Przepisy i ciekawostki

Napoje kawowe - przepisy

Kawa - pochodzenie i właściwości

Alternatywne parzenie kawy

Kawa mrożona

Nie ma nic lepszego w letni, gorący dzień od mrożonej kawy! Podawana z lodami, lodem i miętą smakuje doskonale i znakomicie orzeźwia. Pozwól sobie na odrobinę słodyczy i zaskocz znajomych.

Składniki:

• Ostudzone espresso

• Kilka kostek lodu

• 200 ml zimnego mleka

• Lody

Sposób przygotowania:

Do pojemnika włóż lód i zalej kostki espresso oraz mlekiem. Dodaj lody i miksuj całość kilka sekund. Lej kawę do szklanek z wysoka, aby powstała piana. Opcjonalnie połóż na niej listek mięty i posyp brązowym cukrem.

Idealne espresso

Esencja kawy i włoski klasyk. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, chcarakteryzujące się ciemną barwą, oleistą konsystencją i spręźystą pianką o orzechowym odcieniu, zwaną cremą. Jest bazą dla wszystkich kaw mlecznych.

Sposób przygotowania:

• 7 g kawy (+/- 0,5 g)

• Temperatura wody na wylocie z ekspresu między 88° a 92°C

• Ciśnienie wylotowe 9 bar

• Pojemność filiżanek między 25 a 30ml

• Czas przepływu 25 sek. (+/- 5 sek.)

Caffe Latte

Składniki:

• Świeżo zaparzone espresso

• 250 ml mleka

• Syrop do kawy – dowolnie wybrany smak

• Wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła

Sposób przygotowania:

Wlej do wysokiej szklanki syrop- w okresie zimowym polecamy cynamonowy lub pomarańczowy natomiast w lecie idealnie sprawdzi się malinowy (opcjonalnie dorzuć kostki lodu). Następnie przygotuj w ekspresie swoje ulubione latte.

Latte Macchiato

Składniki:

• 125 ml mleka

• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso lub mokki)

• Wrzątek

Sposób przygotowania:

Delikatnie podgrzej mleko i spień za omocą spieniacza. Przygotuj mocny napar kawowy. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko. Powoli, na sam środek wlej zaparzoną kawę.

Napoje kawowe z alkoholem

Irish Coffee

Składniki:

• Śmietanka kremówka 30%

• Szklanka cukru brązowego

• 100 ml mocnej kawy

• 50 ml irlandzkiej whiskey

Sposób przygotowania:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do małego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy szklankę cukru brązowego. Mieszamy na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu. Teraz kolej na zrobienie mocnej kawy. Jeśli mamy ekspres do kawy, to sprawa jest bardzo prosta, jeśli nie - parzymy kawę sypaną. (Możemy wykorzystać kawę rozpuszczalną, ale smak będzie mniej ciekawy i wyrazisty). Wysoką szklankę ogrzewamy ciepłą wodą. Teraz wlewamy 100 ml kawy, dodajemy 50 ml whiskey i tyle samo syropu cukrowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość powinna być gęsta i bardzo smaczna. W szklance zostawiamy trochę miejsca na bitą śmietanę. Na górę łyżką nakładamy śmietanę. Jeśli wszystko jest zrobione, jak należy, śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy. Doskonała kawa po irlandzku gotowa!

Espresso Martini z likierem kawowym

Składniki na 2 porcje:

• 160 ml wódki

• 60 ml likieru kawowego

• 60 ml espresso

• Kostki lodu

Sposób przygotowania:

Kieliszki koktajlowe schłodzić, wkładając do zamrażarki lub wypełniając je kostkami lodu na czas przygotowywania koktajlu. Przygotować espresso i lekko wystudzić. Schłodzony shaker do połowy wypełnić lodem, dodać pozostałe składniki i porządnie wstrząsnąć (od tego zależy ilość pianki). Kieliszki wyjąć z zamrażarki lub usunąć z nich lód. Gotowy koktajl przelać do szkła przez sitko (koktajl pijemy bez lodu) i udekorować całymi ziarenkami kawy.

Kawa Latte Vanillove

Składniki:

• 20 ml syropu MONIN Francuska Wanilia lub innego syropu rekomendowanego do kawy

• 120 ml mleka

• 1 espresso

Sposób przygotowania:

Do szklanki dodaj porcję syropu i dodaj mleko. Na koniec wlej delikatnie espresso na wierzch lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe. Taką kawę możesz przygotować także w wersji na zimno, wystarczy dodać kostki lodu ¾ szklanki, dodać syrop i zimne mleko.

Latte Słony Karmel

Składniki na 2 porcje:

• 20 ml syropu MONIN Słony Karmel lub innego syropu rekomendowanego do kawy

• 150 ml mleka

• 1 porcja espresso

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Wymieszaj i gotowe.

Cookie Latte

Składniki na 2 porcje:

• 20 ml syropu MONIN Czekoladowe Ciasteczko lub innego
syropu rekomendowanego do kawy

• 150 ml mleka

• 1 porcja espresso

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki dodaj porcję syropu MONIN, spienione mleko i espresso lub przygotuj latte za pomocą swojego ekspresu do kawy. Opcjonalnie dekoruj bitą śmietaną i kruszonym ciasteczkiem. Wymieszaj i gotowe.

Kawa - pochodzenie i właściwości
Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Właśnie w tych rejonach mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania: temperatury są stałe, świeci słońce, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę. Ich rozwojowi sprzyja także wysokość nad poziomem morza. Każda zmiana warunków, w jakich uprawiana jest kawa, wpływa na jej jakość i cenę. Najlepsze i najdroższe gatunki zbierane są ręcznie, dzięki czemu cały czas można kontrolować ich jakość. Szczególnie ważne jest także suszenie, wykonywane dwiema tradycyjnymi metodami: na sucho i na mokro. W pierwszej całe owoce pozostawia się na kilka tygodni na słońcu, co jakiś czas mieszając, aby do każdego trafiły ciepłe promienie.

Susząc kawę drugą metodą, należy najpierw wyjąć ziarna z owoców, a następnie oczyścić. Tak przygotowane mogą trafić do prażenia. Według smakoszy najlepiej wypalać je na świeżo. W niektórych sklepach można kupić kawę, która jest wypalana dopiero po zamówieniu. Choć wiele osób uznaje za stolicę kawy Włochy, w których mieszkają mistrzowie zaparzania i serwowania, w uprawie króluje Brazylia, a zaraz za nią Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Każde miejsce hodowli specjalizuje się w produkcji innych gatunków kawy. Zależy to od warunków, w jakich uprawiane są rośliny. Możemy wyróżnić dwa główne gatunki: arabikę i robustę oraz ich mieszankę arabustę i nieco słabszej jakości liberikę.
Arabica
Ziarna:
Płaskie z wyżłobieniem w kształcie “S”
Zawartość kofeiny:
Mała (ok. 0.9-1.7%)
Aromat:
Intensywny, orzechowo-czekoladowy, korzenny
Konsystencja:
Oleista, gęsta, bogata
Smak:
Szlachetny, łagodny, delikatny,
lekko kwaśny, bez nut gorzkich
Dla kogo?
Dla smakoszy, lubiących delikatną kawę bez goryczy, dla osób, które nie mogą przyjmować zbyt duyżej dawki kofeiny
Robusta
Ziarna:
Owalne, małe, z prostym wyżłobieniem
Zawartość kofeiny:
Mała (do ok. 4%)
Aromat:
Mniej odczuwalny, orzechowy, ziemisty
Konsystencja:
Mniej tłusta, z gęstą i ciemną cremą
Smak:
Dmak wyrazisty, ostry, cierpki, gorzki, ziemisty
Dla kogo?
Dla osób potrzebujących pobudzenia dużą dawką kofeiny, dla wielbicieli intensywnego, ostrego smaku
Liberica
Ziarna:
Duże, podłużne, spłaszczone,
z prostym wyżłobieniem, twarde
Zawartość kofeiny:
Średnia
Aromat:
Lekko orzechowy
Konsystencja:
O średniej gęstości
Smak:
Słaby, lekki, łagodny
Dla kogo?
Dla smakoszy, lubiących delikatną kawę bez goryczy, dla osób, które nie mogą przyjmować zbyt dużej dawki
Alternatywne parzenie kawy
Zaparzacze
Zaparzacz jest prosty w obsłudze, składa się tylko z 3 części- zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz dzbanuszka na gotowy napar. Zaparzanie pod ciśnieniem pozwala na wydobycie pełni smaku kawy. Zajmuje niewiele miejsca, a różne wersje kolorystyczne gwarantują, że stanie się eleganckim dodatkiem do każdej kuchni. Wytrzymała budowa wykonana tradycyjne z aluminium lub ze stali pozwala na wieloletnie użytkowanie.
Kawiarka
Kawiarki, znane także jako kafetierki, kupresy czy makinetki, to urządzenia do parzenia kawy ciśnieniowej, których pierwsze modele pojawiły się we Włoszech w latach 30. Szybko zdobyły popularność jako domowa alternatywa dla kawy serwowanej w kawiarniach, ze względu na swoją prostotę obsługi i przystępną cenę. Kawa przygotowana prawidłowo w kawiarce ma smak zbliżony do espresso.
Dripper
Dripper, znany również jako drip, jest narzędziem w kształcie stożka lub płaskiego dna, stosowanym do przygotowywania kawy metodą przelewową. To idealne rozwiązanie dla koneserów, którzy cenią świeżość i głębię smaku kawy oraz dla tych, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami ziaren. Standardowy dripper posiada konstrukcję stożkową lub płaską, z otworami w dolnej części, przez które przesącza się zaparzona kawa. Aby go użyć, należy na dripper założyć filtr papierowy lub wielokrotnego użytku i wsypać do niego zmieloną kawę. Prostota obsługi oraz łatwość czyszczenia sprawiają, że dripper jest popularny wśród miłośników kawy. Jego wyjątkowość polega także na możliwości precyzyjnego dostosowania różnych czynników, takich jak: temperatura wody, stopień mielenia kawy, czas parzenia oraz technika nalewania wody.
Aeropress
Aeropress sprawdza się w każdych warunkach - w domu, w podróży, w pracy czy na szczytach gór. Bez względu na miejsce na świecie, pod warunkiem dostępu do kawy i gorącej wody, można przygotować pyszną kawę. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom łatwo zmieści się w każdej kuchni i plecaku. Aeropress, popularnie znany jako "kawowa strzykawka", zdobył ogromną popularność w świecie kawy. Stał się nieodłącznym elementem kawiarni i zestawu domowych baristów. Dzięki prostemu designowi i innowacyjnemu połączeniu metod ciśnieniowych i przelewowych jest doskonałym wyborem zarówno dla początkujących kawoszy, jak i doświadczonych profesjonalistów.
Ekspresy przelewowe
Ekspresy przelewowe są powszechnie stosowane na całym świecie. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie łatwość obsługi oraz delikatny smak kawy. W ofercie można znaleźć mini wersje przeznaczone na jeden kubek, a także większe konstrukcje, które parzą nawet 2,5 litra filtrowanego, czarnego napoju. W budowie każdego ekspresu wyróżnia się zbiornik na wodę, system przepływowego podgrzewania wody, prysznic wyrzucający wodę na kawę, dripper, miejsce na dzbanek z podstawą utrzymującą ciepło napoju, sam dzbanek oraz miarkę do kawy, często zawartą w zestawie. Proces parzenia w ekspresie przelewowym jest podobny do ręcznych metod przelewowych, przy czym większość pracy wykonuje za nas urządzenie.
Cold Brew
Cold brew, czyli kawa parzona na zimno to mocno orzeźwiający napój szczególnie uwielbiany podczas intensywnych, upalnych dni. Nie jest to zwyczajna mrożona kawa. Aby wydobyć z ziarenek mocno wyczuwalne nuty smakowe i orzeźwiający charakter należy umieścić ziarna grubo zmielonej kawy na kilka, a nawet kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest maceracją. Po upływie odpowiedniej ilości czasu wystarczy przelać kawę przez filtr i delektować się niepowtarzalnym smakiem przygotowanego napoju.


Z promocji wyłączone są produkty wskazane w kategorii OUTLET.

1 / Promocyjną cenę produktów gwarantujemy do 29.05.2024, godz. 23:59 dla produktów oznaczonych "cena z kodem: ME0805-290524" gdzie, dla uzyskania promocyjnej ceny trzeba w zamówieniu wpisać kod: ME0805-290524.

2 / Promocyjną cenę produktów gwarantujemy do 19.05.2024, godz. 23:59 dla produktów oznaczonych "cena z kodem: R1705-190524" gdzie, dla uzyskania promocyjnej ceny trzeba w zamówieniu wpisać kod: R1705-190524.

3 / Promocyjną cenę produktów gwarantujemy do 20.05.2024, godz. 23:59 dla produktów oznaczonych "cena z kodem: R1805-200524" gdzie, dla uzyskania promocyjnej ceny trzeba w zamówieniu wpisać kod: R1805-200524.

4 / Promocyjną cenę produktów gwarantujemy do 23.05.2024, godz. 23:59 dla produktów oznaczonych "cena z kodem: XXL1705-230524" gdzie, dla uzyskania promocyjnej ceny trzeba w zamówieniu wpisać kod: XXL1705-230524.



Sprawdź, co jeszcze możesz zyskać


sgdata:2024-05-18 | 14:06:40
26-04-2024-34_12-04

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756