GARNKI
TRADYCYJNE
ZESTAWY PATELNI
DO NALEŚNIKÓW
GRILLOWE
ŻELIWNE
WOK
Popularność
30 produktów
Loading
Rodzaj: Patelnia grillowa
Ilość elementów: 1
Średnica naczynia [cm]: 28
Powłoka wewnętrzna: Granitowa, Powłoka nieprzywierająca Non-Stick
Powłoka zewnętrzna: Granitowa
Zobacz więcej
Smaczne i zdrowe potrawy jak z grilla
Duża odporność na uszkodzenia powłoki

Sugerowana cena producenta:

119,99 zł

99 99
84,99
84,99
U Ciebie
Odbierz
lub zamów telefonicznie 756 756 756

Sugerowana cena producenta:

149 zł

139 99
219 99
109 99
56 99
65,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
65,99 zł
Najniższa cena od wprowadzenia towaru
Prezentowana najniższa cena od wprowadzenia towaru dla kanału sprzedaży mediaexpert.pl.

Rekomendacje Klientów

Poradniki eksperta

AGD
Płyty indukcyjne zyskują coraz większą popularność i są jednymi z najczęściej wybieranych urządzeń kuchennych. Posiadanie tego rodzaju sprzętu wymaga od użytkownika stosowania specjalnych naczyń do nich przystosowanych. ...
Małe AGD
Patelnia to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni, z którego korzystamy niemal codziennie przy przygotowaniu różnych dań. Czym powinien odznaczać się produkt tego typu i na co zwrócić uwagę przy zakupie? Popularno...
Małe AGD
Każdy, kto chociaż raz próbował smażyć na słabej jakości patelni, wie, że może to popsuć całą przyjemność z gotowania. Co się wówczas dzieje? Jedzenie przywiera do dna naczynia, a gdy tylko próbuje się odwrócić je na dru...
Małe AGD
Patelnia ceramiczna to dobrej jakości produkt, który umożliwia smażenie potraw nawet z małą ilością tłuszczu. Ta niezwykle zdrowa i nieprzywierająca powłoka ułatwia codzienne przyrządzanie potraw. Ceramika nie zawiera sz...
Najczęściej zadawane pytania
Na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie patelni grillowej?

Wybierając patelnie grillową, na samym początku zwróć uwagę, z jakimi płytami grzewczymi jest kompatybilna. Zwłaszcza tańsze modele lub żeliwne mogą nie działać na kuchniach indukcyjnych. Kolejną ważną cechą jest oczywiście średnica naczynia. Większa patelnia będzie wymagać dużego palnika lub pola grzewczego, jednak przygotujesz za jednym razem większą ilość jedzenia. Jeśli to dla Ciebie istotne, sprawdź również, czy naczynie może być myte w zmywarce lub jest możliwość użycia go w piekarniku. Zwróć uwagę, z jakiego materiału jest wykonana patelnia. Najczęściej są to aluminium lub żeliwo. To pierwsze jest lekkie i stosunkowo trwałe. Jednak wiele osób preferuje żeliwne patelnie grillowe ze względu na odporność. Taki sprzęt może służyć długimi latami. Pamiętaj jednak, że wymagają one konserwacji, np. natłuszczania i nie można ich myć środkami chemicznymi. Istotna cecha to także typ powłoki zapobiegjącej przywieraniu. Tu ważne są Twoje preferencje, niektórzy wolą powłoki przypominające kamień określane np. jako granitowe, a inni ceramiczne.

Czym różni się patelnia grillowa od zwykłej?

Zwykła patelnia ma gładką powierzchnię, a grillowa ryflowaną. Dzięki temu smażona żywność nie przylega na całej powierzchni do patelni, a na potrawach tworzą się prążki, charakterystyczne dla dań z grilla. Sprawia to, że wyglądają one bardziej apetycznie, a także nie wsiąka w nie tłuszcz podczas smażenia. Oprócz tego patelnia może na jednym lub dwóch bokach mieć wyprofilowany odpływ, który służy do zlewania tłuszczu i wody wytapiających się podczas smażenia. Dzięki temu możesz uzyskać efekty zbliżone jak podczas korzystania z tradycyjnego grilla.

Jak się smaży na patelni grillowej?

Podobnie, jak na tradycyjnym grillu, przed użyciem patelnię należy mocno rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Przed użyciem możemy ją również lekko natłuścić pędzelkiem czy olejem w sprayu. W przypadku większości potraw stosujemy minimalną ilość tłuszczu, np. tyle ile jest niezbędne do marynaty mięsa. W trakcie smażenia używaj jedynie akcesoriów z drewna lub tworzywa sztucznego, które nie zarysują powierzchni patelni. Tak samo, jak na zwykłym grillu, po upływie określonego czasu przerzuć potrawę na drugą stronę.

Patelnia grillowa - zdrowe smażenie


Patelnia grillowa to zdrowa alternatywa dla zwykłego smażenia. Specjalnie pofalowane dno z rowkami powoduje, że wytapiający się tłuszcz spływa do nich, a nie wnika w potrawę. Patelnia grillowa, w zależności od producenta, może mieć różny kształt: prostokątny, owalny czy kwadratowy.


Rodzaje patelni grillowych


Patelnia grillowa żeliwna - legendarna trwałość patelni żeliwnych skłania często do ich zakupu. Wprawdzie wolno się nagrzewają, ale potem długo trzymają ciepło. Jeśli wybieramy ten rodzaj naczynia, musimy mieć na uwadze, że o taką patelnię trzeba odpowiednio dbać. Każdy z producentów przekazuje dokładne zalecenia. Warto też pamiętać, że naczynia żeliwne nie nadają się do mycia w zmywarkach.


Patelnia grillowa ze stali nierdzewnej to najczęściej wybierany rodzaj patelni. Jest odporna na zarysowania, wysoką temperaturę i jest trwała. Jeśli nie ma plastikowych uchwytów, można nawet użyć jej w piekarniku. Dostępne są też patelnie z aluminum - ich zaletą jest to, że szybko się nagrzewają i dobrze przewodzą ciepło.


Ceramiczna i teflonowa


Patelnie często pokrywa się różnymi powłokami, zapobiegającymi przywieraniu potraw. Najbardziej popularne są powłoki ceramiczna i teflonowa. Obie są łatwe do zarysowania - zatem trzeba zaopatrzyć się w drewniane bądź silikonowe akcesoria. Kupując patelnię, trzeba głównie wziąć pod uwagę wielkość posiłków, jakie będziemy przygotowywać oraz rodzaj posiadanej kuchenki. Z jakiego surowca została wykonana patelnia grillowa czy też powłoka - to zależy do naszych upodobań i przyzwyczajeń. Sprawdź także produkty z kategorii: patelnia do naleśników, patelnia do jajek oraz patelnia wok.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756