Wybierając patelnie grillową, na samym początku zwróć uwagę, z jakimi płytami grzewczymi jest kompatybilna. Zwłaszcza tańsze modele lub żeliwne mogą nie działać na kuchniach indukcyjnych. Kolejną ważną cechą jest oczywiście średnica naczynia. Większa patelnia będzie wymagać dużego palnika lub pola grzewczego, jednak przygotujesz za jednym razem większą ilość jedzenia. Jeśli to dla Ciebie istotne, sprawdź również, czy naczynie może być myte w zmywarce lub jest możliwość użycia go w piekarniku. Zwróć uwagę, z jakiego materiału jest wykonana patelnia. Najczęściej są to aluminium lub żeliwo. To pierwsze jest lekkie i stosunkowo trwałe. Jednak wiele osób preferuje żeliwne patelnie grillowe ze względu na odporność. Taki sprzęt może służyć długimi latami. Pamiętaj jednak, że wymagają one konserwacji, np. natłuszczania i nie można ich myć środkami chemicznymi. Istotna cecha to także typ powłoki zapobiegjącej przywieraniu. Tu ważne są Twoje preferencje, niektórzy wolą powłoki przypominające kamień określane np. jako granitowe, a inni ceramiczne.