Piec do pizzy - sposób na domową pizzę
Pizza jest lubiana przez dorosłych, młodzież i dzieci. Dobra na każdą okazję. Piecyk do pizzy powstała właśnie dla jej wielbicieli. W kilka minut można upiec pyszną, chrupiącą pizzę, taką jak w pizzerii.
Jak działa maszyna do pizzy
Z wyglądu maszyna do pizzy przypomina duży toster lub opiekacz. Działanie jest proste, na kamienny blat kładziemy wcześniej przygotowaną pizzę, zamykamy pokrywę. Umieszczonymi na górnej pokrywie pokrętłami ustawiamy temperaturę i czas pieczenia.
Umieszczona w górnej pokrywie grzałka rozgrzewa się do ok. 400 stopni i po 5 minutach - już możemy rozkoszować się pyszną, chrupiąca pizzą. Z reguły domowy piec do pizzy pozwala na upieczenie dania o średnicy ok. 30 cm. Dostępne są też modele z dwoma grzałkami. Druga grzałka jest na dole urządzenia.
Jaki piecyk do pizzy wybrać?
Po pierwsze, warto sprawdzić temperaturę maksymalną, jaką osiąga maszyna do pizzy. W 400 stopniach chrupiące danie będzie gotowe już po 5 minutach. Ciasto będzie idealnie upieczone, ser roztopiony, a warzywa aromatyczne i smaczne. Po drugie, istotne jest, z czego zrobiono blat, na którym będzie leżała pizza. Najlepszy jest kamienny, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni, rozgrzany potrafi długo je utrzymać, a także doskonale wchłania wilgoć z ciasta. Maszyna do pizzy z blatem kamiennym jest łatwa do czyszczenia, ponieważ ciasto do niego nie przywiera.
Po trzecie, obudowa zewnętrzna powinna być zrobiona z trwałego, odpornego na zarysowania i pęknięcia plastiku. Nóżki, na których stoi maszyna do pizzy, powinny być antypoślizgowe. Na rynku dostępne są też urządzenia z dwoma kamieniami. Dają możliwość przygotowania tostów, zapiekanek, ciasta, a także dań z makaronem. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary, szynkowary, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.