Podstawowe parametry prodiża to moc oraz pojemność. Urządzenia o większej mocy nagrzewają się szybciej, dzięki czemu są po krótkiej chwili gotowe do pracy. Pojemność powinniśmy zaś dobierać do swoich potrzeb i tego, jak duże porcje dań przygotowujemy. Pokrywa urządzenia powinna być wyposażona w przeszkolone „okienko”, abyś mógł śledzić proces przygotowania potrawy. Dostępne modele mogą mieć podwójną grzałkę, która pozwala na bardziej równomierne opiekanie. Zwróć uwagę także, z jakich materiałów jest wykonane urządzenie. Modele klasyczne mają aluminiowe naczynie bez powłok nieprzywierających, a w tych bardziej nowoczesnych są one stosowane. Zaletą takiego rozwiązania są przede wszystkim łatwiejsze czyszczenie, mniej przypalona żywność i konieczność stosowania mniejszej ilości tłuszczu. Prodiż może być wyposażony także w dodatkowe akcesoria jak np. ruszt grillowy czy płyta do pieczenia. Spośród akcesoriów przydatna będzie również podstawka. Ułatwi ona serwowanie dań bezpośrednio z naczynia.