Za nami krótkie wprowadzenie z najważniejszymi informacjami, dotyczącymi blenderów – zarówno kielichowych, jak i ręcznych. Przejdźmy teraz do szczegółowego zapoznania się z dwoma rodzajami urządzeń. Zwrócimy szczególną uwagę na zakres możliwości, jakie oferuje nam każde z rozwiązań oraz porównamy je pod względem zalet i wad. Przedstawimy również wykaz podstawowych posiłków, jakie możesz przyrządzić z pomocą każdego z urządzeń.
Blender ręczny jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy do części urządzenia, w której znajduje się silnik, podłączyć końcówkę z ostrzem. Następnie, najlepiej w wysokim naczyniu, możemy zacząć blendować różnego rodzaju produkty, przyciskając końcówkę z obracającymi się nożykami. Rozwiązanie to spisze się najlepiej w połączeniu z miękkimi produktami, które chcemy zamienić w pastę.
Zacznijmy od zalet urządzenia, jakim jest blender ręczny. Przede wszystkim, jest to sprzęt bardzo wygodny w użytkowaniu, konserwacji, czyszczeniu i przechowywaniu. Praca z blenderem jest bardzo prosta. Dodatkowym atutem są dostępne w wielu modelach przystawki, takie jak na przykład trzepaczka. Dzięki temu, do drobniejszych prac nie musimy wyjmować miksera – wystarczy blender i odpowiednia przystawka, a białko czy inny produkt, ubijemy w mgnieniu oka. Jak myć blender ręczny? Jest to bardzo proste! Końcówkę z ostrzem wystarczy zdemontować i umyć z pomocą płynu do naczyń. Dużą część blenderów możemy również myć w zmywarce!
Kolejną zaletą jest łatwość przechowywania. Rozmiary blenderów ręcznych są zdecydowanie mniejsze od urządzeń z kielichami. Dzięki temu, znacznie łatwiej jest je schować w szufladzie, czy szafce. W mniejszych kuchniach, nie musimy trzymać urządzenia na blacie, tak jak często jesteśmy zmuszeni to robić z kielichowymi odpowiednikami. Zaletą, której z pewnością nie da się przeoczyć, jest cena urządzenia. Wszystko zależy od konkretnych modeli, lecz zazwyczaj blender ręczny posiada bardziej atrakcyjną cenę.
Być może największą wadą tego rozwiązania, jest konieczność użycia naczynia, które będzie zbierało na swoich krawędziach wszelkie resztki jedzenia, które będą pod wpływem siły odśrodkowej wylatywały spod ostrzy. Zastosowanie zbyt niskiego naczynia, w łatwy sposób może zakończyć się dużym bałaganem w kuchni. Kolejną wadą może okazać się niska moc urządzenia. Różnicy tej doświadczymy szczególnie mocno, porównując zakresy mocy zwykłego blendera ręcznego do kielichowego odpowiednika.
Przy użyciu blendera ręcznego, często może nie udać się nam zblendować lub rozkruszyć twardszych produktów – np. orzechów, czy lodu. Niska moc nie jest jednak cechą charakterystyczną dla wszystkich blenderów ręcznych. Niektóre ze współczesnych urządzeń, wyróżniają się bardzo zadawalającą mocą, przez co niewiele różnią się zakresem możliwości od blenderów kielichowych. Warto wtedy jednak wybrać sprzęt z dodatkową nakładką ochronną, którą montujemy ponad ostrzem. Duża moc może spowodować jeszcze większy rozrzut resztek jedzenia dookoła. Nakładka ma na celu powstrzymać zabrudzenie kuchni, wyłapując drobinki produktów.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden nieprzyjemny aspekt korzystania z blendera ręcznego. Korzystanie z niego przez niedoświadczonego użytkownika, może skończyć się poważnym skaleczeniem. Praca z ostrzem, które nie jest zabezpieczone od dołu, może doprowadzić do głębokich skaleczeń. Uważać należy również podczas mycia urządzenia. Wystarczy jeden pechowy ruch, by przejechać ostrzem po palcu.