Poradniki Eksperta

Jak gotować ryż w garnku, parowarze i ryżowarze?


Ryż to bardzo popularny produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest niezwykle wszechstronny – sprawdza się zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Jest świetnym dodatkiem do zup, sosów, a także jednym z elementów dań, gdzie podawany jest na przykład z mięsem i sałatą. Idealny na śniadanie, obiad i kolację. Nic dziwnego, że jest gotowany niemal w każdym domu – nie tylko w Polsce. Chyba każdy z nas wie, jak gotować ryż. Jednak problem często pojawia się, kiedy trzeba ugotować go, by uzyskać konkretny efekt – na przykład tak, by nadawał się na sushi – czyli lekko klejący się, ale nie rozgotowany, albo był sypki. Jak ugotować ryż na parze, albo w torebce? W tym poradniku omawiamy popularne sposoby gotowania ryżu.



 Jak gotować ryż w garnku


Gotowanie ryżu: co trzeba wiedzieć?


Ryż ma wiele odmian, a w sklepach można spotkać wiele typów tego zboża. W Polsce zdecydowanie tym najpowszechniejszym, jest biały ryż. Choć jest on ceniony jako źródło węglowodanów, białka i błonnika, a także niektórych składników odżywczych – jak magnez, potas, czy cynk – to jest najmniej wartościowym z typów ryżu. Im ciemniejsza odmiana, tym więcej wartości odżywczych. W białym ryżu pozostaje nam tylko białe wnętrze, podczas gdy pozostałe części ziarna zostają odrzucone – a to one są najbardziej obfite w wartościowe substancje.


Pomijając aspekt odżywczy, należy pamiętać, że nie istnieje żadna uniwersalna metoda gotowania ryżu, którą można stosować do każdego z typów tego zboża. Inaczej gotuje się ryż biały, inaczej brązowy, fioletowy, czy czarny. Niekiedy ryż wymaga zaledwie kilkunastu minut gotowania, a inny może potrzebować nawet godziny. Zawsze warto stosować się do wskazówek producenta, choć jest kilka rad, które gotowanie nam ułatwią.


Jak ugotować ryż na sypko?


Gotowanie ryżu na sypko, jest marzeniem niejednego wielbiciela dań chińskich. Jednak co zrobić, kiedy zamiast estetycznych, sypiących się ziarenek, wychodzi nam klejąca się breja? Cóż, sekret gotowania sypkiego ryżu tkwi przede wszystkim w bardzo dokładnym wypłukaniu skrobi. Można to zrobić na przykład pod bieżącą wodą, umieszczając ryż na sicie i solidnie przelewając go wodą, aż będzie całkiem czysta – początkowo będzie biała, właśnie z powodu skrobi. Jeśli wolimy metodę bardziej oszczędzającą wodę, możemy ryż dokładnie zalać i mieszać go w naczyniu. Czynność tę trzeba powtórzyć kilkakrotnie, aż woda będzie zupełnie czysta. Do gotowania ryżu na sypko przygotowujemy około dwa razy więcej wody, niż jest ryżu – czyli w proporcji 1:2. Na przykład na jedną szklankę ryżu, wykorzystujemy dwie szklanki wody. Jest to przepis uniwersalny na to, jak ugotować ryż bez torebki, jednak minimalnie gotowanie może się różnić w zależności od typu ryżu. Wodę zagotowujemy z 1-2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy opłukany ryż, lekko mieszając, by nie przywarł do dna garnka. Zmniejszamy moc pod naczyniem i gotujemy na wolnym ogniu. Można nieco zmniejszyć ilość wody, na przykład do około 1,5 szklanki na szklankę ryżu, jednak tu trzeba bardziej kontrolować proces, dbając o to, by ryż się nie przypalił. Jeśli zauważymy konieczność dodania odrobiny wody, dodajmy wodę świeżo zagotowana i wciąż gorącą. Voilà – oto przepis, jak gotować ryż na sypko.


Jaki ryż wybrać: z torebką, czy bez torebki?


Dawniej w sklepach dostępny był przede wszystkim ryż pakowany na kilogramy. Potem popularny stał się także ryż w torebkach, którego gotowanie w zasadzie nie różni się od tego „luzem”, jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Zatem jak ugotować ryż w torebce? Należy użyć tyle wody, ile na opakowaniu zaleca producent. Torebka przez cały czas gotowania musi być całkowicie zanurzona w wodzie, dlatego można co pewien czas kontrolować, czy w procesie pęcznienia część torebki nie znalazła się powyżej poziomu wody. Ryż w torebkach gotuje się tak samo długo – około 15-20 minut. Kiedy jest dostatecznie miękki, a torebka pełna, po prostu wyjmujemy ją za specjalny uchwyt. To właśnie ta wygoda wyjmowania, jak i umieszczania w garnku, a także świadomość dokładnie odmierzonej porcji ryżu sprawiają, że wiele osób nadal chętnie sięga właśnie po ryż w torebce. Warto jednak pamiętać, że część specjalistów uznaje tę metodę za kontrowersyjną – jeśli chodzi o wartości zdrowotne, a dokładniej ryzyko uwalniania podczas gotowania substancji zawartych w foliowej torebce. Może więc dobrze wybrać tradycyjny, pakowany ryż i ułatwić sobie gotowanie w odpowiednim sprzęcie – takim jak ryżowar?


Ryżowary w naszej ofercie:



Jak ugotować ryż w parowarze lub ryżowarze?


Coraz większą popularnością w naszych domach, już od dawna, cieszą się urządzenia, ułatwiające gotowanie zdrowych posiłków – takie jak parowar. Na parze ugotować można niemal wszystko, choć najczęściej myśli się o warzywach, mięsie – jak na przykład kurczak, czy ryby. Jednak w parowarze z powodzeniem ugotować można także kaszę, czy właśnie ryż. Jak gotować ryż w parowarze? Jest to jeszcze prostsze, niż tradycyjne gotowanie w garnku. A to dlatego, że wiele parowarów ma specjalne funkcje, właśnie do gotowania ryżu. Wtedy umieszczamy ryż zgodnie ze wskazówkami producenta i uruchamiamy odpowiedni program. Co istotne, producent często dodaje do urządzenia specjalne naczynie, właśnie do gotowania produktów takich jak ryż, czy kasza.


Parowary w naszej ofercie:



Jeszcze łatwiej gotuje się ryż w urządzeniu, które jest do tego specjalnie przeznaczone, czyli w ryżowarze. Choć ten elektryczny garnek wydaje się być mało wszechstronnym urządzeniem – jeśli rzeczywiście miałby służyć jedynie do gotowania ryżu – to jednak można w nim gotować znacznie więcej zbóż, jakich jak makaron, a także przygotowywać owsianki, dania mleczne, gotować na parze różne produkty, a nawet smażyć. Ryżowar został zaprojektowany do tego, by gotować idealny ryż, dlatego wyposażony jest w odpowiednie programy, zapewniające takie ustawienia pracy garnka, aby uzyskać najlepszy efekt.


Sterowanie jest bardzo proste, a producenci dostarczają wszystkich wskazówek, na przykład sugestie ilości wody, by wiedzieć, jak gotować ryż w ryżowarze. Urządzenie właściwie automatycznie gotuje, więc nie trzeba obawiać się o przypalenie, czy rozgotowanie. Wybierając model dla siebie, warto zwrócić uwagę na moc, dzięki której sprzęt szybciej się nagrzeje, a także pojemność, czy automatyczne wyłączanie, sygnał dźwiękowy i inne przydatne funkcje.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756