Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Loading
Moc [W]: 600
Pojemność [l]: 3.5
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Wypiekanie ciast, Zapiekanie i pieczenie mięsa
Konstrukcja: Drzwi ze szklanym okienkiem
Pojemność 3,5L
Idealny do wypieku ciast i podpiekania mięsa
Moc [W]: 600
319 00
31,90 zł x 10 rat 0%

w tym roku nie płacisz

U Ciebie
W sklepie pojutrze
lub zamów telefonicznie 756 756 756
Moc [W]: 650
Pojemność [l]: 3.5
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Pieczenie
Konstrukcja: Aluminiowa
399 00
Moc [W]: 475
Pojemność [l]: 4.3
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Pieczenie
Konstrukcja: Nieprzywierająca powłoka
459 00
Moc [W]: 475
Pojemność [l]: 4.3
Funkcje: Pieczenie
Konstrukcja: Nienagrzewające się uchwyty, Nieprzywierająca powłoka
499 00
Moc [W]: 475
Pojemność [l]: 4.3
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Pieczenie
Konstrukcja: Powłoka teflonowa
394 21
Moc [W]: 380
Pojemność [l]: 3
Sterowanie: Mechaniczne
Funkcje: Pieczenie
Konstrukcja: Nienagrzewające się uchwyty, Nieprzywierająca powłoka, Wyjmowany garnek
399 00
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie prodiża?

Podstawowe parametry prodiża to moc oraz pojemność. Urządzenia o większej mocy nagrzewają się szybciej, dzięki czemu są po krótkiej chwili gotowe do pracy. Pojemność powinniśmy zaś dobierać do swoich potrzeb i tego, jak duże porcje dań przygotowujemy. Pokrywa urządzenia powinna być wyposażona w przeszkolone „okienko”, abyś mógł śledzić proces przygotowania potrawy. Dostępne modele mogą mieć podwójną grzałkę, która pozwala na bardziej równomierne opiekanie. Zwróć uwagę także, z jakich materiałów jest wykonane urządzenie. Modele klasyczne mają aluminiowe naczynie bez powłok nieprzywierających, a w tych bardziej nowoczesnych są one stosowane. Zaletą takiego rozwiązania są przede wszystkim łatwiejsze czyszczenie, mniej przypalona żywność i konieczność stosowania mniejszej ilości tłuszczu. Prodiż może być wyposażony także w dodatkowe akcesoria jak np. ruszt grillowy czy płyta do pieczenia. Spośród akcesoriów przydatna będzie również podstawka. Ułatwi ona serwowanie dań bezpośrednio z naczynia.

Jak działa prodiż?

Konstrukcja urządzenia jest prosta. Podstawowy model składa się z brytfanny, najczęściej aluminiowej, pokrywy, pojedynczej lub podwójnej grzałki oraz przewodu zasilającego. Produkty spożywcze należy umieścić w brytfannie. Następnie zamykamy pokrywę i podłączamy urządzanie do prądu. Ze względu na niedużą pojemność prodiż bardzo szybko się nagrzewa oraz oszczędza energię. W trakcie pieczenia potrawy możesz sprawdzać jej stan za pomocą wizjera umieszczonego w pokrywie. Większość urządzeń nie ma minutnika więc samodzielnie kontrolujesz długość pieczenia.

Do czego służy prodiż?

Jeszcze kilkanaście lat temu prodiże w naszych domach zastępowały piekarniki. Przy ich pomocy możemy upiec ciasto, mięso, pasztet oraz wiele innych potraw. Oprócz tego urządzenie nadaje się do podgrzewania żywności czy jej zapiekania. Wykorzystując prodiż, możemy także dusić mięso, a nawet grillować, jeśli w zestawie jest odpowiednie akcesorium. Prodiż sprawdza się jako uzupełnienie piekarnika, gdy potrzebujemy dodatkowego „podgrzewacza” oraz stanowi ekonomiczną alternatywę. Jest bowiem przystępny cenowo i zużywa niewiele energii.

Prodiż - prosty sposób na domowe wypieki


Część z nas pamięta prodiż z czasów wczesnego dzieciństwa, kiedy w kuchni nie królowały jeszcze piekarniki. To sprytne, małe urządzenie bez problemu radziło sobie z codziennym wypiekaniem chleba, różnego rodzaju ciast, a także przygotowaniem mięsa (które wychodziło niezwykle soczyście). 


Charakterystyczne cechy, które posiadał każdy prodiż do pieczenia, to okrągły kształt oraz brak możliwości regulowania temperatury. Dzisiaj technologia, jak i design poszły do przodu i w sklepach możemy natknąć się na prodiż prostokątny, prodiż z dwoma grzałkami czy inne dodatkowe funkcje, które uatrakcyjniają ten sprzęt. 


Dlaczego powinienem mieć prodiż i czy jest potrzebny?


Zacznijmy od tego, że ten produkt, mimo że kojarzony z latami 80, zdobył nagrodę za najlepszy wynalazek roku 2001, ale to tylko ciekawostka, natomiast jego główną zaletą jest… oszczędność. Tak, prodiż elektryczny zużywa do 80% mniej energii niż korzystanie z dużego piekarnika. A skoro jesteśmy przy wymiarach - jest mały i poręczny, dlatego można cieszyć się nim np. na wyjazdach z rodziną. Jest sprzętem, który uznaje się za przenośny - ze względu na mocne uchwyty oraz małą wagę. Będzie także idealny do małych kuchni w bloku. 


Na co zwrócić uwagę przy zakupie prodiża?


Na rynku mamy naprawdę duży wybór tego typu sprzętów, więc przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: do czego będziesz go używać. Dobry prodiż będzie miał odpowiednie wymiary, podwójną grzałkę (górna grzałka podgrzewa zawsze mocniej niż dolna, dlatego w pierwszej kolejności zadbaj o to, aby grzałka przy pokrywie miała dobre parametry), a instrukcja jest po polsku - kiedy w pośpiechu sprawdzamy informacje, lepiej mieć do nich jak najszybszy dostęp.

Wiele modeli ma także dodatki, jak np. podstawkę do podgrzewania jedzenia, możliwość dolania wody (np. przy pieczeniu mięsa) bez konieczności uchylania całej pokrywy czy kontrolki, które informują nas o zakończeniu pieczenia. Warto zainwestować w prodiż do pieczenia z dodatkowymi opcjami, ponieważ to wysokiej jakości produkt na każdą kieszeń. 


Teflon i stal nierdzewna


Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest zrobiony prodiż elektryczny. Powłoka wewnętrzna powinna być zrobiona z tworzywa, które zapobiega przywieraniu potraw, a co za tym idzie - przypalaniu ich. Wybieraj wśród: powłok teflonowych, stali nierdzewnej, wykończeń ceramicznych. Pokrywa wyposażona w szklane okienko, dzięki któremu będzie można podglądać stopień przygotowania potrawy, to element obowiązkowy, a uchwyty termoizolujące pozwolą zachować bezpieczeństwo przy przenoszeniu, nawet jeśli jest to prodiż z regulacją temperatury.


Pełen przegląd prodiży możesz zrobić w naszym sklepie Media Expert online lub w sklepie stacjonarnym, gdzie wyszkolony konsultant z pewnością pomoże przy wyborze sprzętu. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary, piece do pizzy, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756