Mikrofalówka - podstawowy sprzęt do kuchni
Mikrofalówka stanowi jeden z podstawowych sprzętów kuchennych i chociaż system jej działania w każdym modelu jest identyczny, to mimo wszystko poszczególne kuchenki mogą się od siebie znacząco różnić, w tym głównie mocą działania, systemem montażu i funkcjami dodatkowymi.
Sposób na szybki, ciepły posiłek
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które pozwala nawet w zaledwie kilkadziesiąt sekund podgrzać posiłek lub też poddać go innemu rodzajowi obróbki: mikrofalówki są sprzętami wielofunkcyjnymi, a możliwe jest to dzięki wykorzystaniu fal elektromagnetycznych. Wprawiają one w drgania cząsteczki wody (H2O znajduje się w każdym produkcie spożywczym), które uderzając o siebie w błyskawiczny sposób produkują ciepło.
Poza szybkim tempem podgrzewania plusem mikrofalówki jest także m.in. wspomniana wielofunkcyjność, łatwość utrzymania czystości urządzenia oraz możliwość wyboru w zakresie montażu - dostępne są zarówno mikrofalówki do zabudowy, jak i modele wolnostojące
.
Kuchenka mikrofalowa - funkcje
Większość mikrofalówek oferuje szeroki wachlarz możliwości. Przed zakupem warto jednak upewnić się, które z nich rzeczywiście dostępne są w danym modelu i - co istotne - czy w ogóle planujemy je wykorzystywać. Jeżeli mikrofalówka będzie służyła nam tylko i wyłącznie w zakresie swoich podstawowych funkcji, tj. podgrzewania lub rozmrażania potraw, inwestycja w bardziej zaawansowane technologicznie modele może być zbędna.
Mimo wszystko dobrze jest poznać cały zakres dostępnych w mikrofalówkach modułów, ponieważ w wielu przypadkach kuchenki mikrofalowe mogą zastąpić tradycyjny sposób gotowania przy użyciu
kuchni wolnostojących,
płyt indukcyjnych lub
piekarników. Co ciekawe, jak wskazują badania, gotowanie w mikrofalówce wiąże się z mniejszymi stratami m.in. witaminy C w potrawach, niż dzieje się to podczas standardowego gotowania w wodzie! Do dodatkowych funkcji stosowanych w mikrofalówkach należą:
- podgrzewanie i rozmrażanie (są to dwie podstawowe funkcje każdej mikrofalówki);
- - gotowanie na parze;
- - termoobieg;
- - grill;
- - crisp;
- - pizza (moduł ten znajduje się m.in. w kuchence mikrofalowej SHARP YC-MS51E-S);
- - DoughRising (funkcja umożliwiająca przygotowanie drożdży do pieczywa i ciasta);
- - gotowanie w trybach kombinowanych (tzw. combi).
Mikrofalówki często wyposażone są także w dodatkowe opcje - zegar, funkcję szybkiego startu, wyświetlacz LED, dotykowy panel sterowania, czy też blokadę rodzicielskę, co jest szczególnie istotne dla rodzin z małymi dziećmi.
Mikrofale - na co zwracać uwagę przy zakupie?
Po pierwsze, mikrofalówkę należy dopasować do wnętrza i odpowiednio wkomponować w meble kuchenne - możemy wybrać model wolnostojący lub też do zabudowy. Po drugie, należy wziąć pod uwagę parametry, jakimi cechuje się dany model. Co przede wszystkim powinniśmy sprawdzić?
-
Moc urządzenia - im wyższa, tym potrawa będzie przyrządzona szybciej (zakres mocy kuchenek mikrofalowych waha się w przedziale 700-1200 W).
- - Pojemność, rozmiar, wersja - coraz częściej dostępne są także tzw. wersje Full Flat, czyli bez talerza. Umożliwia to podgrzewanie posiłków o dużej objętości, które znajdują się w naczyniach o nieregularnych kształtach (tego typu opcję posiadają m.in. niektóre kuchenki mikrofalowe Amica).
- - Rodzaj sterowania oraz zabezpieczenia;
- - Materiał, z jakiego wykonana jest mikrofalówka - niektóre wnętrza pokryte są antybakteryjną emalią ceramiczną, która chroni zarówno przed przenikaniem bakterii, jak i nieprzyjemnych zapachów. Ogranicza też ryzyko zarysowania sprzętu i ułatwia utrzymywanie czystości (jest to tzw. powłoka Ceramic Inside™, w którą wyposażone są m.in. mikrofalówki Samsung).
Sprawdź także produkty z kategorii: mini piekarniki, grille elektryczne, opiekacze, tosterty, gofrownice oraz frytkownice i frytkownice beztłuszczowe.