Wypiekacz do chleba - pomysł na domowe pieczywo
Pieczenie chleba w domu może nastręczać wielu kłopotów i zabrać sporo czasu. Problem tkwi głównie w uzyskaniu odpowiedniej temperatury pieczenia. Stąd też coraz większą popularność zyskuje wypiekacz do chleba. Przeciętna maszyna do chleba nie zajmuje dużo miejsca, jest prosta w obsłudze i gwarantuje nam, że pieczywo będzie pachnące i chrupiące.
Jak działa wypiekacz do chleba?
Maszyna do chleba to niezwykle proste urządzenie, sterowane elektronicznie. Wewnątrz jest pojemnik z jednym albo dwoma mieszadłami, na dole pod pojemnikiem umieszczono grzałkę. W zależności od rodzaju pieczywa wsypujemy odpowiednią ilość składników, wybieramy właściwy program i uruchamiamy maszynę. Często wypiekacz do chleba ma funkcję opóźnionego pieczenia. To idealny program dla tych, którzy lubią ciepłe, pachnące pieczywo na śniadanie. Wielu producentów do zakupu urządzenia dołącza książkę z przepisami. To o tyle istotne, że inaczej piecze się w piekarniku, a inaczej wypieka w maszynie.
Maszyna do chleba - rodzaje urządzeń
Pierwsze co rzuca się w oczy to położenie komory wypiekacza. Może być pionowe lub poziome. Wypiekacz do chleba pionowy zajmuje odrobinę mniej miejsca w kuchni. Jednak z racji tego, że przeważnie ma jedno mieszadło, nadaje się do wypieku małych chlebów. Z kolei maszyna do chleba pozioma występuje z jednym albo dwoma mieszadłami i lepiej wymiesza składniki. Lepszy jest też dostęp do pojemnika, gdy na przykład chcemy posypać ciasto nasionami przed wypiekiem.
Maszyna do chleba - dodatkowe funkcje
Wielu producentów oferuje rozmaite dodatkowe funkcje i maszynka do chleba zaczyna być urządzeniem wielofunkcyjnym. Najbardziej powszechnym z programów dodatkowych jest program do wyrabiania rozmaitego ciasta (na makaron, pizzę, babeczki, a nawet na ciasto francuskie). Inną popularną funkcją jest przygotowywanie dżemu. Dostępne są też modele, w których wystarczy wymienić pojemnik do pieczenia na specjalny pojemnik chłodzący, by maszynka do chleba stała się maszynką do lodów.
Wypiekacz do chleba - na co zwrócić uwagę
Wybierając wypiekacz do chleba, zwrócimy uwagę nie tylko na ilość programów i moc urządzenia, lecz także na to, jakie ma zabezpieczenia. Wewnątrz maszyny panuje bardzo wysoka temperatura, zatem obudowa musi dobrze izolować ciepło. Warto by był zainstalowany czujnik, który da sygnał w momencie, gdy maszyna do chleba zacznie się przegrzewać. Innym istotnym elementem jest blokada przed przypadkowym otwarciem oraz ochrona w wypadku przerwania dostawy prądu. W tym ostatnim przypadku - ważne, aby maszyna potrafiła wznowić pracę od momentu zatrzymania.
Niektóre maszynki do chleba mają specjalne pojemniki, które są przeznaczone na dodatki, jakie dokłada się w trakcie przygotowywania chleba. To o tyle przydatne, że wsypujemy do nich odpowiednie produkty, a urządzenie samo dozuje składniki w odpowiednim czasie. Bez naszej dalszej ingerencji. Gdy mamy sporą rodzinę, zwróćmy uwagę na wielkość komory, która pokaże, jak duży chleb możemy upiec. Ważne jest też, aby pojemnik był pokryty nieprzywierającą powłoką. Ciasto nie będzie się lepić podczas mieszania, chleb będzie wychodził po upieczeniu łatwo, a i czyszczenie nie przysporzy kłopotu. Sprawdź także produkty z kategorii: mini piekarniki, mikrofalówki, opiekacze, tosterty, gofrownice oraz frytkownice i frytkownice beztłuszczowe.