Pizza to rarytas, który pochodzi z Włoch, ale króluje na wielu polskich stołach. Coraz częściej przyrządzamy to danie samodzielnie, dzięki czemu możemy wybrać nasze ulubione składniki w pożądanych proporcjach. To rodzi jednak pewne pytania. Ile piec pizzę w piekarniku? W jakiej temperaturze? Co może się nam przydać?
W zależności od upodobań pizzę można przygotować na cienkim, średnim lub grubym cieście. W pierwszym przypadku poszczególne dodatki są idealnie wyczuwalne, a jej jedzenie jest niezwykle przyjemne. W drugim natomiast chodzi o jej miękkość i puszystość. Taka pizza szybko nasyci nas samych lub gości. Co ciekawe, w obu przypadkach składniki ciast mogą być identyczne. Jedyną różnicą bywa to, że cienkie ciasto jest mocno rozwałkowane, zaś grubsze nieco mniej.
Wcześniej jednak trzeba zadbać, aby wyrosło. Przy przyrządzaniu farszu natomiast może ponieść cię fantazja. Wybierz to, co lubisz najbardziej, np. ulubiony gatunek mięsa, warzyw, owoców morza, oliwek czy aromatycznych przypraw. Dzięki temu potrawa będzie miała wyjątkowy smak.
Jak długo piec pizzę? To zależy od grubości ciasta i ilości nałożonych dodatków. Można przyjąć, że ta na cienkim cieście powinna piec się około 5-10 minut, na średnim około kwadransa, zaś na grubym 25-30 minut.
Nie bez znaczenia jest tu również temperatura pieczenia, czy rodzaj piekarnika i jego funkcje. Odpowiednio dobrany czas pieczenia gwarantuje Ci, że Twoja pizza będzie idealnie przyrządzona i chrupiąca. Warto właściwie dobrać ten parametr, by nie spalić ciasta lub wręcz przeciwnie, nie dopiec go.
Ustawienie temperatury pieczenia jest zatem kluczowe w kwestii tego, ile piec pizzę. Profesjonalne piece potrafią osiągnąć nawet 500 stopni Celsjusza. W domowych piekarnikach komory najczęściej osiągają maksymalnie 250. W związku z tym do pieczenia pizzy najlepiej jest ustawić temperaturę na najwyższym poziomie. Dzięki temu ciasto bardzo dobrze się upiecze, a do tego skróci się sam proces. Trzeba jednak pamiętać, aby wkładać danie do piekarnika dopiero w momencie, gdy jest on w pełni nagrzany.
Zobacz także: Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Ponadto do przygotowywania pizzy warto dobrać akcesoria, które pomogą w przyrządzeniu jej. Można zainwestować na przykład w specjalny kamień lub blaszkę. Ten pierwszy przyda się, ponieważ bardzo dobrze przewodzi ciepło, a do tego pozwala daniu utrzymać stałą, wysoką temperaturę. Dzięki temu ciasto szybko się ścina i oddaje wilgoć. Ile piec pizzę na kamieniu? Może być ona gotowa już po 5 minutach.
W przypadku blaszki natomiast należy pamiętać o uprzednim nasmarowaniu jej olejem. Niezależnie od tego, na które akcesorium postawimy, należy zauważyć, że jeden czynnik powinien pozostać niezmienny – piekarnik nadal trzeba nastawić na maksymalną temperaturę.
Warto natomiast zwrócić uwagę na niektóre parametry i funkcje w piekarnikach. One również mogą mieć wpływ na to, jak długo piec pizzę.
Jednym z nich jest termoobieg, który wyrównuje temperaturę pieczenia w całej komorze. Dzięki temu ciasto będzie równomiernie wypieczone. Przydatna bywa również funkcja grilla. Ona z kolei idealnie zarumieni wierzch pizzy. Jeśli przyrządzasz ją często, warto rozważyć zakup piekarnika z funkcją dedykowaną przygotowywaniu właśnie tego włoskiego przysmaku. Co ciekawe tego rodzaju urządzenia mogą osiągać wyższą temperaturę maksymalną – nawet do 340 stopni. Uruchomienie specjalnego programu ułatwia cały proces. Piekarnik sam ustawia bowiem właściwą temperaturę i decyduje, ile piec pizzę.
Ciekawym rozwiązaniem są również specjalne domowe piece, które można ustawić na blacie kuchennym. To sprzęt niezwykle praktyczny i funkcjonalny.