych zdarza się również, że palnik ma podwójny, a nawet potrójny wieniec płomienia.





Na co zwrócić uwagę przed kupnem płyty gazowej?

 

Jako świadomy konsument przed kupnem płyty gazowej do zabudowy powinieneś sprawdzić, czy kuchnia, w której będzie montowany sprzęt, spełnia wszystkie niezbędne warunki, aby płyta gazowa mogła działać bez zarzutu. Podstawową kwestią przy montażu płyty gazowej jest źródło energii - w tym przypadku gaz podłączony do butli lub z sieci. Warto w tym miejscu dodać, że montażem tego rodzaju sprzętu powinien zająć się tylko i wyłącznie wykwalifikowany specjalista. Po pierwsze, z gazem nie ma żartów - bezpieczeństwo własne i członków rodziny jest najważniejsze i nieocenione. Po drugie, podłączenie płyty gazowej na własną rękę może skutkować utratą gwarancji na sprzęt. Zaskakujący może być fakt, że poza dostępem do gazu, płyta gazowa powinna mieć także dostęp do energii elektrycznej. W zależności od modelu, płyty gazowe wymagają różnego napięcia i to także należy sprawdzić przed zakupem. Ze względu na to, że opary powstałe w skutek spalania gazu mogą powodować osadzanie się na meblach, biorąc pod uwagę kwestię czystości, należy pomyśleć o kupnie dobrego, chłonnego i mocnego okapu. Płyta gazowa nie jest zatem najlepszym rozwiązaniem do mieszkania z otwartą kuchnią. Ponadto, płyta na gaz nie powinna być instalowana blisko lodówki – może to źle wpływać na jej pracę. W specjalistycznych sklepach ze sprzętem AGD każdy, nawet najbardziej wymagający konsument, znajdzie coś dla siebie.

Obecnie płyty gazowe najlepszej jakości produkują marki takie jak:
- Amica
- Teka
- Bosch
- Gorenje
- Siemens
- Candy
- Hotpoint Aryston



Przed kupnem warto, abyś się dokładnie rozejrzał i zrobił research poszczególnych modeli. Istotny jest rodzaj materiału, z którego płyta jest wykonana, istotna jest także ilość, wielkość i moc palników, istotne są zabezpieczenia i dodatki, a przede wszystkim cena takiej płyty na gaz.

 

Przegląd płyt gazowych

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów płyt gazowych. Istotne w tym przypadku jest rozróżnienie materiału, z jakiego płyta została wykonana.

- płyta gazowa z hartowanego szkła

Płyty gazowe szklane są obecnie najpopularniejsze. Bardzo ładnie prezentują się w nowoczesnej kuchni, dodając jej jednocześnie elegancji i szlachetności. Ich wadą jest z pewnością mniejsza odporność na uszkodzenia. Dodatkowo mogą powodować problemy podczas czyszczenia. Należy zatem myć je dokładnie i regularnie, wówczas nadadzą one naszej kuchni odpowiedniego charakteru i uroku. 

 

- płyta gazowa ceramiczna

Gazowe płyty ceramiczne powoli wypierają z sklepowych półek elektryczne płyty ceramiczne. Ich zastosowanie jest podobne, aczkolwiek płyty na gaz są tańsze w eksploatacji. Ceramiczna płyta gazowa wyglądem przypomina nieco płytę indukcyjną, lecz jest zasilana przez inne źródło energii. Ceramiczna płyta gazowa nagrzewa się bardzo szybko i jest łatwa w czyszczeniu. Często do sprzętu dołączone są specjalne łopatki przeznaczone do ściągania brudu z powierzchni, które jednocześnie nie rysują powierzchni użytkowej. 


- płyta gazowa emaliowana

Płyty gazowe emaliowane są najłatwiejsze w pielęgnacji, bardzo łatwo się je czyści i wówczas wyglądają bardzo efektownie, nadając tym samym kuchni elegancji. Będąc w posiadaniu płyty emaliowanej warto zainwestować jednak w środki przeznaczone specjalnie do emalii – bardzo łatwo porysować tę powierzchnię, a uszkodzona emalia traci cały swój urok i mówiąc wprost - nie wygląda korzystnie. 

 

- płyta gazowa wykończona stalą nierdzewną

Tego rodzaju płyty są bardzo wytrzymałe, rzadko się rysują i w przeciwieństwie do ich szklanych odpowiedników, wyglądają bardzo efektownie, ale oczywiście jedynie utrzymane w idealnym porządku. Warto w tym miejscu dodać, że niestety płyty na gaz wykończone stalą nierdzewną czyszczą się o wiele trudniej od problematycznych płyt gazowych, wykończonych szkłem hartowanym. Jest to zatem opcja dla osób, które w ciągu dnia mają sporo czasu na gruntowne porządki w kuchni. 


Wady i zalety płyt gazowych

Bez wątpienia największą zaletą płyt gazowych są niskie koszty eksploatacji. Gaz jest najtańszym z dostępnych źródeł energii, zwłaszcza w porównaniu z popularnym ostatnio prądem, który ma swoje zastosowanie przede wszystkim w płytach indukcyjnych. Ponadto, płyty gazowe są idealnym rozwiązaniem do garnków o okrągłym dnie (na przykład chińska patelnia WOK). Co do wad płyt na gaz – są to urządzenia o niskiej sprawności energetycznej. Dodatkowo, emitowane spaliny wędrują prosto do otoczenia, co ma niekorzystny wpływ na nasze najbliższe otoczenie. Gaz bywa także bardzo niebezpieczny – w użytkowaniu płyt gazowych kluczowe jest dokładne sprawdzenie po skończonym gotowaniu, czy palniki są wyłączone.