Poradniki Eksperta

Gotowanie na parze? Sprawdź, jak gotować na parze


Gotowanie na parze staje się coraz powszechniejszym sposobem przygotowywania potraw. Związane to jest, ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się, by produkty były nieprzetworzone i by zawierały jak najwięcej naturalnych składników. Zmieniamy także nawyki żywieniowe. Zamiast tłustych ciężkostrawnych dań, wybieramy te lekkostrawne i niskokaloryczne. Najlepszym sposobem na przyrządzenie aromatycznych, soczystych i bardzo zdrowych potraw, jest gotowanie na parze. Zyskuje ono coraz więcej zwolenników. Jakie są zalety gotowania na parze? Jak gotować na parze? Czy są specjalne urządzenia i naczynia do gotowania na parze? Zapoznaj się z tą tematyką i rozpocznij swoją przygodę z tym sposobem przyrządzania posiłków.



gotowanie na parze


Jakie są zalety gotowania na parze?


Jest mnóstwo zalet gotowania na parze. Na pierwszym miejscu stawiamy oczywiście Twoje zdrowie. W ten sposób przygotujesz potrawy bogate w cenne składniki odżywcze. Witaminy i składniki mineralne zawarte, np. w warzywach nie wypłukują się, gdyż nie są zanurzone w wodzie. Ciekawostką jest, że przy tym sposobie gotowania, zachowasz od 30 do 50 proc. więcej wartości odżywczych, niż przy tradycyjnym gotowaniu czy smażeniu. Zwróć również uwagę na walory smakowe. Mięsa są soczyste i aromatyczne, a warzywa chrupiące i jędrne (nie będą miały papkowatej konsystencji), natomiast ryby skropione sokiem z cytryny, mają bardziej intensywny smak. Nie musisz martwić się również o kalorie, bo te potrawy są o wiele mniej kaloryczne, niż np. smażone na tłuszczu. Po wyjęciu ugotowanych warzyw, zobaczysz ich naturalny, intensywny kolor. Twój posiłek poza walorami zdrowotnymi, będzie jeszcze idealnie wyglądał. Dodatkowym atutem jest tutaj oszczędność czasu.


W naszym sklepie znajdziesz wiele urządzeń do zabudowy do gotowanie na parze. Mają one znakomite programy i wiele porad, które ułatwią Ci proces przygotowania posiłków. Dla odmiany, specjalny garnek do gotowania na parze, czy też parowar, składa się z kilku pięter. Na każdym z nich umieszczasz poszczególne składniki przyrządzanego dania. Za jednym zamachem ugotujesz więc cały obiad. Posiłki nie przypalą się (przygotowywane są bez tłuszczu), nie rozgotują (nie gotują się w wodzie) i nie wykipią. Jakie jest więc gotowanie na parze? Zdrowe, szybkie, estetyczne i energooszczędne.


Urządzenia do gotowania na parze:


Co można gotować na parze?


Na parze możesz gotować niemalże wszystkie produkty. Do przyrządzania na parze, idealne jest mięso kurczaka, indyka, a także mięso mielone (pulpety, gołąbki). Nie możesz również zapomnieć o rybach, które na stałe powinny zagościć w Twoim jadłospisie. Przygotowywane tradycyjnie w postaci filetów, czy też w postaci pulpetów, wrzucone na parę, będą wyjątkowo zdrowe i smaczne. Nie przyrządzaj jednak w ten sposób mięs, które wymagają duszenia, czy klasycznego gotowania w wodzie.


Dla przykładu, np. golonki lepiej nie gotować na parze. Idealne do tego rodzaju gotowania są wszelkie warzywa, takie jak brokuł, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, cukinia, papryka, ziemniaki, czy różnego rodzaju mrożone bukiety warzyw. To samo zdrowie! Warzywa dzięki takiej obróbce, zachowują aktywne biologicznie składniki. Aby przyspieszyć proces gotowania, możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Potężnym źródłem witamin, są również owoce. W swoim składzie mają dużo wody, więc na parze podgrzeją się bardzo szybko. Truskawki, gruszki, jabłka, czy też maliny, mogą być rewelacyjnym dodatkiem do deserów i mięs. Wypróbuj ten sposób, a zachwycisz się delikatnością i soczystością owocowych przysmaków. Na parze ugotujesz również kasze, ryż i owoce morza. Pamiętaj, aby dodać do nich ulubione przyprawy i zioła, a Twoje dania zyskają nieziemski smak. Te niepozorne małe listki i ziarenka, zmieniają smak dań gotowanych na parze oraz nadają im niepowtarzalności.


Jak gotować na parze?


Nie jest to skomplikowana ani wymagająca niezwykłych umiejętności technika. Możesz to zrobić wykorzystując dedykowany piekarnik lub duże urządzenia do gotowania na parze, a możesz też wykorzystać do tego celu specjalny garnek do gotowania na parze lub sitko, które wkładasz do naczynia z wodą. Wydajnym i bardzo praktycznym sprzętem, jest również parowar elektryczny, który sprawdzi się w każdej kuchni.


Jak gotować na parze? Na początek przygotuj wszystkie produkty, które zamierasz ugotować. Następnie nalej wody do dolnej części urządzenia lub garnka. Nie może ona dotykać umieszczonego nad nią sitka z produktami. W trakcie gotowania, para będzie unosiła się do góry. Nałóż drugą część (jeśli jest więcej to kolejne), wraz z umieszczonymi w niej odpowiednio przyprawionymi produktami. Sól dodaj najlepiej po ugotowaniu potrawy. Całość przykryj pokrywką, która posiada zazwyczaj otwór, mający na celu odprowadzanie nadmiaru wody. Gdy zauważysz znaczny ubytek wody, dolej odrobinę wrzątku, by wyrównać poziom. Czas gotowania zależny jest od rodzaju i ilości produktów. Dla przykładu, świeży filet z ryby potrzebuje do 10 minut, zaś podudzie z kurczaka nawet do 35 minut. Cukinia będzie gotowa po 10 minutach, a brokuł po 20. Ty sam decydujesz, czy odpowiadają Ci smakowo miękkie, czy też produkty bardziej al dente.



Jakie są rodzaje garnków do gotowania na parze?


Najpopularniejszym sprzętem do gotowania na parze są garnki. Mogą być one wykonane z różnych materiałów. Na rynku dostępne są garnki ze stali nierdzewnej, ze szkła żaroodpornego, aluminiowe, czy też żeliwne. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania, wgniecenia, czy też wysoką temperaturę. Często wykończone są specjalną, nieprzywierającą powłoką. Niektóre wyposażone są w podwójne, a nawet trójwarstwowe dno, które równomiernie rozprowadza i akumuluje ciepło. Dzięki temu, garnki szybciej się nagrzewają. Naczynia mogą występować w zestawie, do którego dodany jest wkład do gotowania na parze, np. ZWIEGER Klassiker, AMBITION Urban. 


gotowanie na parze


Na rynku występują garnki wyposażone we wskaźnik Thermo-Signal, który wskaże Ci, kiedy naczynie osiągnie temperaturę idealną do gotowania (zmiana koloru), np. garnki firmy TEFAL. Ciekawą alternatywą są również garnki wykonane ze szkła żaroodpornego, czy też żeliwne. Te pierwsze mają innowacyjny wygląd, a ich podstawa wykonana jest zazwyczaj z innego materiału. Drugie są nieco cięższe, ale bardzo trwałe i mogą Ci długo służyć. Naczynia do gotowania na parze są odporne na wysoką temperaturę. Większość z nich, przeznaczona jest na wszystkie rodzaje kuchenek, a więc zarówno ceramiczne, elektryczne, gazowe, jak i indukcyjne. Wybierając odpowiedni dla siebie, zwróć uwagę, czy możesz go myć w zmywarce. To niewątpliwy atut każdego naczynia.


Sprawdź również:  


Co to jest parowar elektryczny?


Gotowanie na parze znacznie ułatwi parowar. Działa na podobnej zasadzie, jak garnek. Składa się z kilku poziomów. W dolny wlewasz wodę, w górnych układasz produkty do parowania i wszystko gotujesz jednocześnie. Nie stawiasz go jednak na kuchence, gdyż zasilany jest prądem. Parowary mają wiele przydatnych i praktycznych funkcji, które ułatwią Ci przygotowanie potraw. Jest to, m.in. funkcja odliczania czasu, która umożliwia dokładne ustawienie okresu potrzebnego do parowania produktów i wyłączenia w odpowiednim momencie. Niektóre z nich wyposażone są w sygnał dźwiękowy, który sygnalizuje zakończenie pracy, czy też w możliwość opóźnienia rozpoczęcia gotowania. 


W wielu parowarach, zewnętrzny otwór pozwala uzupełnić wodę podczas gotowania. Natomiast wskaźnik wody, ułatwia sprawdzenie jej poziomu. Szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku umożliwia funkcja turbo, która zapewnia szybsze generowanie pary. Jeśli chcesz więc mieć obiad w mgnieniu oka, wybierz urządzenie z tą właśnie funkcją. W komplecie mogą być również specjalne nakładki do gotowania kasz, ryżu, jajek i zup. W zależności od ilości osób, dla których będzie przygotowywany posiłek, możesz wybrać parowar o odpowiedniej pojemności i liczbie pojemników. Ten sprytny i przydatny sprzęt do gotowania na parze, może być sterowany mechanicznie lub elektronicznie. W pierwszym przypadku, czas gotowania ustawiasz za pomocą pokrętła. Natomiast sterowanie elektroniczne, ma zaprogramowane automatyczne programy do gotowania. Parowar elektryczny jest łatwy w obsłudze, wydajny i funkcjonalny. Gotowanie na parze może być naprawdę przyjemnością!


Nie zastanawiaj się, tylko przystąp do działania i zacznij swoją przygodę z gotowaniem na parze. To rewelacyjny sposób na zdrowe posiłki dla całej rodziny. Wybierz urządzenie, które sprawdzi się w Twojej kuchni i ciesz się wszechstronnym sposobem gotowania.


Czy można gotować na parze w mikrofalówce?


Do gotowania na parze, oprócz parowarów elektrycznych czy specjalnych garnków, możesz również użyć mikrofalówkę. Dzięki temu, zaoszczędzisz np. miejsce na blacie kuchennym. Aby jednak skorzystać z takiej opcji, ten praktyczny sprzęt kuchenny powinien posiadać (poza funkcją podgrzewania, czy rozmrażania) specjalną funkcję gotowania na parze. Umożliwi ona przyrządzenie zdrowych i pożywnych potraw, które zachowają swój naturalny smak i aromat. Do gotowania na parze w mikrofali, nie musisz używać tłuszczu. Dzięki temu, tak przyrządzone dania będą lekkostrawne.


Gotowanie na parze w mikrofali jest podobne do gotowania np. w parowarze elektrycznym. Przed uruchomieniem funkcji gotowania na parze, specjalnie przeznaczony do tego pojemnik należy napełnić wodą. Ciecz zamienia się w parę wodną, pod wpływem której gotowane potrawy stają się soczyste i smaczne. Proces gotowania przebiega tu bardzo szybko. Niektóre modele mikrofalówek zostały wyposażone w specjalne tryby, przeznaczone do poszczególnych produktów spożywczych. Warto pamiętać, by do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, używać specjalnie dedykowanych do tego naczyń. Zazwyczaj znajdują się one w zestawie z urządzeniem (np. Samsung, Whirlpool). Możesz również dokupić oddzielnie specjalne naczynie. Często wykonane jest ono z trwałego tworzywa sztucznego i posiada specjalną pokrywę, która umożliwia gotowanie na parze. Po zakończeniu procesu gotowania na parze, niektóre modele kuchenek mikrofalowych można wyczyścić w kilka minut. Po włączeniu specjalnego programu, który pod wpływem pary wodnej zmiękcza zabrudzenia, Twoja mikrofalówka będzie idealnie czysta. Gotowanie na parze w mikrofalówce, jest niezwykle proste i praktyczne.


Jakie inne urządzenia możesz wykorzystać do gotowania na parze?


Jak gotować na parze? Przede wszystkim warto korzystać z nowoczesnych rozwiązań i technologii. Praktycznym sprzętem, który może Ci się przydać w Twojej kuchni, jest ryżowar, które działa na zasadzie gotowania na parze. Możesz w nim ugotować również warzywa, które nie stracą swoich cennych witamin. Ten niewielki sprzęt gospodarstwa domowego, został wyposażony w funkcje podtrzymywania ciepła. Atutem są również zabezpieczenia przed przegrzaniem, czy wygotowaniem wody. Na uwagę zasługują również nowoczesne, wielofunkcyjne urządzenie multicooker. Z jego pomocą, w prosty i szybki sposób przyrządzisz ulubione potrawy dla swojej rodziny. Ten kompaktowy sprzęt, w zależności od modelu może być wyposażony w różne tryby pracy, np. duszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie, pieczenie ciasta, podgrzewanie, czy gotowanie na parze. Gotowanie na parze w tym urządzeniu, jest niezwykle proste. Wystarczy wlać wodę do misy. Następnie w koszu do gotowania na parze ułożyć warzywa czy inne produkty, zamknąć pokrywę i włączyć odpowiedni program. Niektóre sprzęty zostały wyposażone w elektroniczny wyświetlacz, który ułatwia wygodne ustawienie odpowiednich parametrów gotowania. Przydatny jest również sygnał dźwiękowy, który poinformuje Cię o zakończeniu pracy urządzenia. Jeśli domownicy wracają o różnych porach do domu, praktyczna w urządzeniu będzie funkcja podtrzymywania ciepła. Dzięki niej, dania ugotowane na parze pozostaną ciepłe nawet przez kilka godzin. Niektóre elementy multicookera możesz umyć w zmywarce. Ten wysokiej jakości sprzęt, może mieć różną pojemność oraz moc. Parametry te warto dobrać biorąc pod uwagę ilość potraw, które zazwyczaj przyrządzasz.


Gotowanie na parze może być naprawdę przyjemnością! Nie zastanawiaj się, tylko przystąp do działania i zacznij swoją przygodę z gotowaniem na parze. To rewelacyjny sposób na zdrowe posiłki dla całej rodziny. Wybierz urządzenie, które sprawdzi się w Twojej kuchni i ciesz się wszechstronnym sposobem gotowania.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756