Jak ugotować ryż w garnku, parowarze i ryżowarze?

Dagmara Wolniewicz
Data dodania: 08-09-2025
Ryżowar 400 W

Jednym z najbardziej popularnych produktów w wielu kuchniach świata jest ryż. Jest on doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Najczęściej gotuje się go w garnku. Warto jednak sięgnąć po bardziej nowoczesne rozwiązania, takie jak parowar lub ryżowar. Jak ugotować ryż, by smakował jak najlepiej?

Jak ugotować ryż w torebkach w garnku?

Gotowanie ryżu w garnku to tradycyjna metoda stosowana w wielu gospodarstwach domowych. Ta prosta technika pozwala w pełni kontrolować ten proces. Nie każdy rodzaj gotuje się tak samo. Jego odmiana wpływa nie tylko na smak i teksturę, ale również na czas przygotowania. Ryż biały będzie gotowy po kilkunastu minutach. Natomiast brązowy wymaga znacznie dłuższego gotowania. Zanim więc rozpoczniesz robienie tej potrawy, zwróć uwagę na jego rodzaj. Zazwyczaj na opakowaniach podany jest wymagany czas przygotowania, który umożliwia uzyskanie idealniej konsystencji i smaku tego produktu.


Jak ugotować ryż w torebce? Ta metoda jest niezwykle prosta i wygodna. Woreczek należy włożyć do wrzącej wody, tak by w całości był zanurzony. Należy dodać sól i gotować ryż od 10 do 20 minut, zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Po ugotowaniu wyjmij torebkę i odsącz wodę. Następnie przełóż go na talerz i delektuj się jego smakiem. To świetny sposób dla tych, którzy cenią wygodę i oszczędność czasu. Pamiętaj o tym, aby nie wkładać torebek do zimnej wody, gdyż trudniej kontrolować moment, ugotowania ryżu.

Parowary dostępne w naszej ofercie:

Jak gotować ryż sypki bez torebki w garnku?

Nie każdy jednak lubi używać w kuchni folię. Jest wielu jej przeciwników, dlatego świetnym wyborem jest sypki ryż. Jak ugotować go bez torebki? Charakteryzuje się on naturalnym smakiem i lekką konsystencją. Dobrze przygotowany się nie skleja. Jest idealną bazą do dań azjatyckich. Zanim przystąpisz do robienia ryżu, umieść go w miseczce i opłucz w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi i zapobiegniesz sklejaniu się ziaren. 


Następnie przełóż go do garnka i zalej wodą. Na 1,5 szklanki ryżu (około 320 gramów) należy dodać około 3 szklanek płynu. Pamiętaj o jej posoleniu, gdyż determinuje ona słoność. Przykryj garnek i od czasu do czasu mieszaj. Gdy zacznie ona wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj od 10 do 15 minut. Dzięki tej metodzie uzyskasz sypki ryż, który możesz dodać do mięsa, warzyw oraz zupy np. pomidorowej. Ponadto może być również doskonałym dodatkiem do sałatek.

Jak przygotować ryż w parowarze?

Występują również inne metody przyrządzania. Jedną z nich jest przygotowywanie ryżu na parze, która równomiernie otacza ziarna, dzięki czemu zachowują one swój naturalny kształt i doskonałą konsystencję. Gotowany w ten sposób, w odróżnieniu od tradycyjnego przyrządzania na wodzie, zachowuje większość witamin i składników mineralnych. Jest delikatny i puszysty, dlatego świetnie komponuje się nawet z najbardziej wykwintnymi daniami. Parowar to niezwykle przydatne urządzenie, które ma wiele zalet. Pozwala na przygotowanie lekkich i smacznych potraw przy użyciu pary. To doskonały wybór dla tych, którzy przywiązują wagę do spożywania zdrowych i pełnowartościowych posiłków.


W tym niezwykle praktycznym sprzęcie możesz przygotować zdrowy obiad dla całej rodziny. W zależności od modelu elektryczny parowar może składać się np. z trzech pojemników. Możesz w nim jednocześnie ugotować cały posiłek. 


Jak ugotować ryż w parowarze? Czynność ta jest niezwykle prosta. Do wielu modeli dołączony jest specjalny pojemnik. Wystarczy wsypać produkt i wlać wodę, a urządzenie resztę zrobi za Ciebie. Nie musisz go mieszać ani pilnować, by się nie przypalił. Po opłukaniu przełóż go do specjalnej miseczki. Następnie dodaj półtorej szklanki płynu, na jedną szklankę ryżu. Różne modele parowarów mają do tego specjalne programy. Dzięki temu urządzenie automatycznie dobiera czas i temperaturę gotowania.

Jak ugotować ryż w ryżowarze?

Jak ugotować ryż na sypko? Jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję, wypróbuj gotowanie w ryżowarze. Ten niezwykle funkcjonalny sprzęt przeznaczony jest do przyrządzania różnego rodzaju ziaren. Nowoczesne modele wyposażone są w inteligentne programy, które samodzielnie dostosowują czas i tryb gotowania. Wystarczy odmierzyć określoną ilość ryżu, dolać wodę i wcisnąć przycisk uruchamiający pracę urządzenia.


Nie musisz nadzorować tego procesu. Po zakończeniu pracy urządzenie automatycznie się wyłączy. Ponadto sprzęt ten może być wyposażony w funkcję podtrzymywania ciepła. To doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób oraz miłośników dań z dodatkiem zdrowego i idealnie ugotowanego ryżu.

Ryżowary dostępne w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756