Wybierając ryżowar, warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Dla singli sprawdzi się pojemność około 1 litra, zaś dla większych rodzin nawet 5 litrów. Ważnym parametrem jest moc urządzenia. Wpływa ona na efektywność jego pracy. Im wyższa moc, tym ryżowar szybciej się nagrzewa i osiąga wyższą temperaturę. Niezwykle przydatną funkcją jest podtrzymywanie temperatury. Dzięki temu ryż pozostaje dłużej ciepły i można go serwować w dogodnym momencie. Istotnym kryterium są również zabezpieczenia, zastosowane w ryżowarze. Należą do nich np. ochrona przed wygotowaniem wody, ochrona przed przegrzaniem oraz automatyczne wyłączanie. Dobrej jakości sprzęt powinien być wyposażony w termoizolacyjną obudowę, wykonaną z trwałego materiału, jak np. stal nierdzewna. Natomiast misa umieszczona wewnątrz urządzenia warto, aby była pokryta nieprzywierająca powłoką. Przydatne w ryżowarze są również: diody sygnalizujące o trybie pracy, wygodne uchwyty oraz dodatkowe akcesoria.