Poradniki Eksperta

Jak piec pizzę w piekarniku?


Prażone ziarna kukurydzy czyli popcorn, to powód do uciechy dla wielu smakoszy. Prawidłowo przygotowana przekąska, jest zdrowa oraz zawiera nieznaczną ilość kalorii. Najlepszym sposobem na jej przyrządzenie dla osób ceniących zdrowie i dbałość o sposób przygotowania, będzie zrobienie jej w piekarniku. Warto mieć w swojej kuchni zapas ziaren kukurydzy dla urozmaicenia przekąsek na stole dla gości czy dla siebie, kiedy będziemy mieć na nie ochotę. Dzieci oraz dorośli, docenią smak świeżego, gorącego popcornu, tym bardziej, że można dzięki przyprawom poznać go w nowych, ciekawych odsłonach. Najważniejszą zaletą podczas pracy w kuchni, jest wiedza w jaki sposób i za pomocą czego, przyrządzamy swoje dania. Ten przysmak można przygotować w piekarniku szybko i wygodnie na dwa sposoby. W obu pomieści on dużą ilość ziaren. Jak zrobić popcorn w piekarniku? Podpowiadamy!



jak piec pizzę w piekarniku


Składniki do przygotowania popcornu w naczyniu żaroodpornym


Klasycznym i podstawowym sposobem na przyrządzenie smakołyku w piekarniku, będzie przygotowanie go w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej by było ono szklane. Wybierz ulubione i pojemne naczynie, a gorący popcorn będzie na wyciągnięcie ręki. Do jego przygotowania potrzebujesz ok. 20 dag ziaren kukurydzy do prażenia, 2 łyżki oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub innego tłuszczu oraz wybrane przyprawy do popcornu.


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw opcję termoobiegu, dla przyspieszenia procesu i równomiernego podgrzania składników. Przygotuj ulubione, przeźroczyste naczynie żaroodporne. Pokryj jego dno, cienką warstwą wybranego tłuszczu. Wsyp przygotowaną porcję ziaren kukurydzy do prażenia. Przykryj szczelnie naczynie. Po kilku minutach, popcorn powinien być uprażony. Nie można trzymać go zbyt długo w piekarniku, ponieważ może się przypalić. Wyjmij naczynie z piekarnika, przy użyciu nakładek ochronnych, bądź rękawic kuchennych. Zdejmij pokrywkę i przypraw przekąskę w dowolny sposób. Po chwili przesyp popcorn do wybranego naczynia, bądź wielu mniejszych i ciesz się dobrym smakiem domowego popcornu. Jeśli Twój model piekarnika posiada dwie komory, możesz jednocześnie przygotować dwa razy więcej przysmaku, co pozwoli na skrócenie czasu pracy w kuchni.



Jak zrobić popcorn w piekarniku w papierowym worku?


Jest to nowoczesny i szybki sposób, na uzyskanie idealnej przekąski, bez potrzeby korzystania ze specjalnych naczyń, czy dodawania tłuszczu. Mówimy tu o najzdrowszym ze sposobów prażenia ziaren kukurydzy. Idealnie odmierzona porcja będzie gotowa w mgnieniu oka. Potrzebujesz gotowe opakowanie ziaren kukurydzy do prażenia i oczywiście ulubione przyprawy.


Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, wkładamy gotowy papierowy worek z ziarnami kukurydzy. Należy postępować zgodnie z instrukcją, aby popcorn był idealnie przygotowany. Po wskazanym czasie, wyjmij ostrożnie napęczniały worek z piekarnika. Rozetnij go, uważając przy tym na dużą ilość gorącej pary w środku. Przypraw danie w dowolny sposób i przesyp porcję do odpowiednich naczyń.


Warto wiedzieć, że popcorn najlepiej prezentuje się w szklanych miskach, gdyż dzięki nim widać dokładnie ziarna, które zachęcają do wspólnego posiłku. Jeśli jednak przygotowujesz przekąskę na filmowy wieczór z rodziną lub na urodziny pociech, warto skorzystać z papierowych pojemników, które możesz samodzielnie wykonać i ozdobić w domu. To dodatkowa radość z przygotowania przekąsek. Własnoręczne udekorowane woreczki, spodobają się dzieciom, które będą mogły pochwalić się gościom swoimi pracami.


Warto urozmaicić sposób przyprawiania popcornu, by wzbogacić jego smak. Ułatwi to, trafienie w gusta kulinarne Twoich gości. Jeśli są miłośnikami słodkości i orientalnych nut smakowych, koniecznie wykonaj kokosowy bądź migdałowy popcorn. Możliwości tworzenia smaków są w zasadzie nieograniczone. Wszystko zależy od naszej inwencji i pomysłowości.


Pomysły na przyprawy do popcornu


Dla przykładu w ciepłe, wakacyjne dni warto przygotować „lekki” i pachnący świeżością popcorn. Wystarczy wrzucić do moździerza lub młynka 2 łyżki wiórków kokosa, bądź płatków migdała i dodać łyżkę curry. Następnie należy dokładnie wymieszać, a następnie posypać przygotowany popcorn. Dla odmiany w zimny a zarazem słodki i świąteczny nastrój wprowadzi Cię cynamonowy popcorn. Zmieszaj ze sobą 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli oraz kardamonu. Dopraw gotowy popcorn i ciesz się smakiem!


Przygotowując popcorn możemy także próbować różnych wariacji z wykorzystaniem ziół. Warto spróbować wykonać znaną i lubianą przez wielu ziołową przyprawę do popcornu. Robi się ją wyjątkowo łatwo i szybko. Wsyp do moździerza suszony lubczyk, pietruszkę, cebulę, pieprz cytrynowy oraz czosnkowy i odrobinę soli. Powstałą mieszanką posyp danie i smakowitość gotowa!


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert