Zdaniem eksperta
Pakowanie próżniowe jest popularną metodą przechowywania żywności i innych artykułów. Przedłuża świeżość, chroni przed czynnikami zewnętrznymi, a także ułatwia higieniczne przechowywanie i zapewnia oszczędność miejsca. W tym poradniku wyjaśnimy, na czym polega i do czego je stosować. Omówimy także najważniejsze zalety tej metody.
Czym jest pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe polega na pakowaniu, bez dostępu powietrza. Aby zaistniała próżnia, musi być ono odessane, a opakowane hermetycznie zamknięte. Wykonuje się to przy pomocy próżniowych zgrzewarek.
Dlaczego hermetyczne pakowanie jest tak dobrym sposobem przechowywania? W przypadku żywności, to sposób na przedłużenie świeżości. Produkty, które są przechowywane bez dostępu powietrza, na długo zachowują swoją przydatność do spożycia, a także walory smakowe, zdrowotne i estetyczne. W przypadku żywności dzieje się tak dlatego, że pozbawienie opakowania tlenu zmniejsza rozwój drobnoustrojów tlenowych oraz spowalnia procesy utleniania, co prowadzi do dłuższego zachowania świeżości produktów.
Oczywiście pakować próżniowo można nie tylko produkty spożywcze. Celem tego zabiegu w przypadku ubrań, kołder, koców czy poduszek, jest bardziej higieniczne przechowywanie. Choć kołdra to nie papryka i raczej nie musimy się obawiać, że przechowywana np. w pojemniku wersalki niespodziewanie pokryje się pleśnią, to jednak hermetyczne pakowanie sprawi, że zachowa świeżość. Jeśli po sezonie zimowym spakujemy próżniowo nasze zimowe kurtki i płaszcze, wcześniej je piorąc, to możemy być pewni, że kiedy będziemy wyjmować je jesienią, będą idealnie świeże.
Jakie są zalety pakowania próżniowego?
Główną z zalet przechowywania próżniowego żywności jest przedłużenie przydatności do spożycia i zachowanie walorów smakowych i estetycznych. Żywność pakowana próżniowo zachowuje świeżość od 2 do nawet 5 razy dłużej, niż w przypadku przechowywania w tradycyjnych opakowaniach. Jeżeli zapakowaną hermetycznie żywność planujemy zamrozić, wówczas będzie ona lepiej chroniona przed tworzeniem się lodu. Wraz z powietrzem wysysana jest wilgoć, dzięki czemu na powierzchni produktu nie będzie się on tworzył.
Zalet jest jednak znacznie więcej i dotyczą one wszystkich innych rzeczy, które pakujemy próżniowo, jak wspomniane już wyroby tekstylne czy rzeczy, z których korzystamy sezonowo. Dzięki odessaniu powietrza ograniczony jest rozwój mikrobów, które też mogą znajdować się we włóknach. Nie ma obaw o rozwinięcie się nieprzyjemnego zapachu.
Kolejnym plusem pakowania próżniowego jest lepsza organizacja przestrzeni. Rzeczy spakowane bez powietrza zajmują mniej miejsca i w takiej skompresowanej postaci można łatwiej je ułożyć. Zajmują one nawet o 20-25 proc. mniej miejsca, niż w normalnej postaci. Dodatkowo tekstylia przechowywane próżniowo chronione są przed warunkami zewnętrznymi, dzięki czemu nie „łapią” kurzu, wilgoci i zapachów.
Co można, a czego nie powinno się pakować próżniowo?
Odpowiadając na pytanie o to, co można pakować próżniowo, najłatwiej powiedzieć, że właściwie wszystko. Lista, czego nie powinniśmy nie jest długa, jednak warta zapamiętania. Najogólniej mówiąc do pakowania próżniowego nie nadają się te produkty, które mają w sobie dużo wilgoci. Woda w próżni będzie parować, co doprowadzi do kondensacji wewnątrz opakowania. Stąd o krok od powstania pleśni.
Czego konkretnie nie pakować próżniowo? Na przykład produktów fermentujących, takich jak kiszone ogórki, czy kapusta. Fermentacja po prostu wymaga dostępu tlenu. Próżniowo nie pakujmy także dojrzewających serów, grzybów, surowych owoców, czy też warzyw korzeniowych, które właśnie bez dostępu powietrza mogą pleśnieć.
Podsumowując, niewiele jest produktów czy wyrobów, których pakowanie próżniowe nie jest wskazane. Jest to metoda bardzo wszechstronna, jednak aby w pełni wykorzystać jej zalety, należy wiedzieć, które cechy żywności mogą wykluczać pakowanie próżniowe.
O czym trzeba pamiętać, pakując próżniowo?
Pakowanie próżniowe to świetna metoda przechowywania setek produktów. Cieszy się ona coraz większą popularnością, stąd coraz więcej różnego typu sprzętów, które do tego służą. Warto na początku zdefiniować swoje potrzeby, by wybrać odpowiednią zgrzewarkę, czy pakowarkę. Ważne są także akcesoria. Popularne jest pakowanie do foliowych woreczków, ale można przechowywać żywność także w słoikach oraz pojemnikach z tworzywa sztucznego.
W przypadku pakowania żywności ważne jest, by była ona świeża, czysta i jak najlepiej osuszona. Jest to istotne, ponieważ zwiększona ilość płynów nie działa korzystnie na trwałość produktu. Jeśli chodzi o odzież i inne wyroby tekstylne, to główna zasada pozostaje niezmienna: pakujemy to, co czyste i suche. Ubrania należy złożyć, dzięki czemu zachowają schludny wygląd nawet po odpakowaniu.
Pakowanie próżniowe to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości produktów, oszczędność miejsca i ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Chociaż wiąże się z pewnymi kosztami, jego zalety sprawiają, że staje się coraz bardziej popularne. Wybierając tę metodę, warto zainwestować w odpowiednie urządzenia i stosować się do podstawowych zasad, aby w pełni korzystać z jej możliwości.
Najnowsze poradniki
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756