Pakowanie próżniowe to metoda, która pozwala wydłużyć przydatność żywności do spożycia. Dzięki niej produkty spożywcze dłużej zachowują swą świeżość, smak i wartości odżywcze. Na czym polega pakowanie próżniowe? Jak długo można przechowywać żywność zapakowaną w ten sposób – o tym poniżej.
Jakie praktyczne korzyści ma pakowanie próżniowe? Jak długo można przechowywać produkty spożywcze zapakowane w ten sposób? To dwa podstawowe pytania, na które warto znać odpowiedź. Zaletą jest to, że wydłuża ono trwałość jedzenia. Dzięki temu może być ono przechowywane znacznie dłużej niż w przypadku tradycyjnego trzymania. Oprócz tego pakowanie próżniowe zapobiega powstawaniu kryształków lodu.
Produkty po rozmrożeniu nie tracą więc smaku i konsystencji. Niewątpliwym atutem tej metody przechowywania żywności jest także to, że zachowuje ona pełnię smaku i wartości odżywczych. Biorąc pod uwagę, aspekty praktyczne warto zwrócić uwagę na to, że produkty zapakowane próżniowo zajmują znacznie mniej przestrzeni w lodówce lub w zamrażarce. Łatwiej więc utrzymać w nich porządek. To również doskonały sposób na przechowywanie nadmiaru żywności, która pozostała np. po imprezie rodzinnej. Jest to więc doskonały sposób na ograniczenie marnowania jedzenia.
Do hermetycznego pakowania żywności niezbędnym urządzeniem jest zgrzewarka próżniowa. Jej obsługa jest bardzo prosta. W pierwszej kolejności należy umieścić jedzenie w specjalnym worku próżniowym lub w folii. Następnie za pomocą specjalnego nożyka, w który wyposażona jest większość zgrzewarek, należy odciąć materiał zgrzewalny. Kolejnym krokiem jest odpompowanie powietrza i połączenie termiczne brzegów opakowania. Nowoczesne urządzenie po usunięciu powietrza automatycznie zgrzewają worek, tworząc hermetyczne zamknięcie. Czynność ta trwa zaledwie kilka sekund.
Dzięki próżniowemu zapakowaniu produkty spożywcze nie mają kontaktu z powietrzem. Hamuje to rozwój bakterii i spowalnia proces psucia się jedzenia. Zdecydowanie warto więc wybrać pakowanie próżniowe. Jak długo można przechowywać produkty spożywcze? Jest to niezwykle istotne ze względu na fakt, że z biegiem czasu tracą one swoje walory smakowe. Ponadto bezpieczny okres przechowywania chroni przed spożyciem jedzenia, które mogłoby zaszkodzić.
Do jakich artykułów może mieć zastosowanie pakowanie próżniowe? Jak długo można przechowywać poszczególne rodzaje żywności? Asortyment produktów spożywczych przeznaczonych do zgrzewania jest bardzo szeroki. Wśród nich można wymienić między innymi ryby i owoce morza, wędliny, mięsa, sery, pieczywo, warzywa i owoce, gotowe dania oraz ciasta. Tabela przydatności żywności do spożycia, pakowanej próżniowo zależy od kilku czynników. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj produktu, jego świeżość oraz jakość zgrzewu i warunki przechowywania.
Najdłużej można przechowywać żywność w zamrażarce. Surowe warzywa, świeże owoce, pieczywo nadają się do spożycia przez około jeden rok od momentu zamrożenia. Sery mają swoją przydatność przez około 2 miesiące, zaś pierogi przez około 3 miesiące. Nieco krótszy jest czas przechowywania tych produktów w lodówce. Świeże ryby można trzymać do jednego miesiąca, chleb do 8 dni, zupy do 12 dni, zaś surowe warzywa i owoce do 25 dni. Podczas pakowania próżniowego należy pamiętać, że żywność musi być czysta, przydatna do spożycia i lekko schłodzona. Warto więc przed rozpoczęciem zgrzewania umieścić ją na krótki czas w lodówce.
Zobacz także: Ranking zgrzewarek próżniowych [TOP10]
Świeże wędliny są soczyste i smaczne, z czasem jednak tracą na jakości. Tu z pomocą przychodzi hermetyczne pakowanie. Zamiast spakować dużą porcję wędliny, można ją podzielić na mniejsze partie. Dzięki szczelnemu zamknięciu i przechowywaniu w lodówce będzie ona przydatna do spożycia przez kilka dni. Jak długo można trzymać wędliny pakowane próżniowo? Dobrej jakości szynka pokrojona w plastry może być w lodówce około 3 do 4 dni. Natomiast po zgrzaniu czas ten wydłuża się nawet do 3 tygodni. Zdecydowanie dłużej można przechowywać suchą kiełbasę. Nadaje się ona do spożycia przez około 14 dni, zaś pakowana próżniowo nawet przez około 5 tygodni.
Długi okres przydatności ma także surowe mięso pakowane próżniowo i przechowywane w zamrażarce. Jego okres jest znacznie dłuższy, można je spożyć nawet w terminie do 24 miesięcy. Dzięki próżni zachowuje swoje ono swoje właściwości i nie jełczeje. Inaczej jest w przypadku pakowania mięsa po upływie terminu do jego przydatności. Hermetycznie zapakowane jedzenie po terminie może wyglądać dobrze, ale nie zawsze jest bezpieczne. Przeterminowany produkt z zamrażarki może spowodować zatrucie pokarmowe. Lepiej więc nie ryzykować. Pakując próżniowo świeżą żywność nie musisz obawiać się o jej szybkie zepsucie.