Warto sprawdzić, na jakie grubości kroi – najczęściej od 0 do 23 mm. Modele mogą mieć regulację płynną, bez zaznaczenia cyframi grubości. Jeśli zależy nam na szybkości, można wybrać urządzenie z pokrętłem, którym ustawia się szybkość od 0 do 3. Niektóre modele mają też dodatkowe pokrętło do wyboru grubości. Z czego są ostrza? Większość jest ze stali szlachetnej nierdzewnej, hartowanej, ale są też modele z dwoma (wymiennymi) nożami-tarczami. Podajnik to miejsce, na którym umieszcza się produkty do krojenia. Może on być stalowy, tam gdzie kroi się dużo i często lub plastikowy (lekki) polecany do krajalnic domowych. Regulacja pracy – albo krajalnica pracuje cały czas po wciśnięciu przycisku, albo tylko wtedy, gdy trzymamy guzik (przycisk), chroniący palce, ale „unieruchamiający” jedną rękę. Niezmiernie istotną kwestią są zabezpieczenia. Krajalnica może mieć funkcję chroniącą przed przypadkowym włączeniem. Jest też ochrona dla palców, ale równie dobrze może ją pełnić dociskacz. Bywa też zabezpieczenie urządzenia przed przegrzaniem. Funkcjonalności dopełnią miejsce na kabel i tacka na pokrojone produkty.