Poradniki Eksperta

Jak piec pizzę w piekarniku?


Prażone ziarna kukurydzy czyli popcorn, to powód do uciechy dla wielu smakoszy. Prawidłowo przygotowana przekąska, jest zdrowa oraz zawiera nieznaczną ilość kalorii. Najlepszym sposobem na jej przyrządzenie dla osób ceniących zdrowie i dbałość o sposób przygotowania, będzie zrobienie jej w piekarniku. Warto mieć w swojej kuchni zapas ziaren kukurydzy dla urozmaicenia przekąsek na stole dla gości czy dla siebie, kiedy będziemy mieć na nie ochotę. Dzieci oraz dorośli, docenią smak świeżego, gorącego popcornu, tym bardziej, że można dzięki przyprawom poznać go w nowych, ciekawych odsłonach. Najważniejszą zaletą podczas pracy w kuchni, jest wiedza w jaki sposób i za pomocą czego, przyrządzamy swoje dania. Ten przysmak można przygotować w piekarniku szybko i wygodnie na dwa sposoby. W obu pomieści on dużą ilość ziaren. Jak zrobić popcorn w piekarniku? Podpowiadamy!



jak piec pizzę w piekarniku


Składniki do przygotowania popcornu w naczyniu żaroodpornym


Klasycznym i podstawowym sposobem na przyrządzenie smakołyku w piekarniku, będzie przygotowanie go w naczyniu żaroodpornym. Najlepiej by było ono szklane. Wybierz ulubione i pojemne naczynie, a gorący popcorn będzie na wyciągnięcie ręki. Do jego przygotowania potrzebujesz ok. 20 dag ziaren kukurydzy do prażenia, 2 łyżki oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub innego tłuszczu oraz wybrane przyprawy do popcornu.


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw opcję termoobiegu, dla przyspieszenia procesu i równomiernego podgrzania składników. Przygotuj ulubione, przeźroczyste naczynie żaroodporne. Pokryj jego dno, cienką warstwą wybranego tłuszczu. Wsyp przygotowaną porcję ziaren kukurydzy do prażenia. Przykryj szczelnie naczynie. Po kilku minutach, popcorn powinien być uprażony. Nie można trzymać go zbyt długo w piekarniku, ponieważ może się przypalić. Wyjmij naczynie z piekarnika, przy użyciu nakładek ochronnych, bądź rękawic kuchennych. Zdejmij pokrywkę i przypraw przekąskę w dowolny sposób. Po chwili przesyp popcorn do wybranego naczynia, bądź wielu mniejszych i ciesz się dobrym smakiem domowego popcornu. Jeśli Twój model piekarnika posiada dwie komory, możesz jednocześnie przygotować dwa razy więcej przysmaku, co pozwoli na skrócenie czasu pracy w kuchni.


Piekarniki w naszej ofercie:


Ułożenie pizzy do pieczenia


Jak piec pizzę w piekarniku? Zanim przystąpisz do pieczenia pizzy w piekarniku, zwróć uwagę, na czym ją ułożysz do pieczenia. Może to być tradycyjna blacha lub profesjonalny kamień do pizzy. Blacha nagrzewa się nieco wolniej, a czas pieczenia pizzy jest nieco dłuższy. Idealny jest natomiast kamień do pizzy, który magazynuje ciepło i równomiernie je rozprowadza. Dzięki temu ciasto jest dokładnie wypieczone i chrupiące. Większość kamieni cechuje wysoka odporność na wahania temperatury. Są wytrzymałe, dłużej podtrzymują ciepło i łatwo je czyścić. Jeśli więc zastanawiasz się, jak zrobić pizzę w piekarniku, aby uzyskać profesjonalny efekt i skrócić czas pieczenia, wybierz kamień do pizzy. Pamiętaj o tym, że ten niewielki gadżet sprawdzi się w każdej kuchni, a Twoja pizza zachwyci smakiem.


Pieczenie pizzy w piekarniku elektrycznym


W pizzeriach do pieczenia pizzy wykorzystuje się profesjonalny piec opalany drewnem, którego temperatura osiąga 500 stopni Celsjusza. Nie ma jednak problemu, by ten pyszny specjał upiec w domowym piekarniku elektrycznym. Jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym? Domowe piekarniki mają wiele funkcji, które są przydatne do pieczenia pizzy. Przede wszystkim jest to grzanie góra – dół lub grzanie z termoobiegiem. Funkcje te gwarantują równomierne rozprowadzenie ciepła w całej komorze. Bardzo dobry efekt osiągniesz również wybierając termoobieg z grillem. Pizza będzie dobrze wypieczona, chrupiąca a ser pięknie zarumieniony.


Do niektórych piekarników dodawane są akcesoria do pizzy, które ułatwiają przyrządzenie tego właśnie przysmaku. Może to być np. okrągła blacha czy profesjonalny kamień. Niektóre sprzęty zostały wyposażone w specjalny program do pieczenia pizzy. Jest to o tyle wygodne, że nie musisz już sam dobierać ustawień, gdyż ta funkcja opcjonalnie przeznaczona jest do tego rodzaju wypieków. Tryb do pizzy ma zaprogramowaną specjalną temperaturę i odpowiedni sposób grzania, które gwarantują równomiernie wypieczone ciasto. Dobrym rozwiązaniem jest również piekarnik z funkcją pary, która jest przydatna do podgrzania pizzy. Ciasto nie straci swego oryginalnego smaku.


Temperatura i czas pieczenia


W jakiej temperaturze piec pizzę i jak długo? Zarówno temperatura, jak i czas mają istotne znaczenie dla prawidłowego wypieku pizzy. Ciasto powinno być pieczone w wysokiej temperaturze. Większość modeli piekarników osiąga maksymalną temperaturę 220-250 stopni Celsjusza. W ofercie naszego sklepu znajdziesz również modele osiągające znacznie wyższą temperaturę mianowicie 300 a nawet 340 stopni Celsjusza. Są to piekarniki gwarantujące idealnie wypieczoną pizzę. Zanim włożysz ciasto do piekarnika, nagrzej urządzenie do maksymalnej temperatury. Im wyższa temperatura, tym ciasto szybciej będzie gotowe. Jak ustawić piekarnik na pizzę, by czas był optymalny? Czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta i wysokości ustawionej temperatury. Pizza na cienkim cieście upiecze się szybciej, niż ta na grubszym. Jeśli Twój piekarnik posiada maksymalną temperaturę 220-250 stopni Celsjusza pizza będzie piekła się około 15-20 minut. Natomiast w urządzeniach oferujących 300-340 stopni Celsjusza czas pieczenia skróci się do 4-5 minut. Kluczowym jest, aby kontrolować proces pieczenia. Szklane drzwi piekarników pozwalają na wygodną obserwację rosnącego ciasta i rumieniących się dodatków.


Jak zrobić popcorn w piekarniku w papierowym worku?


Jest to nowoczesny i szybki sposób, na uzyskanie idealnej przekąski, bez potrzeby korzystania ze specjalnych naczyń, czy dodawania tłuszczu. Mówimy tu o najzdrowszym ze sposobów prażenia ziaren kukurydzy. Idealnie odmierzona porcja będzie gotowa w mgnieniu oka. Potrzebujesz gotowe opakowanie ziaren kukurydzy do prażenia i oczywiście ulubione przyprawy.


Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, wkładamy gotowy papierowy worek z ziarnami kukurydzy. Należy postępować zgodnie z instrukcją, aby popcorn był idealnie przygotowany. Po wskazanym czasie, wyjmij ostrożnie napęczniały worek z piekarnika. Rozetnij go, uważając przy tym na dużą ilość gorącej pary w środku. Przypraw danie w dowolny sposób i przesyp porcję do odpowiednich naczyń.


Warto wiedzieć, że popcorn najlepiej prezentuje się w szklanych miskach, gdyż dzięki nim widać dokładnie ziarna, które zachęcają do wspólnego posiłku. Jeśli jednak przygotowujesz przekąskę na filmowy wieczór z rodziną lub na urodziny pociech, warto skorzystać z papierowych pojemników, które możesz samodzielnie wykonać i ozdobić w domu. To dodatkowa radość z przygotowania przekąsek. Własnoręczne udekorowane woreczki, spodobają się dzieciom, które będą mogły pochwalić się gościom swoimi pracami.


Warto urozmaicić sposób przyprawiania popcornu, by wzbogacić jego smak. Ułatwi to, trafienie w gusta kulinarne Twoich gości. Jeśli są miłośnikami słodkości i orientalnych nut smakowych, koniecznie wykonaj kokosowy bądź migdałowy popcorn. Możliwości tworzenia smaków są w zasadzie nieograniczone. Wszystko zależy od naszej inwencji i pomysłowości.


Pomysły na przyprawy do popcornu


Dla przykładu w ciepłe, wakacyjne dni warto przygotować „lekki” i pachnący świeżością popcorn. Wystarczy wrzucić do moździerza lub młynka 2 łyżki wiórków kokosa, bądź płatków migdała i dodać łyżkę curry. Następnie należy dokładnie wymieszać, a następnie posypać przygotowany popcorn. Dla odmiany w zimny a zarazem słodki i świąteczny nastrój wprowadzi Cię cynamonowy popcorn. Zmieszaj ze sobą 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli oraz kardamonu. Dopraw gotowy popcorn i ciesz się smakiem!


Przygotowując popcorn możemy także próbować różnych wariacji z wykorzystaniem ziół. Warto spróbować wykonać znaną i lubianą przez wielu ziołową przyprawę do popcornu. Robi się ją wyjątkowo łatwo i szybko. Wsyp do moździerza suszony lubczyk, pietruszkę, cebulę, pieprz cytrynowy oraz czosnkowy i odrobinę soli. Powstałą mieszanką posyp danie i smakowitość gotowa!


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756