Znaleziono w kategoriach:
Sokownik BROWIN 800505

Instrukcja obsługi Sokownik BROWIN 800505

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SOKOWNIK / PAROWAR 2 W 1
*Zdjęcie poglądowe / Pictorial photo
No 800505
2
JĘZYKI
Instrukcja obsługi
Sokownik / Parowar 2 w 1
PL - 3
Operation manual -
Juice maker / Steam Cooker 2 in 1
GB - 4
Bedienungsanleitung -
Dampfentsafter / Dampfkocher 2 in 1
DE - 5
Руководство по эксплуатации -
Соковыжималка / паровар 2 в 1
RU - 7
Naudojimo instrukcija -
Garinė sulčiaspaudė / garpuodis 2 in 1
LT - 8
Apkalpošanas rokasgrāmata -
Sulu spiede / Tvaika katls 2 vienā
LV - 10
Kasutusjuhend -
Mahlavalmistamise komplekti
EE - 11
Instrucțiuni de utilizare -
Set pentru obţinerea sucului din fructi
RO - 12
Návod k obsluze -
Parní odšťavňovač / parní hrnec 2 v 1
CZ - 14
Návod na použitie -
Odšťavovač / Parný hrniec 2 v 1
SK - 15
Notice d’utilisation -
Kit pour obtenir du jus de fruit
FR - 17
Інструкція експлуатації -
Cокавиціскалка / паровар 2 в 1
UA - 18
Kezelési utasítás -
Gyümölcslé edény / pároló 2 az 1-ben
HU - 20
3
Instrukcja użytkowania sokownika
(zestawu do otrzymywania soku z owoców)
Zestaw składa się z trzech nakładanych na siebie naczyń,
pokrywki oraz wężyka z zaciskiem.
Sposób montażu przedstawiono na fotografii.
1. naczynie na wodę
2. naczynie do zbierania soku
3. wężyk do zlewania soku
4. pojemnik na owoce z dziurkowanym dnem
5. pokrywa garnka
Naczynie nr 1 napełnić wodą do 2/3 wysokości. W naczyniu nr 3 umieścić umyte owoce przygotowane w
następujący sposób: owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypać w całości nierozdrobnione.
Owoce twarde (jabłka, gruszki) powinny bpokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych n3 cm. Powinno się
zachować wolną przestrzeń 1-2 cm od pokrywy naczynia w którym znajdują sowoce. Owoce zasypać cukrem w
ilości od 100 do 600 gramów (patrz tabela nr 1). Zestaw należy zakryć pokrywką i zamknąć zacisk na wężyku
(zaleca się zaczepić wężyk o ucho naczynia nr 2).
Tak przygotowany zestaw ustawić na źródle ciepła (kuchnia gazowa, elektryczna itp.) i doprowadzić powoli do
wrzenia. Pod wpływem podwyższonej temperatury i wytwarzającej się pary wodnej, z owoców zaczyna wydzielać
się sok i gromadzić w naczyniu nr 2. Gdy sok zaczyna się zbierać, powinno się go zlewać do odrębnego naczynia,
aby nie dostał się do wody.
Czas wymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody (pojawienia się pary w górnym
naczyniu) wynosi:
dla owoców miękkich (truskawki, maliny) - 20 - 30 minut;
owoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) - 30 - 40 minut;
owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut.
Tabela nr 1.
Poniższa tabela przedstawia
przybliżone czasy gotowania
poszczególnych rodzajów
owoców, przybliżoną ilość cukru,
jaką należy dodać oraz ilości
uzyskanego soku. Owoce można
dorzucać do sokownika gdy z
poprzedniej, włożonej do naczynia,
partii owoców uleci sok a one stracą
na objętości.
W sokowniku może znajdować się
łącznie 5 litrów (kg) owoców (górne
naczynie) i soku (środkowe
naczynie - do wylotu soku
z naczynia)
Jabłka 50 100g 3 – 3,5
Morele 250 g 3 – 4
Gruszki bez cukru 3 – 3,5
Jeżyny 200 300 g 5
Truskawki 100 – 200 g 5
Borówki czarne 400 g 4 – 4,5
Maliny 250 g 5
Czerwona porzeczka 400 – 600 g 4 – 4,5
Czarna porzeczka 400 – 600 g 4
Wiśnie (słodkie) 350 g 3 – 3,5
Wiśnie (kwaśne) 400 g 4 – 5
Dynie 300 g 3 – 3,5
Brzoskwinie 250 g 4,5
Śliwki 300 g 4,5
Żurawina 450 g 5
Pigwa 400 – 500 g 3 – 4
Rabarbar 500600 g 4,5
Agrest 400 g 3 – 4
Winogrona bez cukru 4
Przyblona ilć
cukru na 5 kg
owoców Ilć uzyskanych
butelek (0,75L)
4
Po około 15 minutach od chwili zagotowania się wody należy otworzyć zacisk na wężyku i zlewać gromadzący się
sok bezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniu należy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami
typu twist-off.
Wypełnione sokiem butelki (słoiki) wstawić następnie do garnka z wodą i pasteryzować w ciągu 30 minut (licząc
od momentu zagotowania się wody).
Aby uzyskać sok o wysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest by wszystkie czynności podczas jego
przygotowywania wykonywane były z zachowaniem absolutnej czystości.
Do mycia elementów sokownika należy ywać dostępnych środków do mycia naczyń, unikając jednak ostrych
szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysować naczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki,
kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześniej i pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
Instructions for using the juice maker
(set for making fruit juice)
The set consists of three vessels placed on one another,
a lid and a hose with a clamp.
Mounting instructions is presented in the photo.
1. water vessel
2. a vessel for collecting the juice
3. a hose for straining the juice
4. a fruit container with a perforated bottom
5. pot lid
Fill vessel 1 with water up to 2/3 of its height. Place the previously cleaned fruit in vessel 3 in the following way: place
whole soft fruit e.g. berries, strawberries, raspberries and currents but cut hard fruit e.g. apples or pears into smaller 3
cm pieces. Sprinkle with sugar in the amount from 100 to 600 grams (see table No. 1). Close the set with the cover
and lock the hose clamp (it is recommended to hook the hose on the pot handle No. 2).
Place the set on the source of heat (gas/ electric cooker) and leave to boil. Under elevated temperature and generated
water vapour juice will be extracted from the fruit and collected in vessel 2. When the juice starts to collect, it should
be poured into a separate container so that it does not get into the water.
The time required to obtain juice, from the moment when water starts boiling (steam appears in the upper vessel) is:
for soft fruit (strawberries, raspberries) - 20-30 minutes;
semi-hard fruit (black currant, blueberry) - 30-40 minutes;
hard fruit (apples, pears) - 45-60 minutes.
After 15 minutes from the moment the water starts boiling unlock the clamp on the hose and pour the juice directly into
bottles or jars. Cap or close with twist-off caps immediately after filling the bottles.
Next place the bottles (jars) filled with juice in a pot with water and pasteurize for 30 minutes (from when the water
starts boiling)
To obtain high quality and long-lasting juice it is important to perform all activities at absolute cleanliness.
Use popular dishwashing liquids to clean elements of the juice maker but avoid sharp brushes, sponges or powders
that could scratch the surface. Jars, bottles, caps and lids shall be cleaned equally thoroughly. It is recommended to
wash them several hours earlier and dry upside down.
5
Table 1.
Table 1 shows the approximate
juicing times for different fruit, the
approximate amount of sugar
which needs to be added as well
as the juice yield.
Bedienung sanleitungdes Dampfsafters
(Set für Gewinnung von Säften von Obst)
Das Set besteht aus drei aufeinander gelegenen Behältern,
aus dem Deckel und Schlauch mit der Klemme.
Die Einbaumethode wurde auf dem Bild dargestellt.
1. Wasserbehälter
2. einen Behälter zum Auffangen des Saftes
3. einen Schlauch zum Abseihen des Saftes
4. Fruchtbehälter mit einem perforierten Boden einen
5. Topfdeckel
The approximate
amount of sugar /
5 kg fruits
0,75L bottles
quantity
Apples
50 100g
3 3,5
Apricots
250 g
3 4
Pears
no suggar
3 3,5
Dewberries
200 300 g
5
Strawberries
100 200 g
5
Blueberries
400 g
4 4,5
Raspberries
250 g
5
Redcurrant
400 600 g
4 4,5
Blackcurrant
400 600 g
4
Cherries ( sweet )
350 g
3 3,5
Cherries ( sour )
400 g
4 5
Pumpkins
300 g
3 3,5
Peaches
250 g
4,5
Plums
4,5
Cranberries
5
Quince
3 4
Rhubarb
4,5
Gooseberry
3 4
Grapes
4

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756