Na co zwrócić uwagę grillując mięso w piekarniku?
Funkcję grill w piekarniku możesz wykorzystać do przyrządzania mięs. Aby były kruche i smakowały wyjątkowo, zaleca się ich marynowanie. Wybierasz zioła, przyprawy, które są Twoimi ulubionymi i dodajesz odrobinę oleju, wina czy musztardy. W tak przyrządzonej miksturze, pozostawiasz mięso na kilka godzin. Pamiętaj, że kawałki mięsa powinny mieć tę samą grubość, wtedy efekt opiekania będzie najlepszy. Zbyt grube kawałki, będą wymagały dłuższego czasu pieczenia.
Aby nie pobrudzić piekarnika, zaleca się stosowanie blach (czy brytfanek), na których będą zbierały się ściekające soki. Na wyposażeniu piekarników jest ruszt lub specjalna blacha do grillowania, które należy umieścić na odpowiedniej wysokości. Do naczynia, które jest osłonką przed rozpryskiwaniem, warto wlać wodę i umieścić je pod rusztem, na którym grillowane są potrawy. W razie potrzeby, należy wyrównać poziom wody.
Po upływie około połowy czasu pieczenia, konieczne jest obrócenie mięsa, by równomiernie opiekło się ze wszystkich stron. Do tej czynności, użyj specjalnych szczypców, a nie widelca. Zapobiegnie to utracie soku i wysuszeniu mięs. Należy kontrolować stopień zarumienienia, gdyż przy tak wysokiej temperaturze, łatwo przypalić grillowane produkty. Aby zapewnić chrupiącą skórkę, na koniec grillowania posmaruj kawałki mięsa masłem lub wodą z solą.
Jak grillować warzywa i zapiekanki?
Funkcja grill w piekarniku, doskonale sprawdzi się również do przygotowania pysznych i zdrowych warzyw. Możesz je przyprawić ulubionymi ziołami i piec w nieco niższej temperaturze, niż mięso (150-180 stopni Celsjusza). Warto w czasie grillowania przemieszać je, by były soczyste i chrupiące. Niebanalnym rozwiązaniem są również szaszłyki warzywne, które rewelacyjnie grillują się w piekarniku. Są doskonałym produktem dla wegetarian. Opcja grilla w piekarniku, idealnie sprawdzi się również do dań, które wymagają zapieczenia od góry, m.in. wszelkiego rodzaju zapiekanki z serem, tarty, tosty itp. Po kilku minutach, wyjmujesz pyszne i aromatyczne danie. Warto więc korzystać z tej funkcji i cieszyć się wspaniałym smakiem grillowanych potraw.
Jaką temperaturę i czas zaleca się do grillowania w piekarniku?
Temperatura i czas grillowania w dużej mierze zależą od ilości, konsystencji i wielkości produktów. Wybierz funkcję grill i odczekaj, aby piekarnik się nagrzał. Skróci to proces grillowania o kilka minut. Jeśli przygotujesz mięso o większej wadze, należy wybrać nieco niższą temperaturę. Wielu producentów piekarników preferuje zasadę, że im większy kawałek mięsa, tym niższa temperatura i trochę dłuższy czas pieczenia. Warzywa, tosty, zapiekanki i tarty, przyrządzisz w niższej temperaturze, niż mięso. Szczegóły dotyczące czasu i temperatury pieczenia, znajdziesz w każdej instrukcji obsługi załączonej do piekarnika.