Wybierając wagę kuchenną, warto przemyśleć, jakie produkty będą na niej ważone. Biorąc pod uwagę ten aspekt, istotnym parametrem będzie maksymalna masa produktów, które można zważyć jednorazowo. Inny limit będzie np. dla przypraw, cukru, a inny np. dla jabłek. Przydatny w tego rodzaju urządzeniach kuchennych jest również wskaźnik przekroczenia obciążenia. Kolejnym kryterium, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie wagi kuchennej, jest dokładność pomiaru. Niektóre modele wag (np. elektroniczne) charakteryzują się bardzo niskim poziomem błędu. Ma to istotne znaczenie zwłaszcza dla osób piekących ciasta, będących na diecie i liczących kalorie. Nie bez znaczenia są również wielkość wagi oraz materiał, z którego została wykonana. Dużym udogodnieniem podczas użytkowania wag kuchennych są również jej dodatkowe funkcje, np. automatyczne wyłączanie, funkcja tarowania (umożliwiająca wyzerowanie masy pojemnika, w którym umieszczasz produkt), czy wskaźnik zużycia baterii.