Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak grillować w piekarniku?

 2023-10-03 

Dania z grilla, kojarzą nam się z latem i ciepłem. Wieczorne spotkania w gronie najbliższych, najczęściej odbywają się przy odgłosach skwierczącego grilla. Co jednak zrobić, gdy za oknem plucha, a my chętnie zjedlibyśmy soczystą karkówkę, czy aromatyczną pierś z kurczaka prosto z rusztu. Na to też jest rozwiązanie i to banalnie proste, o którym często zapominamy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego, czy gazowego, jest grill w piekarniku. Ta funkcja idealnie sprawdzi się, do przyrządzania pysznych dań z grilla. Nie musisz biec po węgiel, ani podpałkę. Wystarczy, że włączysz piekarnik, który masz tuż pod ręką. W ten sposób, możesz grillować przez cały rok, niezależnie od aury. Jak grillować w piekarniku? W jaki sposób przyrządzić pyszne dania? O czym pamiętać grillując w piekarniku? Warto znać odpowiedzi na te pytania, by bezproblemowo korzystać z funkcji grill w piekarniku.

Działanie grilla w piekarniku

Grill w piekarniku działa na nieco innej zasadzie, niż tradycyjne urządzenie. Tu ciepło dochodzi od góry, a nie od dołu. Dzięki temu, Twoje potrawy będą soczyste i zarumienione. Soki nie będą kapać na źródło ciepła, a potrawy będą zdrowsze, gdyż nie wydzielą się toksyczne substancje, szkodliwe dla zdrowia. W większości modeli, grzałka wyłącza się automatycznie zaraz po osiągnięciu ustawionej temperatury. Podczas grillowania warto zerkać, by Twoje dzieła kulinarne nie zarumieniły się zbyt mocno. Szklane drzwi w piekarniku, dają takie możliwości.

Podstawowe zasady grillowania w piekarniku

Jak grillować w piekarniku, by osiągnąć zamierzony efekt? Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • Nagrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury i dopiero wstaw dania do grillowania.
  • Grillowane kawałki mięsa odwracaj szczypcami, a nie widelcem. Zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu soków z grillowanych potraw.
  • Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania, powinny mieć podobną grubość, by upiekły się równomiernie.
  • Mięso należy kroić po zakończeniu grillowania.
  • Odwracaj grillowane potrawy.
  • Stosuj tacę lub inne naczynia, do których będzie ściekał sok z grillowanych potraw. Zapobiegniesz w ten sposób zabrudzeniu piekarnika.

Funkcje ułatwiające grillowanie w piekarniku

Jak grillować w piekarniku? Wystarczy wybrać odpowiednią funkcję do grillowania potraw. W piekarnikach występują zazwyczaj mały grill i duży grill. Inaczej nazywane też: grill o małej powierzchni i grill o dużej powierzchni. Ten pierwszy przeznaczony jest do grillowania delikatniejszych potraw, które wymagają jedynie lekkiego zapieczenia. Jeśli chcesz natomiast przyrządzić duże kawałki mięsa, np. karkówka, kiełbasa, pierś kurczaka, które wymagają znacznego nakładu energii, to wybierzesz funkcję duży grill, który bez problemu poradzi sobie z tego rodzaju daniami. 


Możesz również użyć funkcji grill w piekarniku z cyrkulacją powietrza. Wówczas, grzałka działa na przemian w wentylatorem. Mięso będzie soczyste i chrupiące. Do grillowania możesz użyć również innych funkcji, w które wyposażone są niektóre modele tych urządzeń. Jedną z nich, jest TurboGrill, SuperGrill, itp. Jest ona przeznaczona do pieczenia dużych porcji mięsa, jak np. udziec, czy kurczak. W ekspresowym tempie przyrządzisz dania, nawet dla większej liczby gości. Używając tej funkcji, nie musisz obawiać się, że mięso będzie wysuszone, albo niedopieczone.

Grillowanie mięs w piekarniku

Najczęściej grillujemy mięsa typu pierś kurczaka, karkówka, kiełbaska, czy skrzydełka. Przed ułożeniem ich na ruszcie, warto przyrządzić je w marynacie. Nada ona im kruchości i niepowtarzalnego smaku. Marynaty można przygotować w bardzo różny sposób, w zależności od gustów kulinarnych. Do najpopularniejszych należy mikstura przygotowana z oleju, czosnku, musztardy, soku z cytryny i ulubionej przyprawy (może to być np. przyprawa do grilla lub do kurczaka). W tak przyrządzonej marynacie, pozostaw mięso na kilka godzin w lodówce.


 Następnie ułóż kawałki mięsa na ruszcie. Aby potrawy były równomiernie upieczone, po upływie połowy czasu (do dwóch trzecich) obróć mięso. Temperatura grillowania jest dosyć wysoka, więc warto ją kontrolować, aby produkty się nie przypaliły. Ważny jest dobór odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Zazwyczaj ustawić należy bardzo wysoką temperaturę (np. 250 stopni Celsjusza) i czas około 15 minut. Jeśli jednak kawałki mięsa są dosyć duże, można nieco zmniejszyć temperaturę i ustawić dłuższy czas grillowania. Tak przyrządzone dania, dadzą stuprocentową satysfakcję i zadowolenie niejednemu smakoszowi.

Grillowanie warzyw w piekarniku

Jak grillować w piekarniku warzywa? Wiele warzyw możesz grillować w piekarniku, zachowując ich wartość odżywczą i wspaniały smak. Bez problemu możesz wrzucić na ruszt brokuła, kalafior, bakłażana, pieczarki, cebulę, paprykę, czy cukinię. Warzywa w wersji grillowanej, są aromatyczne i zaskakują niepowtarzalnym smakiem. Tu również warto pamiętać, o ich przyprawieniu. Zanim włożysz je do piekarnika, posyp je ulubioną przyprawą, czy ziołami i skrop odrobiną oleju. Temperatura powinna być nieco niższa, niż w przypadku mięsa. Warzywa wymagają około 150-180 stopni Celsjusza i około 20 minut. Nie zapomnij o ich mieszaniu podczas grillowania. W ten sposób zapobiegniesz przypaleniu.

Czyszczenie piekarnika po grillowaniu

Po zakończeniu grillowania, należy dokładnie wyczyścić piekarnik. Możesz to zrobić za pomocą domowych sposobów, stosując ocet, kwasek cytrynowy, czy sodę oczyszczoną. Ważne jest, żeby dokładnie doczyścić ruszt i blachę, na którą ściekają soki z grillowanych dań. Warto też stosować profesjonalne środki do czyszczenia piekarnika, które usuną nawet najtrudniejsze zabrudzenia. Jak grillować w piekarniku? To prosty i praktyczny sposób na przyrządzenie wyśmienitych dań, które są zdrowe i pożywne. Wystarczy uruchomić funkcję grill w piekarniku i w ekspresowym tempie serwować potrawy dla całej rodziny. Wypróbuj ten sposób i ciesz się efektami.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756