Przede wszystkim zwróć uwagę na rodzaj patelni, którą chcesz kupić. Czy ma to być patelnia tradycyjna, czyli głębsza, w której nie tylko usmażysz, ale też obsmażysz, np. mięso przed pieczeniem. Jeśli chcesz przyrządzać naleśniki, powinieneś wybrać patelnię niską, by móc wygodnie wlać na nią ciasto oraz przewrócić placek. A może potrzebna jest Ci patelnia grillowa? Ta ma najczęściej pofałdowane dno, bo w rowki spływa nadmiar tłuszczu, a może ona smażyć w ogóle bez tłuszczu. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej albo lubisz robić pączki, przyda Ci się patelnia głęboka typu wok. Weź także pod uwagę to, dla ilu osób będziesz smażyć. Jeśli dla jednej czy też dwóch, wystarczy model o średnicy 20 cm. Gdy natomiast masz dużą rodzinę i zamierzasz usmażyć kotlety od razu dla wszystkich, zdecyduj się na bardzo dużą, o średnicy 32 cm. Oczywiście, warto też wziąć pod uwagę, jakiego rodzaju powierzchnię wewnętrzną ma patelnia. Wszystkie w zasadzie są nieprzywierające. Ale nawet w tej grupie możesz wybierać.