Ryżowar - jak ugotować w nim ryż?
Wraz z popularnością kuchni azjatyckiej, coraz częściej sięgamy po różne gatunki ryżu. Niestety dla wielu z nas przygotowanie sypkiego ryżu jest nieosiągalne. Z kolei ryż w torebkach często nie smakuje tak, jak gotowany w tradycyjny sposób. W takim przypadku nieocenionym wydaje się ryżowar - specjalny garnek do gotowania ryżu.
Dla kogo jest ryżowar?
Urządzenie z pewnością pokochają miłośnicy sushi oraz osoby dbające o linię i zdrowe odżywianie. Od wieków ryż uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów oraz błonnika, do tego jest lekkostrawny, stąd też jest polecany przez dietetyków. Zwykle gotujemy go w torebkach, ponieważ gotowanie luzem sprawia wielu z nas problemy.
Gotowanie ryżu w torebkach wydaje się szybsze i tańsze, jednak zapominamy, że torebki wkładamy do dużej ilości wody, która to wypłukuje większość witamin oraz minerałów, jakie są w ryżu. Nie bez znaczenia dla smaku a przede wszystkim zdrowia są same torebki. Gdy używamy ryżowaru do przygotowywania posiłku, mamy pewność, że każdy gatunek ryżu czy to basmati, czy jaśminowy będzie miał swój smak i aromat. Idealne proporcje ryżu i wody używane w ryżowarach pozwalają na zachowanie prawie wszystkich składników odżywczych. Przygotowując ryż w ryżowarze, możemy zapomnieć o kipiącej wodzie, przypalonych garnkach i sklejonych ziarnach.
Jak działa ryżowar?
Garnek do gotowania ryżu to bardzo proste urządzenie, za pomocą którego można także ugotować różne kasze, a nawet makaron. Klasyczny ryżowar jest podobny do elektrycznego garnka, tyle że w jego wnętrzu jest wyjmowany pojemnik. Niektóre modele mają także wyjmowane sitko, na którym można gotować na parze. To duża oszczędność czasu i prądu.
Za jednym razem gotujemy pyszny ryż i warzywa. Działanie ryżowaru nie jest skomplikowane. Do pojemnika wlewamy szklankę wody i wsypujemy szklankę ryżu, resztę zostawiamy urządzeniu. Oczywiście ilość wody i ryżu zależy od tego, jak duży przygotowujemy posiłek oraz jaką pojemność ma ryżowar. Ryż ugotowany w garnku do ryżu wychodzi sypki i pyszny. Nie ma mowy o sklejających się ziarenkach, które zwykle widzimy przy gotowaniu w woreczkach.
Jaki garnek do gotowania ryżu wybrać?
Przy zakupie garnka do gotowania ryżu warto zwrócić uwagę, czy urządzenie posiada funkcje podtrzymywania ciepła, automatycznego wyłączania, minutnik oraz regulator temperatury. Dość istotne jest, aby nóżki urządzenia były antypoślizgowe, co uniemożliwi przypadkowe strącenie urządzenia z blatu.
Plusem jest, gdy producent oferuje w zestawie akcesoria, takie jak miarka, łopatka, łyżka do wykładania ryżu czy dodatkowa nakładka do gotowania na parze. Warto też przyjrzeć się, jak są ustawione rączki w garnku, czy łatwo nam będzie wyjąć pojemnik z ryżem i czy uchwyty nie będą się nagrzewać. Ryżowar jest dostępny w wielu rozmiarach, najmniejsze urządzenia mają pojemność 0,6 litra, a największe nawet 5 litrów. Cena urządzenia jest uzależniona od jego mocy oraz pojemności. Najprostsze i najmniejsze można kupić poniżej 100 zł. Sprawdź także produkty z kategorii: szybkowary, kombiwary, parowary, szynkowary, piece do pizzy, cyrkulatory sous vide oraz garnki elektryczne.