Przy zakupie szynkowaru warto zwrócić uwagę na materiał, z którego zostało wykonane urządzenie. Musi być przede wszystkim bezpieczny w kontakcie z żywnością, ale również wytrzymały (np. stal nierdzewna). Drugim priorytetowym kryterium jest pojemność szynkowaru. Powinna być ona dostosowana do liczby osób, dla których będzie przyrządzane mięso. Duże szynkowary mieszczą nawet 3 kg mięsa. Nieco mniejsze mają pojemność około 1,5 kg, a najmniejsze np. 0,8 kg. Warto również zwrócić uwagę na kształt urządzenia, np. uniwersalny model o wymiarach walca. Przydatne są dołączone do szynkowaru dodatkowe akcesoria. Mogą to być np. termometr, woreczki czy specjalistyczna mieszanka ziół. Termometr umożliwia kontrolowanie temperatury podczas przyrządzania mięsa. Dzięki temu będzie ono bardziej soczyste. Tego rodzaju model wyposażony jest bardzo często w gniazdko z otworem, umieszczone pośrodku urządzenia, natomiast woreczki ułatwiają zarówno wkładanie, jak i wyjmowanie mięsa.