Maszynka do mięsa - łatwiejsza praca w kuchni
Osoby, które często gotują wiedzą, jak ważna jest maszynka do mięsa. To urządzenie, zdecydowanie ułatwiające pracę w kuchni. Dziś obok tradycyjnych, ręcznych maszynek do mielenia mięsa są także maszynki elektryczne, wśród których znajdują się sprzęty wielofunkcyjne, mogące z powodzeniem zastąpić roboty kuchenne.
Maszynka do mielenia mięsa - ważny pomocnik w Twojej kuchni
Maszynka do mielenia mięsa została wynaleziona w XIX wieku i od tego czasu nieprzerwanie stanowi jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Z ręcznej maszynki do mięsa korzystały nasze prababcie i babcie. Dziś korzystamy z nich także i my, nawet jeśli w sklepach dostępne jest mięso zmielone fabrycznie. Mając elektryczną maszynkę do mięsa, ma się pewność, co i w jakim stopniu zostało zmielone, ma się również nieocenioną pomoc, ponieważ maszynka elektryczna w przeciwieństwie do swoich starszych, żeliwnych poprzedniczek, nie wymaga użycia siły, pracuje samodzielnie, sprawnie i szybko.
Dlaczego warto kupić maszynkę do mięsa?
Przede wszystkim dlatego, aby mieć pewność, z czego przyrządza się posiłki. Wydaje się, że dziś, kiedy można kupić pakowane mięso lub poprosić o zmielenie je w sklepie takie urządzenie zyskuje miano zbędnego gabarytu. Nic bardziej mylnego. Trzeba pamiętać, że produkty pakowane fabrycznie często są faszerowane związkami chemicznymi. Tacki, na których tak ładnie prezentuje się mielona wieprzowina, bywają pokryte folią termokurczliwą zawierającą poliakrylan sodu, zapewniający żywności ładny wygląd i świeży zapach. Wyciek takiego absorbentu może być szkodliwy dla zdrowia, a jego użycie jest głośno krytykowane przez ekspertów od.żywności.
Również mielenie mięsa w sklepie nie jest w pełni satysfakcjonujące. Przede wszystkim przemysłowe maszynki do mielenia mięsa muszą być odpowiednio czyszczone i konserwowane, a nad tym nie mamy kontroli. Poza tym często taka usługa jest niedostępna. Dlatego maszynka do mielenia mięsa w domu to najlepsze rozwiązanie, tym bardziej że najnowsze modele oferują wiele dodatkowych, a zarazem bardzo przydatnych funkcji.
Maszynki do mięsa - funkcje
Nowoczesne maszynki do mięsa to tak naprawdę specjalistyczne urządzenia wielofunkcyjne, które niczym roboty kuchenne jednocześnie mielą, rozdrabniają, wyciskają, szatkują, ścierają. Dzięki nim można nie tylko przygotować farsz do pierogów, ale również zmielić kawę, zrobić twarożek czy chociażby zetrzeć warzywa na surówkę. Przykładowo, maszynki do mięsa Bosch z serii CompactPower są bardzo kompaktowe, a za sprawą szatkownicy z trzema bębnami, wykonują wiele różnych zadań - oprócz mielenia mięsa, to między innymi krojenie składników w grubsze lub drobniejsze wiórki. Warto także zauważyć, że wiele modeli, w tym BOSCH MFW3X13W, jest wyposażonych w nakładkę masarską, więc można je wykorzystać, jako maszynki do robienia kiełbasy i wędlin.
Przydatną opcją, o której trzeba jeszcze wspomnieć jest funkcja reverse, dostępna w maszynkach do mięsa ZELMER ZMM5548W, zapewniająca maksymalną ostrość idącą w parze z maksymalną oszczędnością energii. W naszej ofercie dostępnych jest wiele różnych maszynek do mięsa Tefal i innych wiodących marek, spośród których można znaleźć zarówno urządzenia o podstawowej, jak i bardzo zaawansowanej funkcjonalności. Sprawdź także produkty w ofercie Media Expert z kategorii: krajalnice, miksery, szatkownice do warzyw oraz blendery.