Kupując garnki Zwieger, na samym początku musicie wiedzieć, do jakiego rodzaju gotowania będą Wam one potrzebne. W pierwszej kolejności należy zatem zwrócić uwagę na ich litraż. Mniejsze garnki lepiej nadają się do przygotowywania małych porcji posiłków, natomiast te bardziej pojemne świetnie sprawdzą się do gotowania np. zup. Do sosów najlepszy będzie rondel, który zalicza się do najmniejszych garnków Zwieger. Średnica garnków będzie miała duże znaczenie w kontekście ich wydajności. Odpowiednio dobrany garnek do palnika sprawi, że posiłek podgrzeje się szybciej, bez zbędnych strat ciepła. Powłoka wewnętrzna powinna być wykonana z materiału nieprzywierającego, co wyeliminuje ryzyko przypalenia potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest Greblon C3 +, ale stal nierdzewna również świetnie sprawdzi się w tym zadaniu. Wybierając garnki Zwieger, należy pamiętać o typie kuchenki, który posiadacie. Wybrane modele są uniwersalne, dzięki temu można je stosować na palnikach, płytach indukcyjnych, na kuchniach ceramicznych i elektrycznych.