TV, Audio i RTV
AGD
AGD do zabudowy
AGD małe
Komputery i tablety
Smartfony i zegarki
Foto i kamery
Gaming
Rowery i hulajnogi
Fitness i sport
Dom
Warsztat i ogród
Artykuły dla zwierząt
Zabawki i LEGO
Supermarket
Outlet
Promocje
Brakuje Ci opcji filtrowania?
Zgłoś nam
Moc [W]: | 20 |
---|---|
Pojemność [ml]: | 1500 |
Funkcje: | Wyświetlacz, Timer |
Właściwości zdrowotne jogurtu są znane od wieków. Dostępny jest w wielu wariantach smakowych, a także bez żadnych dodatków w wersji naturalnej. Zamiast sprawdzać w sklepie jego skład i zastanawiać się, jaki jest najlepszy, warto zapoznać się z urządzeniem do jego wytwarzania. Jogurtownica jest prosta w obsłudze, zatem bez problemu można zrobić jogurt samodzielnie.
Jogurtownica z pewnością przyda się w rodzinach z małymi dziećmi oraz wszystkich ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Wprawdzie półki sklepowe uginają się pod ilością jogurtów, jednak znalezienie produktu, który składa się tylko ze zdrowych składników, może być trudne. W jogurtach, szczególnie tych przeznaczonych dla dzieci, pełno jest barwników i ulepszaczy, a nawet mleka w proszku. A przecież zwykły jogurt to mleko i kultury bakterii.
Urządzenie jest bardzo proste, składa się z grzałki, pojemnika na jogurt i termostatu. Jego zadaniem jest podtrzymanie temperatury na poziomie 40 stopni, umożliwiając rozwój bakterii. Przygotowanie jogurtu trwa od 6 do 8 godzin. Panel sterowania też nie jest skomplikowany. Przeważnie to dwa przyciski: stop i start oraz lampka, która wskazuje na pracę urządzenia. Średnia moc jogurtownicy to 30 W.
Składniki na jogurt są tylko dwa: mleko oraz bakterie. Uwaga, do zrobienia jogurtu nie nadaje się mleko UHT, musi być pasteryzowane w temperaturze 60-70 stopni. Im mleko będzie tłustsze, tym jogurt będzie gęstszy. Bakterie jogurtowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w małych saszetkach bądź użyć kilku łyżek jogurtu naturalnego. Ważne, aby nie miał żadnych dodatków. Mieszamy mleko z bakteriami lub jogurtem, wlewamy do pojemników, wciskamy guzik start i czekamy, aż jogurtownica się wyłączy.
Z jednego 1,2 litra mleka możemy otrzymać ok. litr jogurtu. W urządzeniu można też zrobić kefir. W tym przypadku mieszamy mleko z kilkoma łyżkami kefiru, wlewamy do pojemników i czekamy, aż się zrobi. Klasyczne proporcje to 20 ml kefiru na litr mleka. Jogurt możemy przyrządzić także na bazie mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego, ryżowego), koziego czy bez laktozy.
W zależności od ilości spożywanego jogurtu należy wybrać jego pojemność. Jogurtownica występuje w 2 podstawowych modelach. W pierwszym jest jeden duży pojemnik, w drugim są umieszczone małe pojemniczki, w zależności od producenta, od 6 do 12 sztuk. W obu przypadkach ważne, aby pojemniki miały przykrywki, dzięki czemu łatwo będzie je przechować w lodówce. Dodatkowym plusem będzie możliwość mycia pojemników w zmywarce.
Standardowo już obudowa powinna być zrobiona z solidnego tworzywa, a spód posiadać podkładkę antypoślizgową. Warto by jogurtownica miała wbudowany czujnik, który będzie sygnalizował skończenie pracy.
Dostępne są także modele z timerem oraz elektronicznym wyświetlaczem. Jogurtownica to kolejne urządzenie, które nie tylko ułatwia nam dbanie o zdrowie, lecz także oszczędza czas i pieniądze. Z pozoru zbędny gadżet przy bliższym poznaniu zyskuje na wartości. Sprawdź także produkty z kategorii: kostkarki do lodu, sokowirówki, blendery do smoothie, sokowirówki wolnoobrotowe, wyciskarki do cytrusów oraz maszynki do lodów.