Przy zakupie parowaru, warto zwrócić uwagę na jakość jego wykonania. Sprzęt powinien być wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, pozbawionego BPA lub wytrzymałej stali nierdzewnej. Praktycznym rozwiązaniem jest dodatkowy otwór, umieszczony w zbiorniku, który umożliwia uzupełnienie wody podczas pracy urządzenia. Można wybrać sprzęt z elektronicznym panelem sterowania lub z mechanicznym. W zależności od modelu parowary mogą być wyposażone w kilka programów, dedykowanych do różnego rodzaju produktów. To duże ułatwienie podczas przyrządzania potraw. Przydatnymi rozwiązaniami zastosowanymi w parowarach są również np. timer, wskaźnik poziomu wody, funkcja utrzymania ciepła, regulacja temperatury czy automatyczne wyłączanie. Bardzo ważnym kryterium przy wyborze parowaru jest jego moc. Wpływa ona na szybkość przyrządzania potraw. Warto również zwrócić uwagę na pojemność urządzenia (np. 4,3 l, 6 l, 9 l czy 11 l), a także liczbę pojemników (np. 2 lub 3).