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Na porośniętym bujną roślinnością brzegu mag wody 
przygotowuje się do zejścia pod powierzchnię. Chce odnaleźć 

ławicę małży, a wraz z nią – perłę mocy. W tym samym czasie 
treserka smoków płynie na karmazynową wyspę w poszukiwaniu 
starożytnego smoka…

Perlae Imperii™ (perły mocy) to drugi dodatek do gry Res Arcana®, 
który wprowadza nowy rodzaj esencji – perły – i modyfikuje warunek 
zwycięstwa, zwiększając liczbę punktów do 13. Dzięki nowym magom, 
monumentom, enklawom mocy, artefaktom, a także nowemu magicz-
nemu przedmiotowi rozgrywka stanie się jeszcze ciekawsza! 

Perlae Imperii należy połączyć z podstawową wersją gry 
Res Arcana, ale do rozgrywki można włączyć 

również pierwszy dodatek – Lux et Tenebrae™.

Każdy z graczy otrzymuje po 1 znaczniku każdej esencji, w tym perłę.

Dodatek

z komponentów (podczas kroku „Zebranie esencji” albo dzięki użyciu 
drugiej mocy Piekielnej maszyny z dodatku Lux et Tenebrae) albo gdy 
bierzesz je ze swojej puli i umieszczasz na komponencie (moce Syreny 
i Esencjalisty).

Wyroby wielorybników. Zniżka z pierwszej mocy tego artefaktu 
dotyczy także złota.

Enklawy mocy
Mistyczna menażeria. Aby skorzystać z drugiej mocy, musisz mieć 

karty w swoim zakrytym stosie artefaktów. Jeśli masz karty na stosie 
kart odrzuconych, ale Twój stos artefaktów jest pusty, nie jesteś w stanie 
opłacić kosztu mocy Mistycznej menażerii. Nie możesz także potasować 
stosu kart odrzuconych, aby utworzyć nowy stos.

P: Czy gracz otrzymuje 1 znacznik złota albo 2 znaczniki esencji 
dowolnego rodzaju, gdy odrzuca artefakt z ręki, aby opłacić koszt mocy?

O: Nie. Gracz otrzymuje znaczniki tylko wtedy, gdy odrzuca artefakt  
w ramach akcji Odrzucenie artefaktu.

P: Czy jeśli koszt mocy wymaga aktywowania innego artefaktu, gracz 
aktywuje również jego moce?

O: Nie. Gracz wykonuje akcję Użycie mocy, więc aktywacja innego 
artefaktu jest tylko opłaceniem kosztu i nie wywołuje żadnych innych 
efektów.

P: Czy gracz może użyć mocy, której efekt umożliwia położenie esencji 
na komponencie, aby umieścić znaczniki esencji na już aktywowanym 
komponencie (np. użyć Syreny, aby położyć złoto na aktywowanej 
Przeklętej kuźni)?

O: Tak.
P: Czy gracz może użyć mocy, której efekt umożliwia dobranie kart  

i odłożenie ich w dowolnej kolejności, na taliach innych graczy?
O: Nie.
P: Czy znaczniki esencji, którymi opłaca się koszt zagrania 

komponentów i koszt mocy, muszą pochodzić z puli gracza?
O: Tak, chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej (np. druga moc 

Atanora).
P: Czy w swojej turze gracz może użyć mocy, która nie będzie miała 

żadnego efektu, żeby nie pasować? 
O: Tak, pod warunkiem że w pełni opłaci koszt tej mocy.
P: Czy gracz może użyć mocy reakcji (np. monumentów Złoty posąg 

lub Mroczna katedra) podczas sprawdzenia warunku zwycięstwa  
w środku fazy akcji (np. dzięki mocy Koralowego zamku) albo na 
koniec rundy?

O: Tak.
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Elementy z tego dodatku należy dołożyć do elementów z gry podsta-
wowej. Perły umieszcza się w środkowej przegródce tacy z esencjami. 
Każdy z graczy otrzymuje po 1 znaczniku esencji każdego rodzaju  
(w tym perłę).

Liczba płytek enklaw mocy i kart monumentów zależy od liczby 
graczy (zob. tabelka). Wszystkie magiczne przedmioty są dostępne 
podczas rozgrywki.

Dzięki temu dodatkowi w rozgrywce w Res Arcana może wziąć 
udział od 2 do 5 graczy (nawet jeśli pierwszy dodatek, Lux et Tenebrae, 
zostanie włączony do gry). Bez względu na liczbę dodatków nie zale-
camy gry w więcej niż 5 osób.

Wszystkie karty monumentów należy potasować. Dobiera się tyle kart, 
ile wskazuje tabelka, a następnie tworzy się z nich zakryty stos. Pozostałe 
karty odkłada się do pudełka bez patrzenia na ich treść. Następnie 
odkrywa się 2 karty monumentów ze stosu.
Wszystkie płytki enklaw mocy należy potasować bez patrzenia na ich 
treść (np. pod stołem), kilka razy odwracając połowę stosu na drugą 
stronę, aby strona każdej enklawy mocy została wybrana w sposób 
losowy. Dobiera się tyle płytek, ile wskazuje tabelka. Pozostałe płytki 
enklaw odkłada się do pudełka.
Na środku stołu należy położyć płytkę pomocy z tego dodatku stroną 
z napisem „Koniec gry” do góry.
Następnie grę przygotowuje się według zasad z gry podstawowej.

Rozgrywka z tym dodatkiem przebiega według zasad z gry podsta-
wowej z poniższymi zmianami.

Gra dobiega końca, gdy podczas sprawdzania warunku zwycięstwa 
chociaż 1 gracz ma co najmniej 13 punktów (zamiast minimum 10).

Perły. To nowy rodzaj esencji. Jeśli efekt mocy zapewnia określoną 
liczbę znaczników esencji z wyjątkiem złota, gracz nie może pobrać 
pereł. Jeśli ograniczenia zniżki dotyczą złota, gracz nie może także za-
stosować zniżki do pereł.
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Elementy W swojej turze gracz może wymienić 1 albo kilka pereł ze swojej puli, 
aby za każdą z nich otrzymać 1 złoto albo 2 esencje (w dowolnej kom-
binacji) z wyjątkiem złota i pereł.

Gracz może także wymienić perły ze swojej puli poza swoją turą, 
używając mocy reakcji albo reagując na warunek mocy reakcji (np. gdy 
jest atakowany przez smoka). Gdy ma miejsce sytuacja, w której decy-
zja gracza dotycząca wymiany pereł zależy od tego, czy inny gracz 
wymieni perły, należy ją rozwiązać zgodnie z kierunkiem ruchu wska-
zówek zegara, zaczynając od gracza ze znacznikiem pierwszego gracza.

Każda perła znajdująca się do końca sprawdzania warunku zwycię-
stwa na komponentach gracza i w jego puli zapewnia mu po 1 punkcie. 
Przykład. Za każdą perłę leżącą na enklawie mocy Ławica małży gracz 
otrzyma 3 punkty (2 punkty wynikające z opisu płytki i standardowy 
1 punkt). Jako że perły zapewniają punkty, nie liczy się ich podczas 
rozstrzygania remisów.

Podsumowanie tych zasad znajduje się na awersie płytki pomocy z tego 
dodatku (na rewersie widnieje tabela dotycząca przygotowania gry).

Uwaga!  Artefakty występujące pod postacią demona (w tym dodatku 
są to Statek widmo i Koło tortur) pojawiły się w dodatku Lux et 
Tenebrae. Niektóre komponenty mają symbol demona, podczas gdy 
inne wchodzą z nimi w interakcję (Iluzjonistka), dzięki czemu rozgrywka 
z dwoma dodatkami jest dobrze zbalansowana.

Magowie
Iluzjonistka. Obie moce tej magini są mocami reakcji, których 

możesz użyć, gdy korzystasz z mocy komponentów w swojej turze. 
Aktywuj Iluzjonistkę jako stwora, demona albo smoka, gdy chcesz 
opłacić koszt mocy albo gdy chcesz skorzystać z mocy sprawdzenia 
warunku zwycięstwa i masz enklawę mocy, która zapewnia punkty za 
stwory, demony czy smoki w grze. Magowie są niezniszczalni, dlatego 
nie możesz użyć pierwszej mocy Iluzjonistki, aby opłacić koszt drugiej 
mocy Bramy piekieł z dodatku Lux et Tenebrae. 

Artefakty
Feniks. Ze względu na brak miejsca zwrot „zniszcz ten komponent” 

został przedstawiony w koszcie mocy jako symbol.
Koło tortur. Ta moc sprawia, że wszyscy gracze tracą życie – dotyczy 

to także właściciela karty.
Kruk chowaniec. „Bierzesz” złoto, gdy pozyskujesz je z zasobów 

ogólnych, a następnie umieszczasz w swojej puli albo kładziesz na 
dowolnym komponencie. Dzieje się tak, gdy używasz zdolności pozy-
skiwania esencji, wykonujesz akcję Odrzucenie artefaktu albo gdy 
wymieniasz perłę na złoto. Nie „bierzesz” złota, gdy zbierasz je  

Objaśnienia  
komponentów  


