Poradniki Eksperta

Jak suszyć grzyby w piekarniku?


Suszenie grzybów domowymi sposobami, jest tańszym rozwiązaniem, niż zakup gotowych produktów. Dodatkowo mamy pewność, co do ich gatunków, części, a także zastosowanych w procesie suszenia dodatków. Co więcej, zbieranie grzybów, wspomaga nasze zdrowie, ponieważ przebywamy na świeżym powietrzu i dotleniamy się. Zebrane grzyby możemy potem usmażyć, zamarynować, zamrozić albo ususzyć. Ostatni proces jest bardzo popularną metodą, przedłużania ich przydatności do spożycia. Grzyby możemy suszyć przynajmniej na kilka sposobów, w zależności od tego, jakimi środkami dysponujemy. Do wyboru mamy metody tradycyjne oraz takie, w których wspomagamy się specjalnymi sprzętami, które są do tego przeznaczone. Jedną z metod jest suszenie grzybów w automatycznej suszarce, przy czym nie jest to standardowe urządzenie domowe. W każdej niemal kuchni, jest za to piekarnik, który z powiedzeniem możemy wykorzystać. Poniżej podpowiadamy, jak suszyć grzyby w piekarniku. Temperatura gra tutaj bardzo ważną rolę, ale o tym, za chwilę.



jak suszyć grzyby w piekarniku


Domowe metody suszenia grzybów


Najstarszą metodą suszenia grzybów, jest rozłożenie ich lub rozwieszenie na słońcu. Możemy je ułożyć na metalowej blaszce, dużej desce lub czystej ściereczce. Przy rozwieszaniu, przydatna będzie igła i nitka, na którą nawleczemy całe grzyby lub oddzielnie kapelusze i nózki. W przypadku dużych grzybów, możemy je dodatkowo pokroić na mniejsze cząstki. Warto wiedzieć, że w tej metodzie jesteśmy zupełnie zależni od warunków atmosferycznych. W tym wypadku, wspomagające proces suszenia będą słońce i wiatr, a utrudniające – nie tylko deszcz, ale nawet niewielka wilgoć. Suszenie tą metodą zajmuje wiele czasu i na każdym etapie, musimy być bardzo czujni. Grzyby co jakiś czas należy przewracać, sprawdzać, czy któryś kawałek nie uległ spleśnieniu, czy też nadgniciu. To niestety częste skutki uboczne, suszenia na otwartej przestrzeni. Zanim przełożymy nasze leśne skarby do papierowych toreb, czy specjalnych pojemników, może upłynąć wiele dni. Czy są bardziej efektywne i szybsze metody? Jak wysuszyć grzyby? W piekarniku będzie zdecydowanie szybciej, a cały proces będzie mnie absorbujący. Nowoczesne piekarniki wyposażone są w wiele innowacyjnych funkcji, jak na przykład grzanie dolne i górne, czy termoobieg, które wspomagają proces suszenia zarówno grzybów, jak i owoców, ziół, a nawet mięsa.


Sprawdź również:

Jaka suszarka do grzybów?

Jak suszyć grzyby? Poznaj sprawdzone sposoby


Na nitce czy rozłożone na blaszce?


Nie ma specjalnych ograniczeń, w suszeniu grzybów w piekarniku. Możemy je rozłożyć tak, jak nam najwygodniej. Jedną z metod jest nawlekanie ich na nitkę i rozwieszenie wewnątrz komory piekarnika. Jeśli na wewnętrznych ściankach są zaczepy lub inne wystające elementy, służące do utrzymywania blach lub tak zwanych tac czy rusztów, możemy do nich przymocować końce nitek i w ten sposób suszyć grzyby. Inną metodą, jest rozłożenie produktów na płaskiej powierzchni. Wykorzystać do tego możemy standardowe wyposażenie piekarnika, o którym wspomnieliśmy wcześniej lub blaszki do pieczenia ciast. Najlepsze efekty uzyskamy rozkładając grzyby na płaskich tacach, które nie mają wysokich brzegów. Wtedy ciepło, będzie mogło bez przeszkód docierać do wszystkich rozłożonych produktów. Zanim jednak przejdziemy do rozkładania grzybów, powinniśmy je odpowiednio do tego przygotować. Jak suszyć grzyby w piekarniku, abyśmy byli zadowoleni z efektu? Podpowiadamy w dalszej części poradnika.



Czyszczenie grzybów do suszenia


Podczas przygotowywania grzybów do suszenia, zwróćmy uwagę na ich gatunki, kształty oraz wielkość. W pierwszych krokach, wszystkie grzyby, które mamy zamiar suszyć, rozkładamy na dużej, suchej powierzchni tak, aby w miarę możliwości nie stykały się ze sobą. Dla zabezpieczenia stołu lub blatu możemy użyć gazet, które dobrze absorbują wilgoć. Grzyby możemy pozostawić tak na kilkadziesiąt minut, aby podeschły. Następnie przechodzimy do dokładnego czyszczenia. Bardzo ważną zasadą podczas tego procesu jest to, że wszystkie czynności wykonujemy bez użycia wody, czyli na sucho. Starannie oczyszczamy grzyby z mchu, liści, igieł i wszelkich innych zabrudzeń. Czyścimy nie tylko nóżki, które zazwyczaj są najbardziej zabrudzone ziemią, ale również kapelusze. Z kapeluszy maślaków dodatkowo zdejmujemy skórkę. To jedyne rodzaje grzybów, które oczyszczamy w ten sposób. Jeśli tego nie zrobimy, grzyb po wysuszeniu będzie gorzki i nie będziemy mogli wykorzystać go to potrawy. Równie ważne jest sprawdzenie, czy grzyby są zdrowe. Charakterystyczne dla grzybów chorych są naloty pleśni, zgniłe brzegi kapelusza i małe dziurki, w których mogą ukrywać się robaki.


Porcjowanie i kompletowanie grzybów


Kolejną czynnością, jest porcjowanie i kompletowanie grzybów. Warto podzielić nasze zbiory na gatunki, to znaczy osobno odłożyć maślaki, podgrzybki, koźlarze, borowiki, itd. Jest to bardzo ważne w procesie suszenia, ponieważ te same gatunki, będą potrzebowały podobnych parametrów suszenia. Maślaki są bardzo mięsiste i zawierają dużo wody, z kolei podgrzybki są zazwyczaj mniejsze i bardziej zwarte. Grzyby powinniśmy również podzielić na równe kawałki. Przed suszeniem oddzielamy nóżki od kapeluszy, a większe kapelusze kroimy na równe kawałki. To bardzo ważne, aby podczas suszenia grzybów, porcje były jak najbardziej zbliżonej wielkości. Będzie to miało wpływ na ich równomierne suszenie


 Do wielu potraw dodajemy suszone kapelusze w całości, dlatego do jednego cyklu suszenia, wybierajmy kapelusze podobnej wielkości i tych samych gatunków. Takie kompletowanie zapewni, że wszystkie grzyby będą potrzebowały przybliżonego czasu i podobnej temperatury do wysuszenia, a my nie będziemy musieli kontrolować piekarnika tak często, jak w przypadku grzybów różnej wielkości na tej samej blaszce.


Temperatura i czas suszenia


Jak suszyć grzyby w piekarniku, czyli dobranie odpowiedniej temperatury i czasu.  Optymalna temperatura do suszenia grzybów w piekarniku, wynosi od 40 do 50 stopni Celsjusza. Będzie odpowiednia dla gatunków zawierających mniej wody, takich jak koźlarze, borowiki, kurki, czy podgrzybki. Najwięcej wody zawierają maślaki, a tym samym potrzebują więcej czasu na ususzenie. Dodatkowo, warto umieścić je najpierw w piekarniku nagrzanym do 30 stopni Celsjusza, odparować część wody, następnie przełożyć na drugą stronę i stopniowo zwiększać temperaturę, aż do 50 stopni Celsjusza. Czas suszenia, również będzie zależał od gatunku i wielkości kawałków grzybów. Zazwyczaj proces ten trwa od kilku, do nawet kilkunastu godzin. Ważne jest, aby co jakiś czas kontrolować postęp suszenia. 


Czy jest jeden przepis na to, jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie ma, ponieważ jest to zależne od wielu czynników, zarówno zewnętrznych, jak i panujących wewnątrz komory piekarnika. Grzyby zebrane w lesie po ulewnym deszczu, albo podczas porannej rosy, będą potrzebowały więcej czasu niż te, które zostały zebrane, gdy mech w lesie był tylko wilgotny. Co więcej, zbyt wysoka temperatura może przypalić grzyby, a zbyt niska sprawi, że zaczną pleśnieć. Długi czas suszenia spowoduje przesuszenie grzybów, co będzie miało wpływ na ich aromat. W procesie suszenia, pomocny będzie piekarnik wyposażony w funkcję termoobiegu, dzięki której gorące powietrz dotrze do wszystkich produktów jednocześnie i równomiernie.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert