Trwa ładowanie
Moc [W]: 2000
Pojemność [l]: 25
Sterowanie: Mechaniczne
Regulacja temperatury: Tak
Minutnik: Tak
Zobacz więcej
Gotowanie ryżu, duszenie, gotowanie na parze
Wzmacniaj i pogłębiaj smak, by stworzyć aromatyczne potrawy
Gotowanie ryżu, duszenie, gotowanie na parze
Wzmacniaj i pogłębiaj smak, by stworzyć aromatyczne potrawy

Taniej o 47,00 zł
499 00
546,00 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
546,00 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką
16,63 zł x 30 rat 0%
Sprawdź

Zamów telefonicznie 756 756 756

129 99

220 69

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Najczęściej zadawane pytania

Kombiwar - mniejszy brat piekarnika


Kombiwar to zapomniane urządzenie, które z łatwością zastąpi nam mini piekarnik czy elektryczny grill. Nie zajmuje dużo miejsca, a dania z niego wychodzą chrupiące i soczyste. Jeśli nie chcemy inwestować w drogi piekarnik, kombiwar to idealne rozwiązanie.


Kombiwar - budowa i zasady działania


Kombiwar jest następcą popularnego kiedyś prodiża. Zbudowany z podstawy, na której jest osadzony okrągły, szklany pojemnik na żywność, wewnątrz znajduje się ruszt, na którym układa się składniki. Całość wieńczy pokrywa. Pokrywa od strony wewnętrznej ma halogenową grzałkę i wentylator, na zewnątrz jest panel sterowania.


Jak działa kombiwar? Grzałka zamienia energię elektryczną w ciepło, a wentylator rozprowadza gorący strumień powietrza wewnątrz pojemnika. W misie powstaje termoobieg, a równomiernie poruszające się gorące powietrze piecze potrawy. Podczas pieczenia składniki powinny być odrobinę oddalone od ścianek naczynia, tak by zapewnić swobodny obieg i równomierne rozłożenie się temperatury.


Kombiwar - co w nim przygotujemy?


Kombiwar jest bardzo uniwersalnym i wszechstronnym urządzeniem. Łatwo można w nim przygotowywać rozmaite dania. Większość producentów dołącza do maszyny książeczkę z przepisami oraz informacjami, jak dobrać czas i temperaturę do pieczenia, gotowania czy grillowania poszczególnych potraw.


Funkcje kombiwaru:

  • - podgrzewanie potraw - wystarczy włożyć danie, które chcemy podgrzać, ustawić temperaturę na ok. 50 stopni i gotowe. Przez przeźroczystą misę kontrolujemy, czy nic się nie przypala.

  • - rozmrażanie - postępujemy podobnie, jak przy podgrzewaniu, z tym że warto co kilka minut sprawdzać tempo podgrzewania.

  • - gotowanie na parze - na dno misy wlewamy wodę, a produkty układamy na wkładce z dziurkami.

  • - smażenie - kombiwar doskonale nadaje się do smażenia frytek. Aby były chrupiące, najlepiej skropić je olejem, przed włożeniem do szklanej misy. Temperaturę i czas ustawiamy wg zaleceń producenta.

  • - grillowanie - na ruszt wkładamy wcześniej zamarynowane mięso czy ryby, aby nie były suche i przypalone, warto owinąć je folią aluminiową.

  • - pieczenie - kombiwar umożliwia też pieczenie, które odbywa się dużo szybciej niż w zwykłym piekarniku. Do urządzenia jest dołączona specjalna tacka, na którą wykładamy składniki do pieczenia. 


  • Dania pieczone w kombiwarze są mniej tłuste, lecz soczyste i aromatyczne. W kombiwarze można przygotować sobie pyszne śniadanie: zarumienić grzanki i przygotować jajka w sposób, jaki lubimy.


Jak wybrać odpowiedni kombiwar?


W zależności od tego, jak często będziemy używać kombiwaru i czy jest on podstawowym urządzeniem w domu - dobieramy kombiwar z odpowiednią ilością programów. Urządzenia różnią się zakresem temperatur. Z reguły najwyższa temperatura jest podobna i ma wartość ok. 250 stopni, ale minimalna może być różna. Jeśli będziemy rozmrażać i podgrzewać posiłki, warto wybrać te z jak najniższą temperaturą minimalną.


Zdecydowana większość kombiwarów ma mechaniczne sterowanie pokrętłami. Ręcznie ustawiamy program, temperaturę oraz czas. Obudowa kombiwaru musi być solidna, a pokrywa powinna się łatwo zdejmować czy odkręcać po zakończeniu gotowania. Obudowa powinna też być zrobiona z materiałów, które się nie nagrzewają, tak by się nie poparzyć przy wyjmowaniu gotowych dań. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, parowary, ryżowary, szynkowary, piece do pizzy, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.