Poradniki Eksperta

Pizza to rarytas kulinarny, który uwielbia wielu z nas. Jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak sprawił, że chociaż pochodzi z Włoch, króluje na wielu polskich stołach. Coraz częściej też przyrządzamy ją samodzielnie w domach. Mamy wtedy możliwość wyboru naszych ulubionych składników. Idealnie wyrobione ciasto, ciekawie skomponowany farsz czy odpowiednio dobrany ser, to tylko połowa sukcesu. Bardzo ważny jest również sam proces pieczenia. Zatem, ile piec pizzę w piekarniku? W jakiej temperaturze piec pizzę? Na czym najlepiej piec ten włoski specjał? Warto, abyś zapoznał się z kilkoma praktycznymi radami, by Twoja pizza smakowała wyśmienicie.

Różne grubości pizzy


W zależności od Twoich upodobań, możesz przygotować pizzę na cienkim, średnim lub grubym cieście. Pierwszy rodzaj pizzy charakteryzuje się tym, że idealnie wyczuwalne są poszczególne składniki farszu, a jej jedzenie jest niezwykle przyjemne. Natomiast tak lubiana przez wielu, pizza na grubym cieście jest wyjątkowo miękka i puszysta. Szybko nasyci np. wygłodniałych gości. Składniki ciast są identyczne. Jedyną różnicą jest to, że cienkie ciasto jest mocno rozwałkowane, zaś grubsze nieco mniej. 


Zanim jednak przystąpisz do rozwałkowania ciasta musisz je odstawić, aby wyrosło. Przy przyrządzaniu farszu może ponieść Cię fantazja. Wybierz to, co lubisz najbardziej, np. ulubiony gatunek mięsa, warzyw, owoców morza, oliwek czy aromatycznych i nadających niezwykłego smaku przypraw. Dzięki temu, Twoja pizza będzie miała wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Kolejny etap to proces pieczenia, który musi być odpowiednio dostosowany do tej właśnie potrawy.

Piece do pizzy w naszej ofercie:

Czas pieczenia pizzy


Jak długo piec pizzę? Długość jej pieczenia w dużym stopniu zależy od grubości ciasta i ilości nałożonego na nią farszu. Dłużej będzie piekła się pizza na grubym cieście, krócej natomiast ta na cienkim. Dla podpowiedzi można przyjąć, że pizza na cienkim cieście powinna piec się około 5-10 minut, na średnim około 15 minut, zaś na grubym powinna znajdować się w piekarniku około 25-30 minut. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu temperatura pieczenia, czy rodzaj piekarnika i jego funkcje. Odpowiednio dobrany czas pieczenia gwarantuje Ci to, że Twoja pizza będzie idealnie wypieczona i chrupiąca. Warto odpowiednio dobrać ten parametr, by nie spiec ciasta lub wyjąć niedopieczone.

Temperatura pieczenia pizzy


Bardzo ważne jest również, odpowiednie ustawienie temperatury pieczenia. Jeśli już wiesz, ile piec pizzę, warto dowiedzieć się również w jakiej temperaturze piec pizzę? Profesjonalne piece do pizzy potrafią osiągnąć temperaturę nawet 500 stopni Celsjusza. W domowych piekarnikach komory pieczenia najczęściej osiągają 250 stopni Celsjusza. W ofercie naszego sklepu znajdziesz profesjonalne piekarniki, które osiągają temperaturę nawet 340 stopni Celsjusza. Do pieczenia pizzy, najlepiej jest ustawić temperaturę na najwyższym poziomie. Dzięki temu, Twoje ciasto bardzo dobrze się upiecze. Im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. Pamiętać należy o tym, że pizzę należy wkładać do nagrzanego piekarnika.

Akcesoria do pieczenia pizzy


Dla skrócenia czasu pieczenia pizzy, warto dobrać odpowiednie akcesoria na których umieścisz ten włoski specjał. Możesz wybrać profesjonalny kamień do pizzy lub blaszkę. Specjalny kamień, który może znajdować się w zestawach z piekarnikiem, charakteryzuje się bardzo dobrym przewodnictwem ciepła. Ponadto utrzymuje on stałą i wysoką temperaturę. Dzięki temu, ciasto szybko się ścina i oddaje wilgoć. Ile piec pizzę na kamieniu?


 To praktyczne akcesorium skraca czas pieczenia tej potrawy. Pizza na cienkim cieście, może być gotowa nawet po około 5 minutach pieczenia. A poza tym, jest wyjątkowo smaczna. Jeśli nie posiadasz kamienia, najprostszym sposobem jest upieczenie pizzy na blaszce, którą należy wcześniej nasmarować olejem. W ilu stopniach piec pizzę na kamieniu lub na blaszce? Zarówno w jednym, jak w drugim przypadku, należy ustawić maksymalną temperaturę piekarnika

Kamienie do pizzy w naszej ofercie:

Przydatne parametry i funkcje piekarników


Warto zwrócić uwagę na niektóre parametry i funkcje w piekarnikach, które są przydatne do pieczenia pizzy. Jednym z nich jest termoobieg, który wyrównuje temperaturę pieczenia w całej komorze. Dzięki temu, ciasto będzie równomiernie wypieczone. Przydatna jest również funkcja grill, która idealnie zarumieni wierzch pizzy. Jeśli często przyrządzasz pizzę, warto rozważyć zakup piekarnika z funkcją dedykowaną właśnie pieczeniu pizzy. 


Piekarniki te osiągają zazwyczaj wysoką temperaturę (nawet 340 stopni Celsjusza). Po uruchomieniu programu, urządzenie ustawia temperaturę i czas pieczenia. Nie musisz więc trudzić się z odpowiednim ustawianiem tych parametrów. Ciekawym rozwiązaniem są również specjalne domowe piece do pizzy, które możesz postawić na blacie kuchennym. Są niezwykle praktyczne i funkcjonalne. Zatem, ile piecze się pizzę? Czas pieczenia zależy przede wszystkim od grubości ciasta i ilości nałożonego farszu. Ponadto szybciej upieczesz pizzę na specjalnym kamieniu, niż na blaszce.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756