Patelnie przeznaczone do działania na płytach indukcyjnych różnią się od tych tradycyjnych. Powłoka, zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna powinna być pokryta materiałem zapobiegającym przywieraniu. Może to być stal nierdzewna, aluminium lub tytan. Najważniejsze jednak, aby patelnie na indukcje były pokryte warstwą ferromagnetyczną. Patelnia powinna być w miarę płaska i dobrze przylegająca do pola grzewczego. Znacznie podniesie to wydajność jej pracy i pozwoli na szybsze przygotowanie wybranych potraw. Dużym ułatwieniem jest, gdy patelnia na indukcję ma odłączaną rączkę, co pozwoli na jej proste umycie w zmywarce. Wskaźnik nagrzania powie nam, kiedy powierzchnia osiągnęła odpowiednią temperaturę do smażenia lub gotowania. Dużym udogodnieniem jest możliwość korzystania z patelni indukcyjnej także na innych kuchniach i ich polach grzewczych. Dzięki temu można je zabrać ze sobą na wakacje lub weekendowy wyjazd na działkę.