Blender ręczny to poręczne urządzenie, które zajmuje niewiele miejsca w kuchni, jest lekkie i łatwe w obsłudze oraz gotowe do pracy w zaledwie kilka chwil. Wbrew pozorom, służy nie tylko do blendowania, ale też ubijania, miksowania, czy rozdrabniania produktów. Cały powyższy opis urządzenia, jest jednocześnie zestawem jego najlepszych cech. Zależnie od Twojego stylu gotowania, blender ręczny sprawdzi się zamiast tradycyjnego miksera, a niekiedy będzie lepszym wyjściem niż blender kielichowy, czy wręcz duży robot kuchenny – może być też ich doskonałym uzupełnieniem.
Blender ręczny, w odróżnieniu od jego większego „kuzyna” – blendera kielichowego, trzymamy w dłoni. Ostrze urządzenia znajduje się na samym dole stopy, którą umieszczamy w pojemniku czy garnku, podczas rozdrabniania produktów. Zazwyczaj urządzenie dostępne jest razem ze specjalnym pojemnikiem, którego wysokość oraz średnica pozwala na wygodne blendowanie czy ubijanie bez rozchlapywania na boki. Wystarczy umieścić stopę w garnku czy pojemniku z zawartością do zblendowania i nacisnąć palcem przycisk uruchamiający pracę. Często jest to przycisk pracy standardowej z kilkustopniową regulacją mocy, przy czym większość modeli ma także funkcję turbo, która pozwala natychmiast uruchomić maksymalne obroty noży.
To z pozoru bardzo proste urządzenie, jest niezwykle funkcjonalne. Mając najprostszy model ze stopą rozdrabniającą oraz pojemnikiem, przygotujemy m.in. zupy kremy, musy, pasty, dipy, gęste sosy, koktajle, a nawet domowej roboty masło orzechowe – wszystko, co wymaga dokładnego rozdrobnienia. W szerszych zestawach znajdziesz końcówkę do ubijania piany, ale jeśli wolisz najbardziej rozbudowany sprzęt, to liczyć możesz m.in. na końcówkę do miksowania, pojemnik do szatkowania warzyw i owoców lub kruszenia lodu, a nawet malakser z różnymi dodatkowymi elementami. Zatem najbardziej zaawansowane blendery ręczne mają funkcje, takie jak: krojenie, mieszanie, miksowanie, przecieranie, rozdrabnianie, siekanie, tarcie, ubijanie piany, ucieranie, czy wyrabianie ciasta. To zdecydowanie już coś więcej, niż tylko przygotowywanie zup kremów. Właśnie dlatego warto mieć w swojej kuchni dobry blender ręczny: ponieważ będąc urządzeniem lekkim, niewielkim i poręcznym, które jest łatwe w przechowywaniu i czyszczeniu, a jednocześnie można szybko przygotować je do pracy, może być również bardzo wszechstronne i przydatne w przygotowaniu wielu różnych dań i przystawek.
Choć blender ręczny jest urządzeniem o nieskomplikowanej budowie i działaniu, jest wiele spraw, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego sprzętu – oczywiście poza tym, jak bardzo wszechstronnego sprzętu szukamy, bo to jest kwestią naszych preferencji.
A więc najlepszy blender – czyli jaki? Przede wszystkim wygodny w użyciu, wydajny i solidnie wykonany. Na te trzy cechy składa się szereg detali. Aby blender był wygodny w użyciu, musi być lekki i poręczny – czyli z odpowiednio wyprofilowaną rączką, którą można łatwo utrzymać w dłoni, jednocześnie wciskając przycisk. Zwykle uchwyt pokryty jest gumą, lub innym antypoślizgowym materiałem. Wybierając blender ręczny, dobrze jest wziąć urządzenie w dłoń i sprawdzić, jak w niej leży, a także jak łatwo można wcisnąć przyciski. To szczególnie ważne, ponieważ choć blendowanie trwa zwykle bardzo krótko, to jednak utrzymanie urządzenia i wciskanie przycisków, niekiedy może być dla dłoni męczące. Wygoda to również łatwe zmienianie końcówek – na przykład z prostym systemem „na kliknięcie”, odpowiednio długi przewód, umożliwiający swobodne manewrowanie sprzętem, a także bezproblemowe mycie. Wydajność to odpowiednio duża moc, która pozwoli rozdrobnić nawet bardzo twarde składniki. Dobry sprzęt ma kilka a nawet kilkanaście stopni mocy, które można dopasować do potrzeb, a także przycisk turbo. Nie można zapominać o nożu, bo to on jest tym najważniejszym elementem blendera. W najprostszych modelach znajdziemy nóż z podwójnym ostrzem. W tych bardziej zaawansowanych potrójnym, a nawet poczwórnym. Najbardziej znane marki ścigają się wręcz w tworzeniu coraz bardziej innowacyjnych noży, usprawniających proces rozdrabniania. Efektem są różne zakrzywienia ostrzy, co służy zwiększeniu strefy rozdrabniania, a także modyfikacje samej stopy, która może na przykład zapobiegać zapychaniu się rozdrobnionej treści w okolicy noży, zapewniać lepszy przepływ podczas blendowania, a nawet chronić przed rozchlapywaniem. Wszystko to, by uzyskać oczekiwany stopień gładkości w bardzo krótkim czasie i z jak największym komfortem użytkowania.
Na koniec, kilka słów o solidności wykonania. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na stopę – te wykonane ze stali nierdzewnej są bardziej wytrzymałe, w porównaniu do tych plastikowych. W przypadku tych pierwszych, nie musimy się obawiać dłuższego blendowania gorącej zupy, podczas gdy mając blender z plastikową stopą, raczej będziemy musieli zaczekać na przestygnięcie dania. Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób montowane są poszczególne elementy oraz jak wbudowane są przyciski – na przykład jeśli cała rączka pokryta jest gumą, tak, by między przyciskami nie było szczelin (na przykład ze względów bezpieczeństwa, a także higieny), to po długim czasie użytkowania guma ta może zacząć się przecierać i w momencie naciskania przycisków będą widoczne dziury.
Wybierając dobry blender, warto zwrócić uwagę na długość oraz mocowanie przewodu. Dłuższy kabel pozwala na łatwe manewrowanie sprzętem, a dodatkowo sprawia, że nie musisz blendować w sąsiedztwie kontaktu. Ciekawym rozwiązaniem jest przewód w formie sprężynki, który dostosowuje się do odległości od gniazdka – jeśli jest dalej, to kabel się rozciąga; jeśli kontakt jest bliżej, to przewód w swojej wyjściowej długości pozwala na łatwe manewrowanie i jednocześnie się nie plącze.
Akcesoria dostępne wraz z urządzeniem, zdecydowanie wpływają na przydatność i wszechstronność blendera. To jednak, czy liczne dodatki są dla nas istotną zaletą, wynika przede wszystkim z tego, do czego przede wszystkim używać będziemy naszego sprzętu. Ale nawet jeśli wybieramy blender ręczny z podstawowymi akcesoriami, możemy upewnić się, czy producent sprzętu umożliwia oddzielne dokupowanie dodatków, a nawet elementów zamiennych.
Teraz już wiesz, jakie cechy powinien mieć dobry blender ręczny. Ranking, który znajdziesz poniżej, przedstawia dziesięć modeli o różnych rozwiązaniach i funkcjach. Jest to wskazówka, która pozwoli Ci znaleźć ten, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.