Poradniki Eksperta

Ranking suszarki do grzybów [TOP10]

 2023-08-30 

Do najstarszych sposobów konserwacji żywności należy suszenie. W Polsce z tej metody korzystamy najczęściej w przypadku grzybów, które są następnie wykorzystywane w wielu tradycyjnych potrawach czy jako dodatki, np. do sosów. Oczywiście ten sposób obróbki nadaje się również do innych typów pożywienia. Z naszego artykułu dowiesz się, czym powinna charakteryzować się dobra suszarka do grzybów. Ranking ułatwi Ci podjęcie decyzji i wybór sprzętu dobrej jakości, idealnego do Twoich potrzeb.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

8.5 / 10

Rodzaje suszarek do grzybów

W ofercie Media Expert znajdziesz różnego rodzaju suszarki do żywności. Podstawowe modele mają zazwyczaj okrągły lub prostokątny kształt i wykonane są z tworzywa sztucznego. Przyjrzyjmy się zatem, jak działa taka suszarka do grzybów. Ranking prezentuje te urządzenia, ponieważ są przystępne cenowo i łatwe w obsłudze. Wykonane z tworzywa sztucznego tace mogą być transparentne co ułatwia sprawdzenie, czy produkty właściwie się wysuszyły. Tace układane są piętrowo. Oznacza to, że, aby wyciągnąć tacę ułożoną wewnątrz, trzeba najpierw zdjąć te, które są na nią nałożone. To w zasadzie jedyna negatywna cecha tej konstrukcji.


W specyfikacji możesz sprawdzić rozmiary sit do suszenia, aby wybrać model, którego powierzchnia robocza odpowiada Ci najbardziej. W przypadku suszarek z okrągłymi tacami, niektóre modele są wyposażone w funkcję obrotu, co poprawia przepływ powietrza i przyspiesza suszenie. Z kolei modele z tacami prostokątnymi optymalnie wykorzystują przestrzeń roboczą na blacie oferując zazwyczaj większą powierzchnię. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest funkcja regulacji wysokości, czyli opcja obrócenia sita. Dzięki temu możliwe jest suszenie grubszych kawałków żywności.


Jaką jeszcze konstrukcję może mieć suszarka do grzybów? Ranking prezentuje także modele z prostokątnymi tacami, które przypominają mini piekarniki. Od frontu znajdują się otwierane drzwiczki, a sita do suszenia umieszczane są w prowadnicach i zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej. Dzięki temu są bardzo trwałe oraz zaraz po otwarciu mamy dostęp do dowolnej tacy, co ułatwia suszenie różnego rodzaju produktów, które potrzebują odmiennego czasu. Modele te są zazwyczaj droższe i wyposażone w elektroniczne sterowanie. Drzwiczki mogą być wyposażone w szybę, która pozwala na podgląd suszonych produktów.

Jak działa suszarka do grzybów? Ranking

Domowe suszarki do grzybów nie są skomplikowanymi urządzeniami. Sprzęt jest wyposażony w grzałkę oraz wentylator. Grzałka odpowiada za rozgrzewanie powietrza, a wentylator ma za zadanie rozprowadzić je w obudowie. Dzięki temu we wnętrzu panuje jednolita temperatura. Pamiętaj, że każdorazowe otwarcie suszarki czy podniesienie tac sprawia, że cały proces będzie trwał dłużej. Co ważne, urządzenie nie zużywa dużo energii i jego moc to ok. 300 W w przypadku mniejszych suszarek, do ok. 1 kW w tych największych.


Jaka jest dobra suszarka do grzybów? Ranking prezentuje różnorodne urządzenia, co pozwala na dopasowanie do potrzeb. Przede wszystkim powinieneś kierować się parametrami sprzętu. Jednym z najważniejszych jest oczywiście pojemność, na co wpływają liczba sit oraz ich wymiary. Największe suszarki do grzybów z 10 sitami i są dobrym wyborem dla osób, które często suszą różne rodzaje żywności. Z kolei bardziej kompaktowe suszarki zazwyczaj mają ok. pięciu sit. W zależności od ilości miejsca możesz wybrać suszarkę z mniejszymi sitami, lecz ich większą liczbą. Takie urządzenie będzie wyższe, ale zajmie mniej miejsca na blacie. Pamiętaj, że nie musisz zawsze używać wszystkich sit. Zbędne tace można wyjąć, Dzięki temu zmniejszy się pojemność komory suszenia, a urządzenie szybciej osiągnie docelową temperaturę i zużyje mniej energii.

Funkcje i sterowanie suszarką do grzybów

Przyjrzyjmy się, jakie rodzaje sterowania może mieć suszarka do grzybów. Ranking prezentuje modele z panelami analogowymi i cyfrowymi. Oba rozwiązania mają swoje zalety. Przede wszystkim sprzęt z analogowym sterowaniem jest tańszy. Do dyspozycji masz funkcjonalne pokrętło, na którym wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i urządzenie jest gotowe do pracy. Bardzo często czytelna ikonografia na obudowie informuje, które temperatury są przeznaczone dla jakich produktów. Informacje te możesz też znaleźć w instrukcji obsługi.


Jakie zalety ma cyfrowa suszarka do grzybów? Ranking prezentuje te modele, ponieważ są nieco bardziej zaawansowane. Przede wszystkim mają one panel sterowania z wyświetlaczem. Dlatego za pomocą przycisków możesz łatwo ustawić dokładnie taką temperaturę, jakiej potrzebujesz. Producent zazwyczaj udostępnia określony zakres temperatur, np. do 35 do 75 stopni Celsjusza ze skokiem co 5 stopni. Kolejnym atutem jest opcja skorzystania z wbudowanego timera. Możesz zaprogramować, jak długo suszarka ma pracować i potem np. wyjść z domu. Nie musisz więc pilnować urządzenia i unikniesz takich sytuacji jak przesuszenie danego produktu.


Wśród funkcji suszarek do grzybów warto wspomnieć o modelach, które wykorzystują fale podczerwieni. Rozwiązanie to pozwala na uzyskanie efektów zbliżonych do suszenia w świetle słonecznym z tą różnicą, że nie jest emitowanie szkodliwe promieniowanie UV. Dzięki technologii podczerwieni możliwe jest zachowanie większej ilości cennych witamin i minerałów.

Jak czyścić suszarkę?

Wszelkie informacje dotyczące czyszczenia suszarki po użyciu znajdziesz w instrukcji obsługi. Zalecenia zazwyczaj są bardzo podobne. Obudowę najlepiej przetrzeć wilgotną ściereczką, a tacę ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, zwłaszcza jeśli sprzęt był wykorzystywany np. do suszenia mięsa. Pamiętaj, że czyszczenie ma za zadanie nie tylko utrzymać higienę. W ten sposób usuwasz również aromaty różnych produktów i unikasz sytuacji, że się one przenikają.


Suszone produkty bardzo łatwo się kruszą, dlatego w przypadku niektórych modeli urządzeń na dnie umieszczona jest specjalna tacka, w której gromadzą się ich resztki. Po zakończeniu pracy wystarczy ją wyjąć i opróżnić. Niektórzy producenci pozwalają, aby sita były myte w zmywarce. To znacznie skraca czas czyszczenia. Zwróć jednak uwagę na zalecenia dotyczące maksymalnej temperatury, aby nie uległy one uszkodzeniu.

Co suszyć w suszarce do grzybów? Ranking odpowiada na pytanie

Jak już wspomnieliśmy, powszechnie używana przez nas nazwa to suszarka do grzybów. Ranking prezentuje jednak urządzenia, które mogą również suszyć inne produkty żywnościowe. Przyjrzyjmy się zatem, jakie. Na pewno warto wysuszyć wyhodowane w ogrodzie zioła. Rekomendowana temperatura to do 40 stopni Celsjusza. Grzyby suszymy przedziale od 40 do 50 stopni. Znakomitym pomysłem, jest suszenie warzyw i owoców, np. na przekąski. Dla tych pierwszych rekomendowany przedział to od 50 do 55, a dla drugich od 55 do 60 stopni Celsjusza.


Skoro przy przekąskach jesteśmy to warto pamiętać o możliwości suszenia mięsa czy ryb. W ich przypadku zalecana temperatura do od 65 do 70 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że produkty wybrane do suszenia powinny być w dobrym stanie, bez oznak gnicia oraz wcześniej należy je umyć.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756