Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

 2023-08-08 

Kubeczek pysznej i ciepłej, prażonej kukurydzy, jemy przeważnie podczas seansu w kinie. Jednakże możemy go przygotować, w swoim domowym zaciszu. Zrobienie pełnej miski, zajmie nam tylko kilka minut. Warto kolejny raz, zasiadając do ulubionego filmu, zastąpić chrupki lżejszym, domowym i świeżym popcornem. Odpowiednio przygotowana przekąska, jest zdrowa i zawiera małą ilość kalorii. Warto mieć w kuchni zapas ziaren kukurydzy, na wypadek ochoty, czy dla urozmaicenia przekąsek na stole dla dzieci oraz dorosłych. Niewątpliwie dobrym sposobem na zrobienie popcornu w domu, jest uprażenie go w piekarniku. Dziś praktycznie każdy posiada go w swojej kuchni. To dużo lepsza alternatywa od mikrofalówki, a przede wszystkim zdrowsza. Taki sposób na przyrządzanie tej przekąski, ma wiele zalet.

Największą z nich, jest krótki czas wykonania oraz świadomość tego, co i w jaki sposób przygotowujemy. Piekarnik pomieści spore ilości przeróżnych dań oraz przekąsek. W tym wypadku, można przyrządzić dużą porcję domowego popcornu, za jednym razem. To bezpieczny sposób, uprażenia ziaren kukurydzy.

Składniki do przygotowania w naczyniu żaroodpornym

Przygotowanie popcornu w naczyniu żaroodpornym, to klasyczny i podstawowy sposób. Na rynku jest wiele ciekawych form naczyń żaroodpornych. Wystarczy wybrać to, które będzie nam służyć w kuchni i dodatkowo wykorzystać je do popcornu. Aby przygotować dobry popcorn, wystarczy:

  • ok. 20 dag ziaren kukurydzy do prażenia;
  • 2 łyżki masła klarowanego (możemy użyć także oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub innego);
  • wybrane przyprawy do popcornu.

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

Skoro mamy składniki, to czas na proces produkcji. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw opcję termoobiegu, dla przyspieszenia procesu i równomiernego podgrzania składników. Przygotuj naczynie żaroodporne i pokryj jego dno cienką warstwą tłuszczu. Wsyp przygotowaną porcję ziaren kukurydzy i przykryj szczelnie naczynie, po czym włóż je do piekarnika. Po kilku minutach popcorn powinien być uprażony. Będzie gotowy, jeżeli co kilka sekund będzie słychać pojedyncze strzały. Nie można trzymać go zbyt długo w cieple, ponieważ może się przypalić. Wyjmij naczynie z piekarnika, przy użyciu nakładek ochronnych, bądź rękawic kuchennych. Zdejmij pokrywkę i przypraw przekąskę w dowolny sposób. Po chwili przesyp popcorn do dużego naczynia bądź wielu mniejszych i ciesz się dobrym smakiem domowego popcornu.


Jeśli twój model piekarnika posiada dwie komory, możesz jednocześnie przygotować dwa razy więcej popcornu, bądź inne przekąski w tym samym momencie, co pozwoli na skrócenie czasu pracy w kuchni.

Potrzebne składniki do przyrządzania gotowej porcji popcornu w worku

To nowoczesny i szybki sposób, na uzyskanie idealnej przekąski bez potrzeby korzystania ze specjalnych naczyń, czy dodawania tłuszczu. Idealnie odmierzona porcja ziaren kukurydzy, będzie gotowa w mgnieniu oka. Wystarczy do tego kupione opakowanie ziaren kukurydzy do prażenia i ulubione przyprawy. Ta mieszanka, pozwoli po chwili cieszyć się pysznym popcornem.

Jak zrobić popcorn w piekarniku, korzystając z worka?

Najpierw, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw opcję termoobiegu, by przyspieszyć proces nagrzewania. Umieść worek z popcornem na blasze. Po kilku minutach, kukurydza powinna być uprażona. Trzeba mieć wyczucie, w ocenie stopnia przygotowania przekąski. Popcorn będzie gotowy, jeżeli co kilka sekund będzie słychać pojedyncze strzały. Nie można trzymać go w piekarniku dłużej, niż jest to wskazane na opakowaniu, ponieważ może się przypalić. Wyjmij worek z piekarnika. Rozetnij go ostrożnie, uważając przy tym na dużą ilość gorącej pary w środku. Przypraw go w dowolny sposób. Po chwili przesyp porcję do odpowiednich naczyń.


Warto urozmaicić sposób przyprawienia popcornu, by wzbogacić jego smak. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i orientalnych nut w jedzeniu, koniecznie spróbuj kokosowego popcornu. W celu stworzenia unikatowej przyprawy, do ziaren popcornu, wrzuć 2 łyżki wiórków kokosowych, łyżkę curry oraz łyżkę mielonego imbiru. Dokładnie wymieszaj z przekąską.


Kolejny słodki akcent, to cynamonowy popcorn. Zmiksuj ze sobą 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczkę cynamonu wraz ze szczyptą soli. Dopraw gotowy popcorn i ciesz się smakiem.


Znajdzie się i propozycja, dla fanów wyrazistych smaków. Połącz ze sobą łyżeczkę tabasco, łyżkę suszonej papryki chipolite w proszku oraz łyżeczkę soli. Poczuj tę moc intensywnych przypraw.


Popcorn może również nabrać zielonego koloru, za sprawą matchy. Jest to sproszkowana zielona herbata. Połącz ze sobą łyżkę matchy z łyżeczką soli i gotowe.


Uwielbiasz ser? Nic prostszego. Połącz ze sobą łyżkę suszonego parmezanu, łyżeczkę granulowanego czosnku, łyżeczkę soli i 2 łyżki startego parmezanu. Wszystkie przyprawy stworzą niezapomniany smak.


Kolejna niesamowicie świeża mieszanka do popcornu, składa się z łyżki granulowanej cebuli, 2 łyżeczek natki pietruszki, 2 łyżeczek liści bazylii, łyżeczki koperku, łyżeczki czosnku granulowanego, szczypty soli i pieprzu cytrynowego. Po wymieszaniu wszystkich składników, powstaje ziołowa posypka, która zrobi furorę wśród gości.


Wiesz już jak zrobić popcorn w piekarniku oraz jak go przyprawić, aby zadziwić swoich gości. Wybierz idealny przepis i ciesz się pyszną przekąską.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756