Wybierając blender do smoothie, warto zwrócić w szczególności uwagę na trzy podstawowe parametry. Pierwszym z nich jest moc urządzenia. Im wyższą mocą będzie dysponowało urządzenie, tym większe będą obroty silnika, a tym samym szybciej przygotujemy koktajl. Obok mocy niemniej ważne są również ostrza i ich liczba. Noże wykonane z dobrej jakości materiałów, najlepiej stali nierdzewnej odpornej na uszkodzenia mechaniczne i korozję, będą w stanie szybko mielić czy szatkować nie tylko owoce i warzywa, ale również orzechy, rozmaite ziarna, a także lód. Im więcej ostrzy oferuje blender, tym większa jest jego wydajność. Trzecim ważnym aspektem jest materiał wykonania całego urządzenia, a w szczególności kielicha, w którym umieszczamy produkty. Musi być wytrzymały i powinien dawać możliwość mycia go zmywarce. Najchętniej wybierane blendery do smoothie to te, które są wyposażone w szklany kielich. Równie praktyczne i wytrzymałe są kielichy wykonane z tworzywa sztucznego, pod warunkiem, że są właściwie użytkowane.