Poradniki Eksperta

Garnki do gotowania na parze – jakie wybrać?

Gotowanie na parze ma same zalety. To prosty sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego posiłku. Warto jednak zaopatrzyć się w dobrej jakości garnki, które pomogą nam uzyskać najbardziej wykwintny smak warzyw, mięsa, ryb i kasz.


garnki do gotowania na parze


Dlaczego warto gotować na parze?


Gotowanie na parze to sposób przygotowywania potraw, polecany nie tylko osobom odchudzającym się czy cierpiącym z powodu dolegliwości żołądkowych. To alternatywa dla smażenia i duszenia w gęstych sosach, które – choć pyszne – odbijają się na zdrowiu, niezależnie od naszego wieku czy kondycji. 


Potrawy przygotowywane na parze zachowują maksymalnie dużo wartości odżywczych. Co więcej, warzywa gotowane w ten sposób uzyskują smak nieporównywalny do żadnego innego: są jędrne, chrupiące i aromatyczne. Jeśli do tej pory unikałeś jedzenia brokułów czy brukselki, ponieważ kojarzyły Ci się z rozgotowaną i mało smaczną zieloną papką – parowary zostały wynalezione dla Ciebie!


Dodatkowo potrawy przygotowane na parze nie tylko smakują, lecz także wyglądają idealnie: para wydobywa intensywność ich naturalnego koloru. Co więcej, nie nasiąkają niezdrowym tłuszczem (zawsze możesz je na talerzu skropić ulubionym olejem tłoczonym na zimno) i są o wiele mniej kaloryczne. 


Jakby tego wszystkiego było mało, gotowanie z użyciem parowarów oszczędza Twój czas i pieniądze. Wysokiej klasy garnki mają kilka pięter, dzięki czemu cały posiłek przygotowujesz w jednakowym czasie. Trwa to kilka chwil, a zmywanie jest znacznie prostsze niż w przypadku tradycyjnego przyrządzania potraw - zero przypaleń i trudnego do usunięcia tłuszczu! 


Co można gotować na parze?


Nim przejdziemy do tego, jak gotować na parze, zastanówmy się przez chwilę, co możemy w ten sposób przyrządzać. Okazuje się, że jest to prawie wszystko: warzywa, mięso i ryby, ale również owoce morza, ryż, makaron czy kasza. Twoja jaglanka lub basmati zawsze są rozgotowane lub przypalone? Gotowanie na parze z użyciem specjalistycznych garnków Ci się spodoba. 



W czym gotować na parze?


Generalnie gotowanie na parze można przeprowadzić na kilka sposobów. Najprostszym jest zakupienie garnka z dopasowanym sitkiem, w którym umieszczamy wybrany produkt spożywczy. Gotująca się w garnku woda paruje, oddziałując na potrawę. To wygodny sposób do gotowania warzyw, ale już nie sprawdza się przy rybach czy mięsie. W tym przypadku lepiej wybrać piętrowy garnek do gotowania na parze – wykonany ze szkła lub ceramiki. 


Parowary elektryczne to urządzenia samodzielne, z których możemy korzystać bez włączania kuchenki. To bardziej zaawansowany sprzęt, dedykowany osobom często przygotowującym potrawy na parze. Najczęściej parowary tego typu posiadają czasomierze. Ich wadą jest jednak to, że zajmują miejsce na blacie roboczym – jeśli w Twojej kuchni nie ma go zbyt wiele, może to stanowić problem.


Ostatnim rodzajem parowaru jest tradycyjny parownik wykonany z bambusa. Aby w nim gotować, trzeba posiadać odpowiednio duży garnek lub wok, w którym zanurza się parownik. To raczej ciekawostka kulinarna dla miłośników kuchni azjatyckiej, lubiących eksperymenty w kuchni. 


Kupując parowar lub garnek do gotowania na parze, wybierajmy sprzęty sprawdzonych producentów: posiadają kilkuletnią gwarancję i są wykonane z najwyższej klasy materiałów. Takie urządzenia nie będą rdzewieć oraz się rozszczelniać, co nie tylko wpływa na smak potraw, lecz także nasze bezpieczeństwo w trakcie gotowania. 


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert