Waga kuchenna - niezbędnik w każdym domu
Dawniej wiele rzeczy robiło się „na oko”, dziś w każdej kuchni jest waga kuchenna. To swoisty niezbędnik przy przygotowaniu dań dietetycznych, ale też przy pieczeniu ciast. Nowoczesne wagi są dokładne niemalże co do grama, a przy okazji bardzo estetycznie wykonane.
Waga kuchenna mechaniczna a elektroniczna
Pierwsze, co przychodzi na myśl przy zakupie wagi, to czy kupić mechaniczną, czy elektroniczną. Waga spożywcza mechaniczna to proste i tanie urządzenie. Składa się z podstawy i umieszczonym na niej pojemniku, do którego wkłada się ważone produkty. W podstawie jest odważnik połączony ze wskazówką oraz skalą ważenia. Waga kuchenna mechaniczna niestety nie jest precyzyjna, zatem da nam tylko orientacyjny pomiar.
Waga spożywcza elektroniczna jest dla osób, które potrzebują odmierzać składniki bardzo dokładnie. Urządzenie ma wbudowany elektroniczny układ pomiarowy zasilany bateriami. Wynik pomiaru pokazuje się na cyfrowym wyświetlaczu LED. Waga kuchenna elektroniczna ma wiele przydatnych przy gotowaniu funkcji. Najważniejsze z nich to:
- dokładność pomiaru - waga waży z dokładnością do 1-2 gramów;
- tara - pozwala na ważenie produktów bez opakowania czy pojemnika;
- niektóre wagi mają zainstalowany minutnik oraz termometr.
Wagi są wykonane z różnych materiałów: szkła, stali nierdzewnej czy plastiku. Mogą też mieć różne kształty: prostokątne, okrągłe czy owalne. Praktyczne są modele, które można zawiesić na ścianie, więc nie musimy już chować wagi do szuflady. Większość jest bardzo estetycznie wykonana, są jednokolorowe, wzorzyste czy eleganckie, stalowe. Waga kuchenna już nie tylko dokładnie odmierza składniki, lecz także może ozdobić kuchenne wnętrze.
Waga spożywcza z miską czy płaska? Jaka jest lepsza?
Wagi elektroniczne występują także z miską lub dozownikiem. W zależności od modelu pojemnik jest umieszczony na podstawie lub jest w kształcie miski, gdzie wyświetlacz jest umieszczony w rączce wagi. Waga kuchenna z dozownikiem jest o tyle praktyczna, że możemy ją wziąć w rękę i niejako „w powietrzu” odmierzać składniki. To idealne rozwiązanie, gdy musimy szybko wsypywać odmierzone produkty do robota.
Wagi płaskie muszą leżeć stabilnie na blacie, a do ważenia składników potrzebujemy osobnego pojemnika. Oba rodzaje są precyzyjne i ważą szybko. Wybór wagi przede wszystkim zależy od naszych upodobań.
Waga kuchenna - jaką wybrać?
Prawdopodobnie waga kuchenna będzie nam służyła codziennie. Przy zakupie warto się zastanowić, czy wybierzemy płaską, czy z pojemnikiem. To w dużej mierze zależy od naszych preferencji. Niezależnie od typu, dobrze by waga miała wskaźnik zużycia baterii. Unikniemy wtedy wyłączenia się urządzenie w trakcie ważenia. Dobra waga spożywcza powinna też mieć wbudowany czujnik automatycznego wyłączania. Gdy waga jest bezczynna dłuższy czas, wyłącza się sama.
Zaawansowane modele mają szereg dodatkowych funkcji. Wagi dietetyczne posiadają m.in. pomiar objętości płynów, przeliczanie w różnych jednostkach wagowych, wyliczanie kaloryczności produktów czy nawet pomiar zawartości węglowodanów, białek, błonnika, tłuszczów czy sodu w odmierzonych produktach.