Poradniki Eksperta

Suszenie śliwek – jak suszyć śliwki w piekarniku i suszarce?


Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie, dlatego warto zwracać uwagę na produkty, które jemy. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi porcję cennych witamin i minerałów, sięgnij po suszone śliwki. Każdy z nas, zna ich smak. Słynne śliwki w czekoladzie, nie wychodzą z mody. Jednak suszona śliwka to produkt, który można jeść również, jako przekąskę. Możesz je kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Suszenie śliwek nie jest trudne. Zatem, jak suszyć śliwki? Jakie są sposoby, by suszone śliwki idealnie smakowały? Jak suszyć je w piekarniku? Czy warto wybrać specjalne urządzenie do suszenia grzybów, owoców i warzyw? Oto kilka porad, które mogą Ci się przydać podczas suszenia śliwek.



suszenie śliwek


Samo zdrowie i dobry smak


Jeśli dobry smak idzie w parze ze zdrowiem, to warto postawić na takie właśnie produkty. Suszone śliwki, przede wszystkie wzmacniają procesy trawienne i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Wskazane są dla osób, które dbają o linię lub są w trakcie kuracji odchudzającej. Jeśli więc masz ochotę sięgnąć po coś słodkiego, to warto wybrać właśnie suszone śliwki. Ich słodki smak sprawia, że są doskonałą alternatywą dla słodyczy. Owoce te są bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawierają takie witaminy jak: A, C, K, a także potas, żelazo, magnez, czy wapń. Na jakie schorzenia zalecane są suszone śliwki? Owoce te dzięki bogactwu antyoksydantów działają antynowotworowo, a także spowalniają procesy starzenia. Zalecane są również osobom narażonym na osteoporozę, gdyż wpływają na utrzymanie zdrowia kości i rozwój ich masy. Mogą je spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie czy cukrzycę, gdyż mają one niski indeks glikemiczny. Nie ma więc wątpliwości, że korzyści ze spożywania suszonych śliwek, jest naprawdę dużo.


Suszona śliwka jako przekąska i dodatek


Suszone śliwki są rewelacyjnymi przekąskami między posiłkami. Ich słodki smak, niepowtarzalny aromat i miękkość sprawiają, że smakują wyśmienicie. Te małe, ciemne owoce idealnie sprawdzają się również, jako dodatki do różnych dań. Dodając je do jogurtu naturalnego, nadadzą mu lekko słodkiego smaku. Któż z nas nie jadł schabu z suszoną śliwką? To danie króluje na wielu stołach, podczas uroczystości rodzinnych. W ogóle suszona śliwka świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Po daniach głównych, czas na deser. Dodane do ciast, są gwarancją ich pysznego i niepowtarzalnego smaku. Suszone śliwki urozmaicają ich smak i nadają aromatu. Ciasta, babeczki czy desery z suszoną śliwką, są pyszne i mają bardzo wielu zwolenników. Oczywiście najlepiej, żebyś posiadał śliwki suszone samodzielnie. Są one dużo zdrowsze i zachowują więcej wartości odżywczych. Jeśli jesienią ususzysz te owoce, zimą będziesz mógł cieszyć się smakiem wykwintnych dań i deserów z ich dodatkiem.


Przygotowanie owoców do suszenia


Jesienią bez problemu znajdziesz w sklepach, czy na bazarkach ze zdrową żywnością śliwki węgierki. Ta właśnie odmiana, idealnie nadaje się do suszenia. Aby suszenie śliwek było prawidłowe, musisz odpowiednio je przygotować. Owoce powinny być dojrzałe, nieuszkodzone i zdrowe. Należy je dokładnie umyć i usunąć z nich pestki. Śliwki suszymy ze skórką. W celu jej zmiękczenia, warto je blanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Po osuszeniu, możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki.


Suszenie śliwek domowymi sposobami


Jak suszyć śliwki w domu? Suszenie śliwek w warunkach domowych jest bardzo proste. Pierwszym znanym i sprawdzonym sposobem, jest suszenie śliwek na słońcu. Śliwki ułożone na papierze, pod wpływem promieni słonecznych ciemnieją, miękną, a ich skórka marszczy się. Nasze babcie owoce suszyły na kaloryferach. Również ten sposób możesz wypróbować i poczuć ich aromat w swoim domu. Jeśli natomiast chcesz skorzystać z bardziej profesjonalnych sposobów wybierz sprzęty, które znacznie ułatwią Ci suszenie śliwek.


Piekarniki w naszej ofercie:


Suszenie śliwek w piekarniku


Suszenie śliwek w piekarniku, jest jak najbardziej możliwe. Należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem lub w innym naczyniu o nieco większej powierzchni. Lepszy efekt suszenia śliwek, uzyskasz po włączeniu w piekarniku funkcji termoobiegu. Śliwki należy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury około 30-50 stopni Celsjusza, na około 4 godziny. Warto kontrolować proces suszenia, by zapobiec przypaleniu się owoców. Gdy skórka śliwek zacznie się marszczyć, należy wyłączyć piekarnik i przestudzić owoce. Następnie należy przystąpić do ponownego procesu suszenia śliwek, ale w nieco wyższej temperaturze, około 60 stopni Celsjusza. Idealnie ususzona śliwka, ma lśniącą i pomarszczoną skórkę. Czas drugiego etapu suszenia, w dużej mierze zależy od soczystości owoców.


Suszenie śliwek w suszarce elektrycznej


W ofercie naszego sklepu, znajdziesz duży wybór suszarek do grzybów, które służą również do suszenia warzyw i owoców. To praktyczne i funkcjonalne sprzęty, w których można suszyć również inne produkty spożywcze. Ich obsługa nie jest skomplikowana. To sprzęt, który możesz ustawić na blacie kuchennym, gdyż nie zajmuje zbyt dużo miejsca. Ważnymi elementami są w nim sita do suszenia owoców. To na nich układasz śliwki. Ich piętrowe ułożenie sprawia, że możesz jednorazowo ususzyć dosyć dużą ilość owoców. W zależności od modelu, może być np. 5, 9, 10 a nawet 12 sit. Zamontowany w tych urządzeniach wentylator, rozprowadza ciepłe powietrze, gwarantując równomierne suszenie owoców.


Suszarki elektryczne w naszej ofercie:


Przydatny w suszarkach elektrycznych jest zegar cyfrowy, który wskazuje czas pozostały do końca suszenia. Nowoczesne modele wyposażone zostały w automatyczny timer, który umożliwia ustawienie czasu pracy urządzenia. Dzięki temu, sprzęt do suszenia śliwek wyłączy się bez konieczności kontrolowania czasu jego pracy. Suszenie śliwek w suszarce, to prosty sposób na idealne ususzenie tych zdrowych i aromatycznych owoców. Jeśli więc zdecydujesz się na suszenie śliwek w domu, wybierz sposób, który będzie dla Ciebie najlepszy. Warto ułatwić sobie te czynności i skorzystać z profesjonalnego rozwiązania, a takim niewątpliwe jest praktyczna suszarka elektryczna.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756