Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Produkty dostarczane są zazwyczaj w ciągu 5 dni roboczych od przyjęcia zamówienia.
Dokładamy wszelkich starań, aby produkty dotarły do Ciebie jak najszybciej.
Jestem zadowolona z produktu. Miała go moja siostra i przez pewien okres miałam przyjemność korzystania z niego, dlatego kupiłam ja wiedząc jak działa. Wiem że posłuży mi bardzo długo. Funkcja samo wyłączenia oraz ustawienia temperatury to najlepsze rozwiązanie w tym urządzeniu. Polecam gorąco
Jestem zdecydowanie zadowolona z zakupu, suszarka ma wystarczająco dużo sit i sprawuje się bardzo dobrze. Dodatkową zaletą jest jej estetyczny wygląd. Produkt polecam.
Maliny są bardzo często uprawiane w Polsce, więc mamy ich dostatek. Jest wiele odmian tych soczystych i smacznych owoców. Od lat zachwycają słodkim smakiem i niepowtarzalnym zapachem. Poza walorami smakowymi, są cennym ź...
Do najstarszych sposobów konserwacji żywności należy suszenie. W Polsce z tej metody korzystamy najczęściej w przypadku grzybów, które są następnie wykorzystywane w wielu tradycyjnych potrawach czy jako dodatki, np. do s...
Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie, dlatego warto zwracać uwagę na produkty, które jemy. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi porcję cennych witamin i minerałów, sięgnij po suszone śliwki. Każdy z nas, zna ich sm...
Przygotowując posiłki dla naszych bliskich staramy się korzystać z produktów pozbawionych konserwantów, barwników i innych substancji, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Coraz częściej sięgamy po produkty ekolog...
Najczęściej zadawane pytania
Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki do grzybów?
Kształt i materiał. Suszarki tańsze są okrągłe i najczęściej wykonane z tworzywa sztucznego. Kwadratowe są zazwyczaj metalowe i są to tzw. dehydratory, które są mocniejsze (potrafią więcej, także przygotować proste dania), w działaniu przypominają piekarniki, pobierają także więcej energii elektrycznej. Warto zatem zwrócić uwagę, co wybieramy i co chcemy robić, czy tylko suszyć. Moc wynosi od 125 do 1100 W (zwykle w dehydratorach). Ważna jest liczba sit (na nich układa się produkty), a ta wynosi od 5 do nawet 12, co zależy od ilości miejsca, zaś ich wymiary sięgają 35 cm. Należy sprawdzić, jak ustawia się temperaturę (najczęściej od 35 do 70 st. C) i ile jest stopni nadmuchu, gdyż produkty z większą zawartością wody potrzebują temperatury i nadmuchu większych od tych, które wody mają mniej. Istotne jest także, jaki emitują hałas, a ten nie jest duży i dochodzi do 50 dB. Warto też wziąć pod uwagę cenę, wiedząc, że dehydratory kosztują więcej (do 1000 zł), zaś suszarki są tańsze, a ich ceny zaczynają się od 199 zł.
Jak działa suszarka do grzybów?
W suszarkach okrągłych element odpowiedzialny za cyrkulację powietrza jest umieszczony na górze albo na dole urządzenia, a niektóre modele wyposażone zostały nawet tace samoobracające się, co przyspiesza suszenie, wbudowany zegar oraz regulację temperatury z dokładnością do 5 st. C. Kwadratowe, a wśród nich dehydratory, wentylator mają wbudowany w tylną ściankę, przez co m.in. działają skuteczniej i równomiernie suszą. Ich sita się wysuwają, a niektóre mają funkcje podtrzymywania ciepła i dwa tryby pracy.
Kiedy sprawdzi się suszarka do grzybów?
Sprawdzi się ona u osób mających własne działki, a na nich owoce i warzywa, które z powodzeniem można suszyć, podobnie jak makaron czy zioła. Oczywiście, w sezonie suszymy także grzyby, co w suszarce jest tańsze, zważywszy, ile prądu pobiera piekarnik, a ile suszarka. Jest to doskonały sposób na robienie zapasów, gdyż suszone produkty nie tracą swoich właściwości w takim stopniu, jak np. gotowane czy te zasypywane cukrem. Za pomocą suszarki można też zrobić domowe przekąski, np. zdrowe i chrupiące chipsy.
Suszarka do grzybów - wiele zastosowań w jednym urządzeniu
Jesień to idealny moment na zrobienie zapasów suszonych grzybów. Suszarka do grzybów to urządzenie, w którym przez cały rok możesz suszyć również warzywa, owoce i zioła.
Suszarka do grzybów i owoców - jaką wybrać?
Nasze babcie suszyły grzyby, zawieszając „korale” z kapeluszy nad kuchnią kaflową. Współcześnie wielu osobom do suszenia grzybów służy ciepły kaloryfer (chociaż nie jest to zbyt higieniczne) lub kuchenka gazowa (co z kolei nie jest zbyt bezpieczne). Bardziej racjonalnym sposobem suszenia grzybów w domowych warunkach jest użycie do tego celu piekarnika. Jest to metoda dość szybka i skuteczna, ale niepozbawiona wad:
- piekarnik zajęty jest na wiele godzin, bez możliwości użycia go do innych celów,
- duży pobór prądu – piekarnik elektryczny pobiera ok. 1,5-3 kW, a suszarka do grzybów około 800 W – rozwiązaniem może być bardziej oszczędny mini piekarnik,
- suszenie w piekarniku gazowym jest mniej kosztowne, chociaż przynosi bardziej nieprzewidywalne efekty, poza tym we współczesnych domach króluje kuchenka gazowo-elektryczna z piekarnikiem elektrycznym, który ze względów bezpieczeństwa skutecznie wyparł swojego gazowego odpowiednika.
W tym kontekście wybór elektrycznej suszarki do owoców i grzybów wydaje się najwłaściwszy. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów suszarki do grzybów?
- liczba sit – na nich rozkłada się produkty przeznaczone do wysuszenia, ich liczba i powierzchnia powinna być dobrana do ilości żywności, którą zamierzamy wysuszyć jednocześnie;
- regulacja temperatury – istotna, gdy suszarka do grzybów ma posłużyć nam do wysuszenia również innych produktów (temperaturę dostosowuje się do zawartości wody w produkcie);
- stopnie mocy – im więcej, tym lepiej – umożliwia to regulację szybkości suszenia;
- timer/minutnik i automatyczny wyłącznik – pozwala to na ustawienie zakończenia pracy suszarki do grzybów i jej wyłączenia, gdy jesteśmy poza domem;
- ochrona przed przegrzaniem – bardzo ważny mechanizm, który zapewnia bezpieczną pracę suszarki do grzybów i chroni przed awarią urządzenia – większość dobrej jakości suszarek posiada ten mechanizm, przykładem jest suszarka do grzybów Zelmer.
Jak działa suszarka do grzybów?
Suszenie to jeden ze sposobów konserwacji żywności, który pozwala przechowywać ją przez długi czas. Susząc grzyby, warzywa i owoce samodzielnie, mamy pewność, że są one dobrej jakości i nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Jak działa suszarka do grzybów? Domowa suszarka do grzybów działa na zasadzie przepływu ciepłego powietrza generowanego przez wentylator lub dmuchawę od dołu urządzenia. Powietrze wdmuchiwane jest na wszystkie „piętra” suszarki i powinno być rozprowadzane równomiernie.
Rabaty dla
subskrybentów!Zapisz się na newsletter
i otrzymuj najnowsze okazje!
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756