COLD BREW co to za kawa?
Orzeźwiająca, pełna aromatu kawa na zimno, to idealna propozycja na dla wszystkich kawoszy, którzy chcą odkryć nowe smaki. Teraz jedna z alternatywnych metod parzenia kawy po raz pierwszy na świecie dostępna jest w ekspresie JURA. To prawdziwa rewolucja. Aby przygotować zimny specjał kawowy można dodać do tradycyjnie zaparzonej kawy kostki lodu. Można również przygotować kawę parzoną na zimno, czyli cold brew. Tradycyjnie przygotowana jest ze świeżo mielonej kawy, którą zalewa się wodą w temperaturze pokojowej, a następnie odstawia w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. w ten sposób, dzięki tzw. maceracji, cold brew rozwija swój profil smakowy. Jest pozbawione goryczy i kwaskowatości, ale jednocześnie bardzo orzeźwiające i z herbacianym posmakiem. Przed wypiciem należy przefiltrować kawę.

Przygotowanie cold brew nie jest trudne, jest za to czasochłonne, ponieważ maceracja musi trwać od kilku do kilkunastu godzin.
Z10 - pierwszy ekspres na świecie, który przygotowuje cold brew Inżynierowie marki JURA opracowali prawdziwą rewolucję - Technologię Ekstrakcji na Zimno. Dzięki niej ekspres Z10 przyrządza prawdziwe specjały typu Cold Brew za naciśnięciem jednego przycisku. Podczas gdy wiele standardowych zimnych napojów kawowych powstaje najczęściej z parzonej na gorąco i schładzanej kawy, w przypadku ekspresu Z10 proces ekstrakcji odbywa się z użyciem zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubo mielonej kawy. w rezultacie w filiżance otrzymujemy naturalny, przygotowany w profesjonalny sposób orzeźwiający napój, w którym wspaniale dają się wyczuć owocowe aromaty kawy, nietłumione przez goryczkę. Nie jest to po prostu zimna kawa, ale prawdziwe Cold Brew. Dlaczego mowa tu o rewolucji? Podczas gdy tradycyjna metoda przygotowania cold brew wymaga kilkunastogodzinnej maceracji w niskiej temperaturze, Z10 przygotowuje Cold Brew w zaledwie półtorej minuty.
Rewolucja technologiczna w najnowszym ekspresie JURA w modelu Z10 premierę ma Inteligentny młynek P.R.G. Jest on sterowany elektronicznie i ustawia się na wcześniej zdefiniowany stopień zmielenia - dzieje się to o wiele szybciej, niż byłoby możliwe ręcznie i jest o wiele wygodniejsze dla użytkownika. Dzięki menu Aroma Selection dostępnym w prawym dolnym rogu ekranu głównego, stopień zmielenia kawy możemy na stałe przypisać do każdego rodzaju specjału lub jednorazowo zmienić, bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Z10 daje możliwość wyboru aż czterech różnych metod zaparzania kawy: tradycyjnej, opatentowanej technologii P.E.P dla kaw krótkich, lungo dla kaw lekkostrawnych typu barista i wreszcie - cold brew.
Kluczowe technologie JURA
Przyjemność picia kawy — świeżo mielonej, nie z kapsułki Aby delektować się najlepszymi specjałami kawowymi przygotowanymi za naciśnięciem jednego przycisku, trzeba dysponować najnowszymi technologiami tam, gdzie wzrok nie sięga. w ekspresach JURA te technologie wychodzą na pierwszy plan. Finalny smak kawy zależy od wielu czynników. Aby delektować się najlepszymi specjałami kawowymi przygotowanymi za naciśnięciem jednego przycisku, trzeba dysponować najnowszymi technologiami tam, gdzie wzrok nie sięga. w ekspresach JURA te technologie wychodzą na pierwszy plan. Aby delektować się najlepszymi specjałami kawowymi przygotowanymi za naciśnięciem jednego przycisku, trzeba dysponować najnowszymi technologiami tam, gdzie wzrok nie sięga. w ekspresach JURA te technologie wychodzą na pierwszy plan.
Różne procesy parzenia Idealny czas ekstrakcji jest decydującym czynnikiem dla uzyskania optymalnego rezultatu: czas kontaktu pomiędzy wodą a kawą mieloną jest wystarczająco długi, aby uwolnić składniki aromatyczne z kawy mielonej, ale na tyle krótki, aby nie wypłukać substancji gorzkich i kwasów garbnikowych. Dlatego oprócz standardowego procesu parzenia firma JURA opracowała Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.®) dla krótkich specjałów, takich jak ristretto lub espresso, oraz funkcję One‑Touch Lungo dla długich specjałów. Do przyrządzania specjałów Cold Brew według metody espresso służy Cold Extraction Process.
Inteligentny System Wody (I.W.S.) 98% kawy stanowi woda. Świeża, zimna woda jest zatem niezbędna do uzyskania doskonałej kawy. Podgrzewanie wody powoduje osadzanie się kamienia. JURA oferuje inteligentne rozwiązanie w postaci wkładu filtra CLARIS:
  • Chroni urządzenie przed złogami kamienia i przedłuża jego okres eksploatacji.
  • Urządzenie nie musi być odkamieniane.
  • Gwarantowana jest niezmiennie wysoka jakość wody, a tym samym kawy.
  • Inteligentny System Filtrowania Wody (I.W.S.) automatycznie wykrywa włożenie filtra.
Technologia Gładkiej Pianki Specjały kawowe takie jak cappuccino, latte macchiato i inne są uszlachetniane mlekiem lub pianką mleczną. Dzięki rewolucyjnej technologii gładkiej pianki innowacyjne dysze do spieniania mleka firmy JURA przygotowują przewiewną piankę mleczną o drobnych porach i długotrwałej konsystencji lub po prostu podgrzewają mleko do żądanej temperatury.
Aplikacja JURA Operating Experience (J.O.E.®) Dzięki aplikacji J.O.E. możesz łatwo sterować ekspresem do kawy JURA, korzystając z ekranu dotykowego smartfona. Aplikacja na bieżąco informuje o aktualnym statusie urządzenia i wezwaniach do działania, np. kiedy trzeba uzupełnić wodę lub ziarna kawy. J.O.E. jest kompatybilny ze wszystkimi ekspresami automatycznymi JURA wyposażonymi w funkcję Smart Connect.
Koncepcja prostej obsługi Duży kolorowy wyświetlacz TFT i przyciski bezpośredniego wyboru najkrótsza i najszybsza drogando ulubionego specjału. Ekspresy JURA są bardzo proste w obsłudze - a większość czynności sprowadza się do naciśnięcia jednego przycisku. Do tego według najprostrzej koncepcji obsługi JURA - urządzenie w pełni obsłużmy od frontu - uzupełnimy wodę czy dosypiemy ziaren.
Szwajcarskie standardy produkcji i stała kontrola jakości ma bezpośredni wpływ na zadowolenie klientów, ponieważ wybierając ekspres JURA decydują się na: - trwałą jakość - wiele lat funkcjonowania bez usterek
- szeroki wybór specjałów za naciśnięciem jednego przycisku
- wyróżniający się design - innowację i precyzję wykonania
Szwajcarska precyzja Ekspresy do kawy JURA to przede wszystkim szwajcarska precyzja i zaawansowane technologie zamknięte w idealnej bryle o wyjątkowym wzornictwie. Charakterystyczne, czyste linie w połączeniu z chromowanymi detalami i ciekawymi szczegółami, takimi jak oświetlenie zbiornika wody, czy oświetlenie filiżanek są wyrazem stylu i elegancji w każdym calu. Regularne, symetryczne kształty, harmonijne linie i dbałość o estetykę wykonania najdrobniejszych detali.
Globalny lider innowacji JURA jako globalny lider innowacji w zakresie automatycznych ekspresów do kawy za podstawowe wartości stawia precyzję, trwałość oraz jakość obsługi klienta - na każdym etapie eksploatacji urządzenia, od rekomendacji właściwego urządzenia po pełną obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną. Wszystkie zakupione ekspresy w okresie gwarancji objęte są darmową usługą „door to door”. Oznacza to, że bezpłatnie zapewnimy przesyłkę kurierską w obie strony jeśli w okresie gwarancji wystąpi usterka, która wymagać będzie dostarczenia urządzenia do naszego serwisu. Wszystkie ekspresy zakupione przez osoby prywatne objęte są standardową 25-miesięczną gwarancją.
Przygotuj pyszną kawę
Kawa po kubańsku
Składniki (dla 1 osoby)
  • 100 ml kawy
  • 10 ml słodkiej wody (zrobionej z wody i cukru w proporcji 1:1)
  • 20 ml białego rumu
  • 20 ml syropu mojito
  • 4 kostki lodu
  • 50 ml mleka
Przygotowanie
  • Umieść dwie kostki lodu w shakerze.
  • Przygotuj kawę i wlej do shakera, dodaj osłodzoną wodę, rum i syrop mojito.
  • Potrząsaj energicznie przez około 20 sekund, tak aby natychmiast schłodzić kawę.
  • W wysokiej szklance umieść dwie kostki lodu i przelej do niej napój z shakera.
  • Przygotuj mleczną piankę i przełóż łyżką do szklanki tworząc wierzchnią warstwę.
Ginger Honey Surprise
Składniki (dla 1 osoby)
  • 1 espresso macchiato (40 ml kawy, mleko spieniane przez 3 sekundy)
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • miód
  • trochę kolorowego pieprzu
Przygotowanie
  • Nalej na dno szklanki do espresso miód.
  • Dodaj imbir oraz pieprz.
  • Ustaw szklankę do espresso pod wylewką kawy i przyrządź espresso macchiato
Kremowa Kahlúa
Składniki (dla 1 osoby)
  • 45 ml espresso
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 ml Kahlúa (likier do kawy)
  • 4 kostki lodu
  • Kakao
Przygotowanie
  • Umieść kostki lodu w shakerze.
  • Dodaj espresso, cukier i syrop Kahlúa.
  • Potrząsaj energicznie przez około 20 sekund, tak aby natychmiast schłodzić kawę.
  • Przelej napój do dekoracyjnych szklanek.


Sprawdź, co jeszcze możesz zyskać


sgdata:2024-04-29 | 20:07:16
08-11-2023-50_09-18

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756