-50% na wybrane usługi i 100 dni na zwrot!
Do 50 rat 0% i nawet do maja nie płacisz* RRSO 0%
Moc [W]: | 350 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 27 x 22 |
Liczba sit do suszenia: | 5 |
Moc [W]: | 350 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 27 x 22 |
Liczba sit do suszenia: | 5 |
Moc [W]: | 650 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 40 x 30 |
Liczba sit do suszenia: | 9 |
Moc [W]: | 650 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 26 x 38 |
Liczba sit do suszenia: | 8 |
Moc [W]: | 650 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 26 x 38 |
Liczba sit do suszenia: | 8 |
Moc [W]: | 350 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 33.5 x 26 |
Liczba sit do suszenia: | 5 |
Moc [W]: | 400 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 21 x 27 |
Liczba sit do suszenia: | 5 |
Moc [W]: | 650 |
---|---|
Wymiary sita [cm]: | 33 x 30.5 |
Liczba sit do suszenia: | 6 |
Dehydrator to urządzenie służące do dehydratacji, czyli osuszania. W wypadku urządzeń AGD to zazwyczaj, mówiąc potocznie, po prostu suszarka do żywności (zobacz także: suszarki do grzybów). Choć nie jest to jeszcze sprzęt bardzo popularny w polskich domach, to z pewnością w każdym z nich znalazłby swoje zastosowanie i naprawdę miałby szerokie zastosowanie.
Dehydrator do żywności pomaga przechowywać warzywa, owoce, zioła, pestki, czy grzyby przez długi czas. W procesie dehydratacji, zwanym też liofilizacją, z produktów usuwane jest nawet 90 procent znajdującej się w nich wody. Suszone wyroby na długo zachowują swój smak, aromat, kształt, kolor i wartości odżywcze. Tę metodę przechowywania z powodzeniem stosowały już nasze babki. Teraz jednak możemy robić to, mając dehydrator do żywności. Oprócz tego, z powodzeniem sprawdzi się on w przypadku domowego wyrobu kiełbas, wędlin i suszonych ryb. O tym też warto pamiętać.
Suszarki do żywności to urządzenia o prostym działaniu, w których zastosowano rozwiązania, pozwalające na bardzo wszechstronne użytkowanie. Jedną z najistotniejszych kwestii podczas liofilizacji jest szybkość. Przewrotnie jednak, osuszanie to proces powolny, który powinien być dopasowany do konkretnego produktu – to, jak długo i w jakiej temperaturze przebiega suszenie, decyduje o trwałości. Ważne jest więc, by dehydrator wyposażony był w precyzyjną regulację tych parametrów. Przydatna jest też funkcja cyrkulacji powietrza, dzięki której nie trzeba zmieniać pozycji sit, by wszystko suszyło się równomiernie.
Urządzenia, dostępne na rynku, mają zarówno automatyczne programy do suszenia konkretnych produktów, jak i możliwość manualnego sterowania ustawieniami za pomocą przycisków lub pokrętła. Bardziej zaawansowane modele mają cyfrowy wyświetlacz, który informuje użytkownika o wybranych parametrach pracy. Regulacja temperatury, zależnie od modelu, zwykle odbywa się w zakresie 35-75 stopni Celsjusza.
Przydatnymi rozwiązaniami są też: timer, który informuje o zakończeniu suszenia, lampka kontrolna pracy, a także termostat. Część modeli ma wbudowany filtr powietrza, który zatrzymuje zanieczyszczenia.
Jest kilka kwestii, które z perspektywy użytkownika są najistotniejsze. Jest to pojemność dehydratora, jego wygląd – w tym materiały, z jakich został wykonany, łatwość utrzymania urządzenia w czystości, a także zastosowane w nim zabezpieczenia. Wybierając suszarkę spożywczą, zwróć uwagę na to, ile jest tac/sit do suszenia. Im więcej, tym większa powierzchnia, na której można ułożyć żywność.
Na rynku znajdziemy urządzenia mające nawet 12 sit. Dodatkową zaletą jest możliwość regulacji wysokości zawieszenia tac. Dobry dehydrator powinien być wykonany z wysokiej jakości materiałów, do których suszona żywność nie przywiera, co wpływa na łatwość czyszczenia. Ułatwieniem jest możliwość mycia elementów w zmywarce. Sprawą, o której warto pamiętać, jest zabezpieczenie przed przegrzaniem. Rozwiązanie to jest gwarancją bezpiecznego użytkowania i czyni je komfortowym.