Parę dni temu zakupiłem po raz kolejny produkty firmy Tefal z serii Ingenio i bardzo je wszystkim polecam. Zdecydowałem się na ponowny zakup ze względu na jakoś ich wykonania. Nie przywierająca powłoką wewnętrzna oraz zewnętrzną bardzo dobrze sprawdza się podczas częstego używania przede wszystkim patelni. Patelnie innych producentów po paru użyciach zaczynają tracić właściwości. Kolejna zaletą na czym najbardziej mi zależała są odłączane rączki dzięki temu po ich zdjęciu możemy je przechowywać praktycznie w każdym miejscu w domu. Dzięki odłączanym rączką możemy garnki przechować także w lodówce i nie tracimy na to całej półki. Mycie w zmywarce nie jest nigdy problemem, po prostu odczepiamy rączkę i wkładamy je do zmywarki. Poza tymi wszystkim technicznymi udogodnieniami produktu marki Tefal z linii Ingenio mimo niewielkich rozmiarów wizualnie wyglądają bardzo elegancko i profesjonalnie na tle konkurencji nawet z wyższej półki cenowej. Garnki można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek w tym indukcyjnej. Raz jeszcze wszystkim bardzo polecam.
Opinia #akcjaingenio
Zdecydowałam się na zakup zestawu patelni Tefal, ponieważ do tej pory wymieniałam patelnie średnio co 4-5 miesięcy, nie mogłam znaleźć idealnej patelni, która zmieści się w małej kuchni, będzie łatwa do mycia i przy tym równomiernie usmaży mi potrawy korzystając z niej na kuchni indukcyjnej , patelnia Tefal posiadająca zdejmowaną rączkę to idealny produkt dla osób ceniących przestrzeń , mogę smażyć , piec ( oszczędza to miejsce gdyż mogę wyrzucić zbędne blaszki do pieczenia produkt Tefal idealnie je zastępuje , dodatkowo łatwość mycia , była to kwestia która mnie bardzo denerwowała w innych patelniach , czyli jak zmieścić ją w zlewie , przy zdejmowanej rączce w produkcie Tefal patelnie myjemy praktycznie jak standardowy talerz gdyż zajmują podobną ilość miejsca. Zalet jest wiele :))
Polecam, odłączane uchwyty to super oszczędność miejsca w szafkach kuchennych, świetnie, że można używać je w piekarniku i myć w zmywarce- to właśnie tak mają działać nowoczesne garnki jaka ogromna oszczędność czasu. Stylistyka ok są bardzo ładne , jakość wykonania bez najmniejszych uwag, co do trwałości powłoki potrzeba czasu na jej ocenę w moim przypadku użytkuję od kilku dni.
Zdecydowałam się na zestaw patelni, ponieważ jestem użytkowników sprzętów Tefal od lat i nigdy się nie zawiodłam na jakości i wytrzymałości ichniejszych sprzętów. Muszę przyznać, że posiadam garnki tej firmy i po pięciu latach są jak nowe. Oczywiście o wyposażenie trzeba dbać. Właściwie wystarczyło sumienne czyszczenie. Szybko się nagrzewa, równo smaży i dobrze wygląda.
Idealna patelnia na nową kuchnię. W końcu postawiliśmy na płytę indukcyjną, więc też i musieliśmy wymienić praktycznie wszystkie garnki i patelnie. Chciałam kupić coś porządnego tym razem i wybrałam między innymi tą patelnię, także w sumie i inny sprzęt od Tefala. Od razu zauważyłam różnicę, tytanowa powłoka to coś, co polecam każdemu w patelniach. Nic nie przywiera!
Ogólnie trochę obawiałam się, że będzie za ciężka, ale waga jest w porządku, pomocny wskaźnik nagrzania, szybko i równomiernie się nagrzewa. Używam jej na indukcji od około miesiąca. Ciekawa jestem jak długo wytrzyma powłoka nieprzywierająca, ale z opinii wynika, że długo. Mam nadzieję, że się sprawdzi, bo jak na razie jest to idealny pomocnik w naszej kuchni!
Kupiłam siostrze właśnie ten wok na nowe mieszkanie. Tak zachwalała, że również sobie taki kupiłam i bardzo jestem zadowolona. Przy równomiernym nagrzewaniu dużo łatwiej się przyrządza danie. Do tego nic nie przywiera, co też jest dużym plusem.
Mega! Świetnie, że patelnię można myć w zmywarce. Wystarczająco duża. KOMPLETNIE nic nie przywiera. Dużym plusem jest pokrywka w komplecie. Bez niej nie byłabym aż tak zadowolona z tego zakupu.
Jednym z najpopularniejszych naczyń do smażenia jest patelnia nieprzywierająca. Ranking zwraca uwagę na to, że patelnie dostępne są w różnych wielkościach i kształtach. Ważnym aspektem jest również materiał, z którego zo...
Płyty indukcyjne cieszą się olbrzymim zainteresowaniem i są jednym z najchętniej wybieranych kuchennych sprzętów. Montowane są wszędzie tam, gdzie umożliwiają to warunki techniczne, ale przede wszystkim w tych domach, w ...
Patelnia to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni, z którego korzystamy niemal codziennie przy przygotowaniu różnych dań. Ponieważ patelni używamy tak często, to ważne, by użytkowanie było przyjemne, komfortowe i ...
Wbrew pozorom zakup patelni nie jest taki prosty. Wybór pomiędzy materiałami wykonania, rodzajami powłok, rozmiarami czy właściwościami jest naprawdę duży. Do tego dochodzą rozwiązania ułatwiające smażenie, przechowywani...
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie patelni?
Wybierając patelnię, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Mogą one mieć mniejsze (np. 15-20 cm) lub nieco większe (np.24-28 cm) średnice. Duże modele będą zajmowały więcej miejsca w szafce kuchennej i nie zawsze wykorzysta się ich możliwości. Bardzo ważnym aspektem jest również ciężar patelni. Lżejsze są bardziej poręczne i łatwiej się je użytkuje. Te praktyczne i niezbędne w każdej kuchni naczynia różnią się od siebie kształtem i materiałem, z którego zostały wykonane. Patelnie mogą być np. okrągłe lub kwadratowe. Natomiast w zależności od materiału, wyróżnia się np. patelnie tytanowe, granitowe, aluminiowe. Ważne, aby powłoki wewnętrzne były odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu. Niektóre modle zostały wyposażone w praktyczne wskaźniki, informujące o osiągnięciu odpowiedniej temperatury do smażenia. Przy zakupie patelni, warto również zwrócić uwagę na możliwość mycia w zmywarce, czy nienagrzewające się rączki.
Jakie są rodzaje patelni?
Wśród patelni można wyróżnić modele dedykowane do określonych potraw np. do naleśników, do jajek, grillowe, patelnie Wok czy też patelnie uniwersalne. Każda z nich różni się nieco właściwościami i kształtem. Dzięki temu przyrządzanie w nich określonych dań jest dużo prostsze. Inny rodzaj patelni przeznaczony jest do kuchenki gazowej, a jeszcze inny do kuchenki indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Można wybrać model uniwersalny, pasujący do różnych rodzajów kuchenek.
Jaki rodzaj patelni jest najzdrowszy?
Najzdrowsza patelnia to taka, która wykonana jest z bezpiecznych materiałów, które nie wchodzą w interakcje z przyrządzanymi potrawami. Naczynie nie wpływa więc na zapach, smak czy jakość smażonych dań. Zdrowe patelnie nie wydzielają więc szkodliwych substancji pod wpływem wysokich temperatur. Bezpieczne dla zdrowia są np. patelnie żeliwne, granitowe, tytanowe i te, które pokryte są wysokiej jakości powłokami o odpowiednich właściwościach (np. bez ołowiu i kadmu).
Patelnia - niezbędna w każdej kuchni
Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych typów patelni, że trudno podjąć właściwą decyzję zakupową. Oprócz patelni uniwersalnych, wyróżnia się także patelnie: do naleśników, do smażenia jajek i przygotowywania chińskich dań. Poszczególne patelnie różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, a także typem powłoki. Którą patelnię wybrać?
Rodzaje patelni
Podział ze względu na zastosowanie:
- patelnia uniwersalna – ma różne średnice, zazwyczaj jest duża i głęboka – idealna do duszenia i gotowania potraw w stylu włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy popularnej ostatnio „makaronowej patelni” (potrawa jednogarnkowa z dużą - liczbą warzyw, dowolnego mięsa i makaronu),
- patelnia do naleśników – stosunkowo duża, okrągła i płytka, sprawdza się również jako patelnia do smażenia omletów i placków ziemniaczanych,
- patelnia do jajek – ma specjalne wgłębienia, w które wbija się jajko, żeby miało idealnie okrągły kształt, można usmażyć na niej puszyste pancakes,
- patelnia wok – klasyczna patelnia chińska, bardzo wysoka o zaokrąglonym dnie, przeznaczona do smażenia oryginalnych azjatyckich dań,
- patelnia grillowa – jej dno pokryte jest rowkami, do których spływa tłuszcz wytapiający się ze smażonego mięsa, idealna patelnia do steków.
Podział ze względu na powłokę wewnętrzną:
- patelnia nieprzywierająca – najczęściej jest to patelnia aluminiowa lub stalowa, pokryta nieprzywierającą powłoką. Najbardziej klasycznym przykładem jest patelnia teflonowa, jednak „teflon” to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla patelni Tefal. Inne powłoki nieprzywierające mają swoje indywidualne nazwy lub określane są jako powłoka nieprzywierająca. Patelnie o takim rodzaju powłoki wewnętrznej to zazwyczaj patelnie emaliowane lub lakierowane na zewnątrz.
- patelnia ceramiczna może być w całości wykonana z żaroodpornej ceramiki lub mieć tylko wewnętrzną powłokę ceramiczną. W całości ceramiczna jest np. grillowa patelnia Gerlach z serii Natur. Potrawy smażone na ceramice nabierają pięknego złocistego koloru.
- patelnia żeliwna – ciężka i niezwykle trwała, szybko się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło.
- patelnia tytanowa – doskonale przewodzi ciepło, jest odporna na zarysowania i doskonale zapobiega przywieraniu.
- patelnia granitowa – dobrze przewodzi i akumuluje ciepło, potrawy do niej nie przywierają, przykładem są patelnie Zwieger z nowoczesną trzywarstwową powłoką granitową Greblon® C3+ Granite.
- patelnia marmurowa – jedna z najtrwalszych powłok, ponieważ marmur jest odporny na zarysowania, przywieranie i odkształcenia.
- patelnia miedziana – szybko się nagrzewa i świetnie utrzymuje ciepło, do tego ma piękny kolor. Patelnia profesjonalna, dedykowana głównie szefom kuchni.
- patelnia ze stali nierdzewnej – solidna i zazwyczaj głęboka patelnia z pokrywką i grubym dnem, idealna do długiego duszenia i smażenia.
Jaką patelnię wybrać?
Wybór patelni zależy przede wszystkim od umiejętności i preferencji kulinarnych, ale też od tego, jaką kuchenkę posiadamy. Jeśli lubimy kuchnię chińską, to powinniśmy sobie sprawić wok, a jeśli nie wyobrażamy sobie śniadania bez naleśników czy jajek sadzonych, to patelnię naleśnikową lub patelnię do jajek. Większość z nas jednak poszukuje najlepszej patelni do smażenia różnego typu potraw. W takim przypadku najlepiej wybrać patelnię uniwersalną, z dobrej jakości, nieprzywierającą powłoką, np. jedną z patelni Ambition. Obecnie większość produktów to patelnie indukcyjne, bez problemu znajdziemy wok przystosowany do tego typu kuchenek czy patelnię do naleśników. Indukcja zadziała tylko, jeśli postawimy na niej odpowiednie naczynie. Dlatego, jeśli mamy kuchenkę indukcyjną, to podczas zakupów, warto się upewnić czy jest to odpowiednia patelnia na indukcję.
Jaka patelnia jest najzdrowsza?
Ze względu na zdrowie unikasz smażonych potraw i zastanawiasz się, jaka patelnia najzdrowsza będzie dla Ciebie i Twojej rodziny? Dobra patelnia w takim przypadku to taka, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, np. z nieprzywierającą powłoką, patelnia ceramiczna albo grillowa. Z kolei patelnia żeliwna to słuszny wybór dla osób, które cierpią na anemię – potrawy na niej przygotowywane są bogatsze w żelazo!
Rabaty dla
subskrybentów!Zapisz się na newsletter
i otrzymuj najnowsze okazje!
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756