Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Dbamy o Twoją prywatność
Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Znakomita patelnia z odlewanego aluminium, którą od środka pokrywa trzywarstwowa powłoka granitowa. Podstawowa zaletą jest to, że nawet najtrudniejsze potrawy w smażeniu nie przywierają do spodu naczynia. Rączka patelni wykonana z materiału, która nie pozwala na intensywne przewodzenie ciepła. Wygodny i ładnie wyprofilowany uchwyt. Praca na niej to przyjemność. Nie potrzebuje dużo tłuszczu do smażenia dzięki temu można komponować potrawy zdrowe. Do wszechstronnego użytku. Można na niej smażyć, dusić a po odpięciu z praktycznego zamka rączki piec w piec i podgrzewać w piekarniku. Wyważona idealnie, odporna na zadrapania, gotowa na każde wyzwanie kucharza. Przetestowałem ją już kilka razy i powiem jedno, daje niesamowitą radość w kuchni. Z patelnią Zwieger Black Stone ponownie magia zagości w twoim domu.
Zdecydowałam się na zestaw patelni, ponieważ jestem użytkowników sprzętów Tefal od lat i nigdy się nie zawiodłam na jakości i wytrzymałości ichniejszych sprzętów. Muszę przyznać, że posiadam garnki tej firmy i po pięciu latach są jak nowe. Oczywiście o wyposażenie trzeba dbać. Właściwie wystarczyło sumienne czyszczenie. Szybko się nagrzewa, równo smaży i dobrze wygląda.
Ogólnie trochę obawiałam się, że będzie za ciężka, ale waga jest w porządku, pomocny wskaźnik nagrzania, szybko i równomiernie się nagrzewa. Używam jej na indukcji od około miesiąca. Ciekawa jestem jak długo wytrzyma powłoka nieprzywierająca, ale z opinii wynika, że długo. Mam nadzieję, że się sprawdzi, bo jak na razie jest to idealny pomocnik w naszej kuchni!
Ogólnie wykonanie patelni na bardzo wysokim poziomie, możliwość użytkowania na wszystkich typach kuchenek. Największy plus to możliwość mycia w zmywarce. Jedyny mały minus to dosyć topornie działający przycisk zwalniający rączkę, choć z drugiej strony jest to zabezpieczenie przed przypadkowym odpięciem gdy byśmy coś przenosili. Ogólnie polecam ten produkt.
Patelnia masywna, dość ciężka, sprawia wrażenie solidnie wykonanej. Niestety bardzo, ale to bardzo niewygodna rączka - wąska, cienka źle układa się w dłoni, wręcz trzeba uważać, żeby patelnia się nie wymknęła. Jeżeli chodzi o smażenie, jak najbardziej spełnia swoją funkcję na wysokim poziomie.
Solidna patelnia na lata, odporna na uszkodzenia i łatwa w utrzymaniu czystości. Nienagrzewająca się rączka znacząco ułatwia pracę w kuchni. Potrawy nie przywierają , pozwala ze obniżyć ilość tłuszczu potrzebnego do smażenia. To jeden z moich ulubionych zakupów do kuchni.
Kupiłam siostrze właśnie ten wok na nowe mieszkanie. Tak zachwalała, że również sobie taki kupiłam i bardzo jestem zadowolona. Przy równomiernym nagrzewaniu dużo łatwiej się przyrządza danie. Do tego nic nie przywiera, co też jest dużym plusem.
Mega! Świetnie, że patelnię można myć w zmywarce. Wystarczająco duża. KOMPLETNIE nic nie przywiera. Dużym plusem jest pokrywka w komplecie. Bez niej nie byłabym aż tak zadowolona z tego zakupu.
Patelnia to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni, z którego korzystamy niemal codziennie przy przygotowaniu różnych dań. Ponieważ patelni używamy tak często, to ważne, by użytkowanie było przyjemne, komfortowe i ...
Wbrew pozorom zakup patelni nie jest taki prosty. Wybór pomiędzy materiałami wykonania, rodzajami powłok, rozmiarami czy właściwościami jest naprawdę duży. Do tego dochodzą rozwiązania ułatwiające smażenie, przechowywani...
Wielu z nas uważa, że zrobienie domowego makaronu to nie lada wyzwanie. Okazuje się, że to nic bardziej mylnego. Sprawdzony przepis i odrobina dobrych chęci wystarczą, by domowy makaron zagościł na Twoim stole. Jego wyją...
Stek to popularna potrawa, którą cenią znawcy dobrej kuchni. Dobrze przyrządzony jest specjałem, który króluje na wielu przyjęciach. Bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, przypraw i sposób jego wysmażenia. Poza ty...
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie patelni?
Wybierając patelnię, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Mogą one mieć mniejsze (np. 15-20 cm) lub nieco większe (np.24-28 cm) średnice. Duże modele będą zajmowały więcej miejsca w szafce kuchennej i nie zawsze wykorzysta się ich możliwości. Bardzo ważnym aspektem jest również ciężar patelni. Lżejsze są bardziej poręczne i łatwiej się je użytkuje. Te praktyczne i niezbędne w każdej kuchni naczynia różnią się od siebie kształtem i materiałem, z którego zostały wykonane. Patelnie mogą być np. okrągłe lub kwadratowe. Natomiast w zależności od materiału, wyróżnia się np. patelnie tytanowe, granitowe, aluminiowe. Ważne, aby powłoki wewnętrzne były odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Niektóre modle zostały wyposażone w praktyczne wskaźniki, informujące o osiągnięciu odpowiedniej temperatury do smażenia. Przy zakupie patelni, warto również zwrócić uwagę na możliwość mycia w zmywarce, czy nienagrzewające się rączki.
Jakie są rodzaje patelni?
Wśród patelni można wyróżnić modele dedykowane do określonych potraw np. do naleśników, do jajek, grillowe, patelnie Wok czy też patelnie uniwersalne. Każda z nich różni się nieco właściwościami i kształtem. Dzięki temu przyrządzanie w nich określonych dań jest dużo prostsze. Inny rodzaj patelni przeznaczony jest do kuchenki gazowej, a jeszcze inny do kuchenki indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Można wybrać model uniwersalny, pasujący do różnych rodzajów kuchenek.
Jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy?
Najzdrowsza patelnia to taka, która wykonana jest z bezpiecznych materiałów, które nie wchodzą w interakcje z przyrządzanymi potrawami. Naczynie nie wpływa więc na zapach, smak czy jakość smażonych dań. Zdrowe patelnie nie wydzielają więc szkodliwych substancji pod wpływem wysokich temperatur. Bezpieczne dla zdrowia są np. patelnie żeliwne, granitowe, tytanowe i te, które pokryte są wysokiej jakości powłokami o odpowiednich właściwościach (np. bez ołowiu i kadmu).
Patelnia - niezbędna w każdej kuchni
Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych typów patelni, że trudno podjąć właściwą decyzję zakupową. Oprócz patelni uniwersalnych, wyróżnia się także patelnie: do naleśników, do smażenia jajek i przygotowywania chińskich dań. Poszczególne patelnie różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, a także typem powłoki. Którą patelnię wybrać?
Rodzaje patelni
Podział ze względu na zastosowanie:
- patelnia uniwersalna – ma różne średnice, zazwyczaj jest duża i głęboka – idealna do duszenia i gotowania potraw w stylu włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy popularnej ostatnio „makaronowej patelni” (potrawa jednogarnkowa z dużą - liczbą warzyw, dowolnego mięsa i makaronu),
- patelnia do naleśników – stosunkowo duża, okrągła i płytka, sprawdza się również jako patelnia do smażenia omletów i placków ziemniaczanych,
- patelnia do jajek – ma specjalne wgłębienia, w które wbija się jajko, żeby miało idealnie okrągły kształt, można usmażyć na niej puszyste pancakes,
- patelnia wok – klasyczna patelnia chińska, bardzo wysoka o zaokrąglonym dnie, przeznaczona do smażenia oryginalnych azjatyckich dań,
- patelnia grillowa – jej dno pokryte jest rowkami, do których spływa tłuszcz wytapiający się ze smażonego mięsa, idealna patelnia do steków.
Podział ze względu na powłokę wewnętrzną:
- patelnia nieprzywierająca – najczęściej jest to patelnia aluminiowa lub stalowa, pokryta nieprzywierającą powłoką. Najbardziej klasycznym przykładem jest patelnia teflonowa, jednak „teflon” to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla patelni Tefal. Inne powłoki nieprzywierające mają swoje indywidualne nazwy lub określane są jako powłoka nieprzywierająca. Patelnie o takim rodzaju powłoki wewnętrznej to zazwyczaj patelnie emaliowane lub lakierowane na zewnątrz.
- patelnia ceramiczna może być w całości wykonana z żaroodpornej ceramiki lub mieć tylko wewnętrzną powłokę ceramiczną. W całości ceramiczna jest np. grillowa patelnia Gerlach z serii Natur. Potrawy smażone na ceramice nabierają pięknego złocistego koloru.
- patelnia żeliwna – ciężka i niezwykle trwała, szybko się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło.
- patelnia tytanowa – doskonale przewodzi ciepło, jest odporna na zarysowania i doskonale zapobiega przywieraniu.
- patelnia granitowa – dobrze przewodzi i akumuluje ciepło, potrawy do niej nie przywierają, przykładem są patelnie Zwieger z nowoczesną trzywarstwową powłoką granitową Greblon® C3+ Granite.
- patelnia marmurowa – jedna z najtrwalszych powłok, ponieważ marmur jest odporny na zarysowania, przywieranie i odkształcenia.
- patelnia miedziana – szybko się nagrzewa i świetnie utrzymuje ciepło, do tego ma piękny kolor. Patelnia profesjonalna, dedykowana głównie szefom kuchni.
- patelnia ze stali nierdzewnej – solidna i zazwyczaj głęboka patelnia z pokrywką i grubym dnem, idealna do długiego duszenia i smażenia.
Jaką patelnię wybrać?
Wybór patelni zależy przede wszystkim od umiejętności i preferencji kulinarnych, ale też od tego, jaką kuchenkę posiadamy. Jeśli lubimy kuchnię chińską, to powinniśmy sobie sprawić wok, a jeśli nie wyobrażamy sobie śniadania bez naleśników czy jajek sadzonych, to patelnię naleśnikową lub patelnię do jajek. Większość z nas jednak poszukuje najlepszej patelni do smażenia różnego typu potraw. W takim przypadku najlepiej wybrać patelnię uniwersalną, z dobrej jakości, nieprzywierającą powłoką, np. jedną z patelni Ambition. Obecnie większość produktów to patelnie indukcyjne, bez problemu znajdziemy wok przystosowany do tego typu kuchenek czy patelnię do naleśników. Indukcja zadziała tylko, jeśli postawimy na niej odpowiednie naczynie. Dlatego, jeśli mamy kuchenkę indukcyjną, to podczas zakupów, warto się upewnić czy jest to odpowiednia patelnia na indukcję.
Jaka patelnia jest najzdrowsza?
Ze względu na zdrowie unikasz smażonych potraw i zastanawiasz się, jaka patelnia najzdrowsza będzie dla Ciebie i Twojej rodziny? Dobra patelnia w takim przypadku to taka, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, np. z nieprzywierającą powłoką, patelnia ceramiczna albo grillowa. Z kolei patelnia żeliwna to słuszny wybór dla osób, które cierpią na anemię – potrawy na niej przygotowywane są bogatsze w żelazo!
Zapisz się na niskie ceny!Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756