Jednym z najważniejszych parametrów frytkownic beztłuszczowych, jest ich moc. Im wyższa, tym szybciej urządzenie się nagrzewa i tym szybciej smaży. Zdecydowanie jednak moc nie powinna być jedynym czynnikiem, na który zwracamy uwagę. Bardzo ważna jest wielkość misy oraz pojemność koszyka, bo to one decydują o tym, ile jedzenia przyrządzimy za jednym razem. Zazwyczaj pojemność kosza jest dużo mniejsza i to ona wyznacza wielkość smażonego dania. Zwykle misa ma około 1-2 do nawet 3-4 litrów, przy czym spotkać można nawet frytkownice z misą kilkunastolitrową, które świetnie sprawdzą się już w małej gastronomii.
Nowoczesne frytkownice to urządzenia do przygotowywania nie tylko frytek, ale i zdrowszych wersji innych dań smażonych czy pieczonych, dlatego ważnymi parametrami są: zakres temperatury oraz dostępne tryby pracy – na przykład grillowanie, opiekanie, czy też podtrzymywanie ciepła. Bardzo ważne są także rozwiązania, które poprawiają komfort użytkowania. Są to na przykład timer z sygnałem dźwiękowym i sygnał gotowości do pracy, automatycznie otwierająca się pokrywa, a także automatyczne wyłączanie. Zawsze warto także zwrócić uwagę na to, czy urządzenie ma nienagrzewającą się obudowę.