Trwa ładowanie
1700
32
20
450
Minutnik, Regulacja temperatury
Tak
Stal nierdzewna
Chrupiąca pizza gotowa w zaledwie 2 minuty!
Oddzielnie regulowana grzałka górna i dolna
Chrupiąca pizza gotowa w zaledwie 2 minuty!
Oddzielnie regulowana grzałka górna i dolna

Sugerowana cena producenta:

1 299,99 zł

999 99
99,99 zł x 10 rat 0%
Sprawdź

w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756
38
10
Glazura, Kordieryt

Sugerowana cena producenta:

149,99 zł

129 99
30
Granit

84 99
33
30
Drewno, Kamień

187 08
33
30
Kordieryt, Metal

49 99
29
30
Kamień, Stal nierdzewna

189 99
33
30
Ceramika

119 99
38.3
10
Aluminium, Kamień

69 99

33
4
Kamień

129 99

12
Drewno, Kamień


Taniej o 34,02 zł
159 97
193,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
193,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756
33
30
Ceramika


59 99

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756

Kamień do pizzy w Media Expert


Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na całym świecie. Każde, nawet najmniejsze, miasteczko ma przynajmniej jedną pizzerię, która serwuje ten przysmak. Wiele osób stara się odtworzyć ten niepowtarzalny smak we własnych czterech kątach. Tajemnicą sukcesu podczas wypieku jest kamień do pizzy, który gwarantuje idealne warunki dla ciasta i wszystkich składników. Który kamień do pizzy jest najlepszy?


Zalety kamienia do pizzy


Do wypieku pizzy na własną rękę nie potrzeba specjalistycznego pieca ani nawet szczególnie wyszukanych akcesoriów. Wystarczą odrobina cierpliwości i odpowiedni kamień do pizzy. Zdecydowanie lepiej sprawdza się on przy rozprowadzaniu ciepła niż np. tradycyjna blacha. Sprawia to, że ciasto jest równomiernie podgrzane w każdym miejscu, a dodatkowo staje się wyjątkowo chrupkie. W zależności od własnych preferencji bez problemu można na takim kamieniu piec pizzę na grubym lub cienkim cieście. Sekret tak dobrych rezultatów skrywa się w materiale, z którego wykonany jest kamień do pizzy. Najlepszym wyborem jest glazura, kordieryt, drewno, kamień lub ceramika. Wszystkie te materiały cechują się dużą tolerancją na wysokie temperatury. Ich zaletą jest także odporność na wahania temperatury. Bez problemu można je umieścić w rozgrzanym uprzednio piekarniku.


Odpowiedni rozmiar


Po włożeniu kamienia do piekarnika należy odczekać określony czas, zanim będzie można rozpocząć proces wypieku pizzy. Najczęściej nie trwa to dłużej niż 20 do 30 minut. Po tym czasie możemy być pewni, że kamień zdołał skutecznie rozprowadzić ciepło po całej swojej powierzchni. Średnica kamienia, który mamy zamiar zakupić, jest uzależniona od naszych własnych potrzeb. Zdecydowana większość pizz ma średnicę ok. 30 cm. Rozmiar ten gwarantuje wystarczającą ilość ciasta, żeby najadła się nim dorosła osoba. Jeśli jednak planujemy wypiek pizzy dla całej rodziny lub na imprezę w gronie znajomych, wówczas dobrym pomysłem jest wyposażenie się w nieco większy kamień. Idealnym rozwiązaniem będzie w tym przypadku kamień do pizzy o średnicy 38 cm.


Nie tylko do pizzy


Ogromną zaletą kamienia do pizzy jest jego uniwersalność. Sprawdzi się nie tylko przy wypieku słynnej potrawy z Włoch, ale także wielu innych. Bez problemu będziemy mogli wykorzystać kamień do wypieku chleba, a nawet bułek. Jest to możliwe dzięki materiałowi, który zapobiega przywieraniu ciasta do powierzchni kamienia.


Pomocne akcesoria


Przy podejmowaniu decyzji o zakupie kamienia do pizzy dobrym pomysłem jest zwrócenie uwagi na wszelkie udogodnienia. Część kamieni dostępnych w naszych sklepach ma uchwyty, które umożliwiają wyjmowanie rozgrzanego kamienia z piekarnika. Nie mniej pomocna okaże się łopatka, która służy do wkładania i wyjmowania pizzy z piekarnika. Szybkie pokrojenie w charakterystyczne trójkąty pójdzie wyjątkowo łatwo i szybko dzięki zastosowaniu noża do pizzy. Jest on zaprojektowany w taki sposób, żeby ostrze działało obrotowo, czyli bez potrzeby wykonywania ruchów tnących, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych noży. Dużym udogodnieniem jest ergonomiczna rączka noża. Zobacz także produkty z kategorii: piec do pizzy.